Naše pare Некатегоризовано

Javne nabavke – korupcija, planiranje, stručnost

Državna revizorska institucija je nakon podvlačenja crte utvrdila da je prošle godine bilo problematičnih javnih nabavku z vrednosti od čak 31,5 milijardi dinara, dok je nezakonito potrošena 13,1 milijarda iz državne kase. Letošnja privođenja funkcionera u Toplifikaciji i Autotransportu mogu da budu pokazatelj stepena prisutnosti koruptivnog delovanja u javnim nabavkama. Šta je doneo novi zakon i da li investicije kasne zbog samog uređenja postupka ili planiranja i stručnosti?

Korupcija je prva asocijacija koja se javi kod većine građana, bez obzira na to koliko su upućeni u upravljanje javnim finansijama ili mehanizme upravljanja državom ili lokalnom samoupravom, kada se pomenu javne nabavke .

Samo DRI je do 2014. Na nivou države protiv odgovornih, nakon okončanih revizija, podnela 493 prijave. Međutim, doneto je svega  79 pravosnažnih presuda.

Novi zakon o javnim nabavkama koji je na snazi od 2012.godine doneo je niz promena i ograničio mogućnost koruptivnog delovanja, ocenjuje šef odseka za javne nabavke u gradskoj upravi Biljana Koči.  Međutim, pored svih ograničenja i omogućavanja transparentnosti procesa, korupcija zavisi isključivo od volje pojedinaca koji učestvuju u postupku, navodi ona.

„Nijedan zakon ne može da pomogne ako na tim poslovima rade lica koja gledaju da na svaki način zloupotrebe položaj“.

Jedan od problema sa kojima se suočavao Požarevac u prethodnom periodu su neuspele javne nabavke zbog žalbi pomuđača. Zbog toga, veliki broj kapitalnih investicija nije mogao da bude realizovan na vreme.

Bilo je i povika funkcionera gradske uprave koji su otvoreno izražavali svoje nezadovoljstvo na javne nabavke. Prilikom obilaska novog vrtića na Čačalici, dalekog oktobra prošle godine, gradonačelnik Miomir Ilić izrazio je nezadovoljstvo Zakonom o javnim nabavkama za koji je ocenio da štiti samo interese ponuđača.

Međutim, odbornik Slobodan Živković koji je i licencirani službenik za javne nabavke zaposlen u Toplifikaciji kaže da problemi ne dolaze zbog zakona.

„Mislim da je to zloupotreba zakona, odnosno naših navika kao društva u odnosu prema imovini. Zakon je uredio transparentnost, kao i sam način pripreme za postupke.  Novim zakonom je pružena mogućnost svima da mogu da rade i da se zloupotrebe svedu na minimum“.

Jedna od prednosti novog zakona je neophodnost planskog pristupa u javnim nabavkama, što umanjuje mogućnost da budu neuspešno sprovdene ili da se kasnije stvori mogućnost zloupotreba, navodi on.

Što se same organizacije javnih nabavki tiče, Predsednik skupštine grada Bane Spasović kaže da nije nepoznanica da u Požarevcu postoji veliki problem u tom pogledu.

„Pre svega, u upravi se ne pridaje mnogo pažnje da se formira posebno odeljenje ili, možda čak i uprava za javne nabavke. To bi bile centralizovane javne nabavke koje bi se radile za našu upravu i sva javna preduzeća. Na taj način bi sprečili da javne nabavke rade nestručni kadrovi, sprečili bi dnevno politički uticaj i interes pojedinih grupa i pojedinaca prilikom raspisivanja tendera“.

Investicije u Požarevcu su poverene Direkciji za izgradnju koja je u prethodnim godinama imala problema sa realizacijom mnogih kapitalnih investicija što zbog nerešenih imovinskih pitanja, što zbog žalbi ponuđača na javne nabavke.

Može se oceniti da je na osnovu dosadašnjih izveštaja postojala neefikasnost u realizaciji javnih nabavki preko direkcije. Biljana Koči kaže da je bilo pokušaja da se deo investicija prebaci na gradsku upravu, ali je državni revizor ukazao da grad već ima preduzeće zaduženo za investicije.

Da je postojala niska stopa zaključenih ugovora potvrđuje i zamenik gradonačelnika Miodrag Stepanović. On, međutim, tvrdi da je ove godine situacija mnogo bolja, odnosno da je preko 75 odsto javnih nabavki realizovano.  On nije mogao da precizira šta se konkretno promenilo, ali kaže da je dobro planiranje ključno u čitavoj priči o javnim nabavkama.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend