Naše pare Некатегоризовано

Da li Vodovod ima ili nema pravo da bez javne nabavke vrši zamenu vodovodnih cevi?

Uprava za javne nabavke nedavno je dostavila dopunsko mišljenje o dodeljivanju isključivog prava Vodovodu i kanalizaciji za zamenu azbestno-cementnog cevovoda u Požarevcu.

Dopunsko mišljenje zatražio je Grad Požarevac, kao pojašnjenje na prethodni dopis u kome je zatraženo izjašnjenje o primeni Zakona o javnim nabavkama na odluku skupštine grada da Vodovodu i kanalizaciji dodeli isključivo pravo na održavanje vodovodnih i kanalizacionih cevovoda uz naknadu iz budžeta.

U dopisu u koji je Boom 93 imao uvid navodi se da se uslov za izuzetak od javnih nabavki može ispuniti ukoliko je izmenama osnivačkog akta preduzeća predviđeno da Vodovod i kanalizacija jedino može da obavlja predmetnu delatnost sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, kao vlasnik postojećih vodovodnih i kanalizacionih cevovoda.

S druge strane, u dopisu se navodi i da je zakonom propisano da Vlada Srbije utvrđuje spisak naručilaca, odnosno nosioca isključivog prava na koje se primenjuje izuzetak.

Iako je Zakonom o javnim nabavkama predviđeno da Vlada utvrđuje ovaj spisak, on još uvek ne postoji.

U dopisu Uprave za javne nabavke se navodi da i u slučaju da naručilac ne sprovodi postupak javne nabavke, njegova dužnost je da vodi računa o trošenju javnih sredstava i postupa u skladu s načelima javne nabavke.

Zaključuje se da je mišljenje zasnovano isključivo na navodima u dopisu koji je grad uputio upravi, a posebno se naglašava da je svaki naručilac odgovoran za svoje postupanje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Dodeljivanje isključivog prava implementirano je u osnivačkom aktu Vodovoda i kanalizacije, izmenama usvojenim na skupštini grada sredinom marta, pri čemu je navedeno da se radi o delatnostima od opšteg interesa, kao i da je neodrživo da se pored „Vodovoda i kanalizacije“ naznačeni poslovi poveravaju drugom pravnom licu.

Inače, po osnovu isključivog prava za obavljanje određenih poslova u komunalnoj delatnosti, Vodovod i Direkcija za izgradnju su 2.jula potpisali ugovor o rekonstrukciji vodovodne mreže u Požarevcu. Ugovorom su Vodovodu dodeljeni poslovi na zameni stare azbestne mreže na Starom korzou, u Dunavskoj, prvom delu Nemanjine, Takovskoj, Voje Dulića i ulici Bratstva i jedinstva.

Ugovorena vrednost ovih radova je oko 66,8 miliona dinara i još uvek nisu okončani.

Planovi za investicije u 2015.godini još uvek se usaglašavaju. Prema informacijama iz Direkcije za izgradnju, u budžetu bi mogli da se nađu poslovi na zameni azbestnog cevovoda u Požarevcu i Kostolcu koji su vredni nešto više od 80 miliona dinara.

 

 

link: Zakon o javnim nabavkama

 

 

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend