Naše pare Некатегоризовано

Disciplinska odgovornost tužilaca i njihovih zamenika

Pamfleti i posteri „Za efikasno i odgovorno tužilaštvo!“, Misije OEBS-a u Srbiji i Državnog veća tužilaca koji su distribuirani javnim tužilaštvima po Srbiji, izazvali su, u najmanju ruku, nezadovoljstvo kod dela zaposlenih u ovim organima u Požarevcu.

Posteri koji su istaknuti u zajedničkim prostorijama i ostali materijal štampani su u formi obaveštenja. Između ostalog, na njima se građanima predočava da nesavesno vršenje javnotužilačke funkcije predstavlja zakonom definisan disciplinski prekršaj, kao i da svako lice može podneti disciplinsku prijavu protiv tužioca ili zamenika, imenom i prezimenom ili anonimno.

U materijalu se nalaze odredbe etičkog kodeksa tužilaca i njihovih zamenika, način na koji se podnosi disciplinska prijava, kao i vrste disciplinskih prekršaja.

U Višem javnom tužilaštvu nismo dobili zvaničnu reakciju na materijal koji su dužni da istaknu u prostorijama. Ipak, nezvanično, deo zaposlenih ovakav način obaveštavanja smatra nekorektnim. Kažu da to neće doprineti boljem odnosu između ovog organa i građana, a  jedna od zamerki je što građanima nije predočena njihova odgovornost prilikom podnošenja disciplinskih prijava.

Inače, Državno veće je samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.Takođe, između ostalog:

– utvrđuje listu kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca koju dostavlja Vladi;

– utvrđuje razloge za razrešenje javnog tužioca i zamenika javnog tužioca;

– donosi Etički kodeks;

– vodi lični list za svakog javnog tužioca, zamenika javnog tužioca i zaposlenog u javnom tužilaštvu;

– donosi Pravilnik o merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca;

Više informacija o svojim pravima građani mogu da nađu na sajtu Državnog veća tužilaca na  www.dvt.jt.rs

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend