Društvo FM Supermarket

Milica Mihajlović: Novinarstvo je savršena kombinacija svega što volim i u čemu se pronalazim

U emisiji FM Supermarket ugostili smo jednu mladu damu,gimnazijalku iz Požarevca.  Milica Mihajlović je učenica drugog razreda Požarevačke gimnazije, đak generacije Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” i stariji polaznik istraživačke stanice “Petnica” iz oblasti lingvistike. Sa njom smo razgovarali o temi novinarstva, njenim idejama, temama koje zanimaju njene prijatelje i nju i kako se ona informiše.
Milica Mihajlović, učenica drugog razreda Požarevčke gimnazije

Boom93: Novinarstvo glasi za profesiju koja je godinama “u krizi”, ne vaši za atraktivno zanimanje, pogotovo ne u našoj zemlji. Šta te privlači baš novinarskom pozivu?

Milica Mihajlović: Novinarstvo je za mene savršena kombinacija svega što volim i u čemu se pronalazim još od ranog detinjstva. Oduvek sam volela da čitam, pišem, nikada nisam ćutala kada mi se nešto ne dopada, uvek sam imala stav o svakom društvenom pitanju, a najviše me je do sada ispunjavalo konferansijerstvo. Moju ljubav prema jezicima i pisanoj reči gajila je moja baka, Radmila Stefanović. Osim nje, nastavnica Nada Ivanović u OŠ “Kralj Aleksandar I”, a sada profesorka Vesna Milić, preporučivale su mi razne konkurse na koje sam prijavljivala svoje eseje i uvek su bile spremne za pomoć i podršku. Vodila sam programe punih pet godina u osnovnoj školi i nastavila sam sa tim i sada. Novinarstvo mi omogućava da povežem sva svoja interesovanja i crte ličnosti u jedno.

Boom93:  Kakva su tvoja iskustva u radu na portalu Youth Vibes. Veoma aktivno pišeš za ovaj omladinski portal i to na najrazličitije teme.

Milica Mihajlović: Primila sam zahtev na Instagramu od Youth Vibes-a. Čitava priča mi se jako dopala i bila sam sigurna da treba da pokušam. Počela sam u septembru prošle godine. Sve je bila velika slučajnost. To je portal koji su osnovali tinejdžeri iz Niša i divim im se na tome. Uspeli su da zaintrigiraju omladinu iz čitavog regiona i da se, pored svih svojih obaveza, posvete i našim i svojim tekstovima, budući da mi koji još nismo prošli određene obuke imamo svoje mentore koji su u uredničkom timu. Deutsche Welle je prepoznala potencijal Youth Vibes-a, pa portal ima I njihovu podršku i mentorstvo. Nažalost, mnogi od nas se nikada nisu videli uživo, ali koristimo platformu Zoom za sastanke i u stalnom smo kontaktu i preko Vibera i Instagrama. To je dokaz da društvene mreže ipak mogu pametno da se koriste.

Boom93: Koliko vremena dnevno posvetiš pisanju, čitanju onoga što te zanima, koje su to teme i šta su za tebe „relevantni izvori“ kojima veruješ i pratiš ih?

Milica Mihajlović: Trudim se da svakodnevno nešto pročitam, napišem, pogledam neku emisiju, ne samo zbog interesovanja, već i zbog opšte informisanosti. Trudim se da medijima pristupam bez predrasuda prema određenim portalima. Volim da pročitam što više o temi koja me interesuje, pa da sama kritički odredim šta je lažna vest. Na toj sposobnosti sam zahvalna profesorki Jani Jacić koja mi je prethodne dve godine predavala predmet Jezik, mediji i kultura.

Boom93: Kako sebe zamišljaš za nekoliko godina?

Milica Mihajlović: Zamišljam sebe kao studenta. Sigurno ću se baviti novinarstvom. Ako mi to ne bude primarna profesija, biće makar hobi koji me svakodnevno ispunjava. Što je najbitnije, sebe u budućnosti vidim kao srećnu osobu okruženu dragim ljudima.

Boom93:  Šta nedostaje i potrebno je, po tvom i mišljenju tvojih prijatelja, našem gradu?

Milica Mihajlović: Našem gradu je potreban glas mladih. Potrebno je da ljudi shvate da mogu nešto da nauče i od mlađih generacija, koliko god to možda čudno zvučalo. Potrebno je da se mladima pruže podrška i prostor za razvijanje. Imam mnogo svojih drugara koji se bave muzikom, glumom, šminkanjem, koji su ambiciozni, a u isto vreme izlaze, druže se, zabavljaju se sa nekim. Osim što je potrebno da se čuje glas mladih, potrebna je i svest da svestranost postoji. Dakle, prvenstveno promena u shvatanjima. Bilo bi odlično kada bismo imali nešto slično UNBOX Hab-u u Nišu. Čula sam za nekadašnja druženja u Centru za kulturu, gde su se mladi upoznavali i družili. Mislim da bi to bilo divno.

Razgovor sa Milicom i njenim vršnjacima, vraća nadu da nije sve izgubljeno, odnosno da nije sva omladina u “Zadruzi” i ne divi se takvim “pojavama”,već i te kako ima svoj stav, zna šta hoće i ima veru i nadu za bolju budućnost ovog sveta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Milica Bainović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend