Naše pare Некатегоризовано

Investicije na „fifti-fifti“

Skupština Grada Požarevca usvojila je danas završni račun budžeta za 2015.godinu. Zvuči neverovatno da je finansijsko izvršenje investicija u prošloj godini realizovano sa 52 odsto, ako znamo da u gradu više od decenije uslovno rečeno „propada“ 2/3 investicionog budžeta.

Ipak, prihodi su prošle godine bili veći od rashoda za 200 miliona dinara (2,9:2,7 milijardi). Na nekim poljima beleži se visoka realizacija, dok je na drugoj strani evidentno da se gotovo ništa nije radilo.

Načelnik budžeta Milan Dabić kaže da ovo nije potpun dokument jer se čeka i izveštaj Državne revizorske institucije. Kako nezvanično saznaje Boom 93, izveštaj bi mogao da se pojavi do sredine ove godine.

Zanimljivo je da su u odnosu na plan prihodi Grada bili veći za 4 odsto. To se pre svega oslikava u poboljšanoj naplati poreskih prihoda.

Ukupni rashodi su realizovani sa 66 odsto.

Kapitalni izdaci za 72 investicije čija je vrednost iznad 5 miliona dinara realizovani su sa 53 odsto, a za čak 22 projekta realizacije je bila 0 %. Reč je o projektima vrednijim od 5 miliona dinara.

Rashodi za zaposlene gotovo su stoprocentno utrošeni u odnosu na plan, 97 odsto.

Ukupne investicije preko Direkcije za izgradnju iznosile su 1,5 milijardi dinara po planu, a izvršene su sa 52 odsto.

Program mera za unapređenje uslova života je kompletiran sa svih 255 miliona dinara, dok je program investicija iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (206 miliona) realizovan sa 38 odsto.

Potpuni pobačaj je napravljen u podsticajima u poljoprivredi i ulaganjima u ovu oblast. U odnosu na plan od 104 miliona, utrošeno je svega 10 miliona dinara ili 10 puta manje.

Konačnu reč o završnom računu budžeta da će državni revizor u svom izveštaju.

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgvornost vršilaca  javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend