Некатегоризовано

Utvrđeni kandidati za članove Državnog veća tužilaca

Izborna komisija Državnog veća tužilaca utvrdila je konačnu listu kandidata za šest novih članova ovog tela iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Kako je saopštila Izborna komisija kandidati će biti predloženi Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja će o tome raspravljati 12. novembra.
ilustracija/pixabay

Izborna komisija Državnog veća tužilaca za listu „Republičko javno tužilaštvo“ utvrdila je kandidaturu Branka Stamenkovića, zamenika javnog tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu, za listu „Apelaciona javna tužilaštva, Posebno tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine“ kandidatura je je utvrđena Tkalac Milanu, javnom tužiocu Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu i Lidiji Komlen Nikolić, zameniku apelacionog javnog tužioca u Beogradu.

Kandidati za listu „Viša javna tužilaštva“ su Tanja Vukićević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Radenka Anđelić, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu i Aleksandar Radosavljević, zameniku javnog tužioca u Nišu.

Za članove Državnog veća tužilaca za listu „Osnovna javna tužilaštva“ predloženo je pet kandidata – Boris Pavlović, javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Predrag Milovanović, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Lazar Lazović, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Rajko Vukosavljević, zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu i Aleksandar Mladenović, zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Za listu javnih tužilaštava „Teritorije autonomne pokrajine“ kandidatura je utvrđena Branislavi Inić Jašarević, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Branislavi Vučković, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Izborna komisija je saopštila i da do danas nije uložen ni jedan prigovor na neregularnost izbora u postupku kandidovanja, niti je Komisiji dostavljena nijedna kredibilna informacija od strane bilo kog nosioca javnotužilačke funkcije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika u Republici Srbiji.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije pre šest dana je saopštilo da svakodnevno dobija informacije o pokušajima uticanja na izbornu volju u postupku izbora za kandidate za članove Državnog veća tužilaca i da je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju.

Prema navodima tog udruženja, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio je javna tužilaštva i nekim starešinama saopštavao ko su „kandidati ministarstva“ za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da „prenesu“ nižim tužiocima i njihovim zamenicima da bi za njih trebalo glasati.

Kako su naveli, u kampanju „preporučivanja“ za koga bi trebalo glasati, uključila i republička javna tužiteljka.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca ukazalo je i da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora, jer onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava.

Kandidovanje potencijalnih članova Državnog veća tužilaca počelo je 15. oktobra, a kako je potvrđeno Radiju slobodna Evropa, izbore je pratila i misija OEBS-a u Srbiji.

Izbor kandidata za članove Državnog veća tužilaca, koje bi trebalo da bude garant nezavisnosti pravosuđa, održava se u trenutku u kome je Evropska komisija u Izveštaj o evrointegracijama predstavljenom početkom oktobra u Briselu ocenila da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend