Naše pare Некатегоризовано

„Bez mita prilikom upisa učenika“

Ministarstvo prosvete, uoči upisa učenika u škole, saopštilo je danas da osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika. Škole takodje ne smeju uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom, navodi ministarstvo.

U saopštenju ministarstva se posebno ističe da Savet roditelja učenika prvog razreda još nije konstituisan i zato odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog „djačkog dinara“ može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole.

U Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Požarevcu roditelji svake godine plaćaju “djački dinar” u iznosu o kome u septembru odlučuju Savet roditelja i Školski odbor. Minule školske godine taj iznos je bio 9.000 dinara.

“U Poljoprivrednoj školi u Požarevcu nema djačkog dinara”, kaže direktor te ustanove Vidoje Vukašinović. “Nemamo djački dinar, a nema ni potrebe za tim jer ova škola ima sopstvenu ekonomiju i sopstvene prihode, tako ostvarujemo sredstva za ulaganje u školu.

 Direktor OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” Goran Seger ističe da u toj školi ni do sada nije postojao “djački dinar”.

U saopštenju ministarstva se podseća da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi odredjena sredstva radi obezbedjivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali takve donacije ne smeju da budu iznudjene.

Roditelji učenika koji imaju problema sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu se obratiti nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend