Naše pare Некатегоризовано

Članovima veća ne mogu da se uvećavaju zarade

Zvanično, plata člana gradskog veća je 475 evra. Nezvanično, govori se da je uvećana na inicijativu gradonačelnika. Iako je Bane Spasović najavljivao da bi članovima gradskog veća trebalo da se uvećaju zarade, kako nam je rečeno u gradskoj upravi, to se nije dogodilo.

Sprovođenje ove zamisli u delo ograničava Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Boom 93 je nezvanično rečeno da su nadležne službe odbile zahtev za povećanje, tako da će članovi na stalnom radu morati da se zadovolje sa 58.600 dinara neto koliko su i do sada primali.

Spasović je krajem maja rekao kako bi članovi veća trebalo da imaju uvećane zarade zbog odgovornosti koju će imati u radu.

Inače, kako je navedeno u informatoru o radu Gradske uprave, članovi Gradskog veća, koji rade na stalnom radu, primaju neto iznos od 58.600 dinara u proseku. Članovi Gradskog veća, koji nisu na stalnom radu, primaju 69,83 % od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, odnosno 44.705 dinara za jun mesec.

Načelnici odeljenja primaju prosečno 61.800 dinara.

Pored toga što nisu dobili uvećanje, članovi veća su po nalogu gradonačelnika morali da se odreknu svih naknada za sednice koje se često održavaju van radnog vremena.

Te sednice su i dalje zatvorene za javnost, a o radu i odlukama veća sredstva javnog informisanja obaveštavaju se šturim i nepotpunim saopštenjima. 

 

Prilog:

Z A K O N  O PRIVREMENOM UREĐIVANjU OSNOVICA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA, ODNOSNO ZARADA I DRUGIH STALNIH PRIMANjA KOD KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA

Član 4.

Ništave su odredbe opšteg ili pojedinačnog akta (osim pojedinačnog akta kojim se plata povećava po osnovu napredovanja) kojima se povećavaju osnovice, koeficijenti i drugi elementi, odnosno uvode novi elementi, na osnovu kojih se povećava iznos plata i drugog stalnog primanja kod subjekata iz člana 2. ovog zakona, donet za vreme primene ovog zakona.

 

Član 2.

Korisnici javnih sredstava, u smislu ovog zakona, jesu:

3) direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava lokalne vlasti u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem;

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend