FM Supermarket Mladi

Obrazovanje mladih onlajn nastavom – bauk ili zanimljivo iskustvo

Završila se još jedna školska godina. Kao i svaki životni aspekt, i sistem obrazovanja je pretrpeo nesvakidašnje promene usled pandemije koronavirusa. Na Javnom servisu kanalu RTS 3 i platformi RTS Planeta, 17. marta u osam sati, počela je onlajn nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.
Milica Mihajlović

Organizacijom nastave preko javnog servisa bilo je  predviđeno da svi učenici Republike Srbije prate ista predavanja iz svojih domova. Srbija se do tada nije susrela sa nastavom na daljinu, a korišćenje tehnologije u obrazovne svrhe bilo je po individualnom izboru nastavnika. Edukacija je zbog toga postala još izazovnija za đake, nastavnike, ali i roditelje učenika.

Organizacija nastave u novim okolnostima

Tokom vanrednog stanja nisu bili angažovani samo nastavnici čija su predavanja snimana za RTS Planetu. Svi prosvetni radnici su i dalje morali da obavljaju svoj posao i da se prilagode novonastalim okolnostima. Zamislite da ste član desetak grupa iz kojih svakodnevno stižu obaveštenja, da morate da promenite svoj godinama ustaljen način rada, a pritom radite sa decom! Morate da budete dovoljno strpljivi za dodatno objašnjavanje gradiva preko telefona, pregledanje radova stotinu učenika i razgovore sa roditeljima koji su zbunjeni isto koliko i vi. Ipak, mislim da je vanredno stanje doprinelo podizanju svesti o ovoj, po mom mišljenju, junačkoj profesiji. Čini mi se da su ljudi napokon shvatili da posao prosvetnih radnika nije nimalo lak. Svaki prosvetni radnik je morao iznenada da osmisli kako će deci pojasniti gradivo, koje tipove zadataka će davati i u kom vremenskom roku, ali i koju platformu će koristiti.

Kao učenica društveno-jezičkog smera Požarevačke gimnazije, tokom ta izazovna tri meseca sam pravila prezentacije i različite projekte, pisala eseje… Budila su me obaveštenja na telefonu iz bezbroj grupa na WhatsApp-u, kao i sa platformi za učenje. Zoom, Edmodo, WhatsApp i Google učionica su odjednom postali glavna sredstva komunikacije. Korišćenje laptopa postaje obaveza, a ne razonoda.  Sve se promenilo u kratkom roku.

Za komunikaciju sam koristio Viber grupu. Na platformi „Google učionica“ sam postavljao domaće zadatke i dobijao povratnu informaciju. Tu istu platformu sam koristio za kontrolne i pismene zadatke, kao i za kvizove. Domaće zadatke su rešavali sukcesivno; nekad su imali jedan dan, a nekad više dana, u zavisnosti od obima i tajminga tematske jedinice. Kontrolne i pismene zadatke sam ocenjivao sumativno, petostepenom skalom, u skladu sa unapred zadatim bodovanjem. Aktivnosti u nastavi na daljinu sam ocenjivao i sumativno i formativno. Sve vreme su učenici mogli da prate formativno ocenjivanje kroz uvid u moju pedagošku dokumentaciju o napredovanju, navodi Boban Jotić, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sveti Sava“ u Požarevcu.

Marija Životić, učenica drugog razreda prirodno-matematičkog smera Požarevačke gimnazije, kaže da su joj bile potrebne dve nedelje da se u potpunosti prilagodi novom načinu rada. Svoje vreme sam organizovala prilagođavajući se svojoj porodici i sebi. Izdvojila sam predmete koje sam radila svakog dana i one koji mi možda neće toliko trebati u budućnosti. Učila sam i radila domaće zadatke oko dva sata dnevno. Postoje predmeti (matematika, fizika) kojima sam bila naročito posvećena, s obzirom na to koji sam smer odabrala, navodi Marija.

RTS Planeta – gubljenje vremena ili korisno rešenje?

RTS Planetu sam, moram da priznam, slabo koristila. Nije mi bila neophodna jer su mi materijali profesora bili izuzetno razumljivi. Ipak, mislim da nam je ona zaista bila potrebna iz nekih viših ciljeva. Jasno je da postoje nastavnici koji imaju mnogo znanja, ali ne umeju da ga prenesu. Činjenica je da se mnoga deca bave sportom, muzikom, pa jednostavno ne mogu da budu prisutna na svakom času. Takođe, šta je sa decom koja imaju ozbiljne zdravstvene probleme? Da li su njihovi roditelji dužni da plaćaju privatne časove ili sami glume nastavnike? Ne živimo u državi čiji životni standard može da podnese stalne dodatne troškove. RTS Planeta je omogućila jednakost. Takođe, Ministarstvo je sada pokazalo koji su njihovi standardi za dobrog nastavnika. Možda su neka predavanja motivisala određene prosvetare da se ugledaju na kolege i poboljšaju svoj rad.

RTS Planeta bila je veoma potrebna jer su sa RTS časova učenici dobijali veliki procenat informacija o starom i novom nastavnom sadržaju, tvrdi nastavnik Boban Jotić.

Marija Kostić/privatna arhiva

Marija Kostić, nastavnica matematike u OŠ „Kralj Aleksandar I“ i Požarevačkoj gimnaziji, kaže da je bilo nastavnih jedinica koje se nisu poklapale sa onim na RTS Planeti. Takve nastavne jedinice sam snimala u kućnim uslovima i objavljivala na svom YouTube kanalu. Deci su bili dostupni linkovi ka tim videima u Google  učionicama.  Zadaci za vežbanje uglavnom nisu bili klasični. Trudila sam se da ih nateram da primene matematiku na svakodnevni život i da budu kreativni. Pravili su razne ankete, prezentacije, grafike, kućice od matematičkih elemenata koje trenutno uče… Jedna učenica je otpevala decimale broja pi i poslala snimak. Deca su bila fenomenalna!, ističe nastavnica Marija.

Korišćenje tehnologije i uslovi za praćenje nastave na daljinu

Istraživačka stanica Petnica mi je mnogo pomogla po pitanju informatičke pismenosti. Intenzivan rad za računarom u Stanici mi je pomogao da potpuno usvojim sva neophodna znaja. Ipak, nemaju sva deca uslove za stalni rad za računarom. Mnoge osnovne škole nisu u mogućnosti da obezbede klasične časove informatike, tako da se ne može reći da se dobro rukovanje tehnologijom podrazumeva. Vanredno stanje je primoralo sve učenike i profesore da se i tome prilagode.

Boban Jotić/privatna arhiva

Nastavnici Boban Jotić i Marija Kostić navode da su škole u kojima rade omogućile svim učenicima uspešno praćenje nastave na daljinu.

Nije bilo toliko izazovno prilagoditi se novim tehnologijama. Živimo u vremenu u kom smo okruženi digitalizacijom, navodi učenica Marija Životić.

Muzičko obrazovanje tokom pandemije

Nastavnici u umetničkim školama su bili suočeni i sa možda najtežim izazovom. Svaka umetnost je prefinjena na svoj način, te je potrebno pažljivo i neometano slušati neku izvedbu ili gledati u delo. Pandemija je onemogućila živu reč koja je neophodna jednom mladom umetniku.

Profesori Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu su, stavljeni pred svršen čin, morali da osmisle najadekvatnije rešenje.

Profesorka solo pevanja, Marta Blagojević, kaže da je i nastavnicima i deci bilo teško da se naviknu na novi način rada. Učenici sa slabim signalom su imali naročite poteškoće. Njima je slika kasnila u odnosu na zvuk, te je njoj bilo teško da proceni njihovu tačnost u pevanju. Neka deca su navikla da se oslanjaju više na moj glas nego na instrument, naročito učenici prvog razreda solo pevanja. Za decu je nezgodno da razviju dobre glasovne mogućnosti u ovakvim uslovima jer zbog konekcije nekada ne čuju jasno moj glas ili instrument. Srećom, od prošle godine se solo pevanje ne pohađa više dve, nego četiri godine, pa ćemo imati vremena da nadoknadimo izgubljeno, kaže profesorka Marta.

Uz pomoć profesora Ilije Rajkovića, korepetitora Milene Mine Blagojević i roditelja učenika, profesorka Marta je organizovala onlajn interni čas učenika drugog razreda solo pevanja i srednjoškolaca. Dodaje da je bilo poteškoća zbog tehničkih problema, ali da su roditelji dece oduševljeni.  Duvački ansambl Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca je na ovaj način izveo Vostani Serbie i oduševio sugrađane. Profesori Miša i Vesna Bogdanović su organizovali interni čas preko Vibera sa dvoje učenika iz iste porodice.

Aleksandra Stojiljković, nastavnica klavira, održavala je individualne časove sa učenicima putem video poziva na WhatsApp-u i Viberu. Učenici su, kao što bi i inače, imali dva časa nedeljno u dogovorenim terminima.

Imam dva učenika koji nemaju instrument kod kuće. Oni su čitali notni tekst, slušali muziku, upoznavali se sa kompozitorima, delima, epohama… Nakon okončanja vanrednog stanja, učenici su vežbali i uspešno položili godišnji ispit, navodi nastavnica Aleksandra. Dodaje da sistem rada muzičkih škola nije prilagođen odvijanju nastave na daljinu. Ipak, ističe da su ona i njene kolege bili snalažljivi i da su je učenici iznenadili spremnošću da se prilagode.

Kako je pandemija uticala na maturante

Kada je reč o obrazovanju, mislim da je maturantima bilo najteže. Našli su se u svima nepoznatoj situaciji pred važnu životnu prekretnicu. Ne samo što su im oduzete uobičajene okolnosti pri učenju, već i poslednji dani u školi sa društvom.

Lara Kostadinović, maturantkinja Medicinske škole u Požarevcu, navodi da su za pripreme za maturske i prijemne ispite korišćene iste platfmore i način rada kao i za redovnu nastavu. Opisala je proceduru koje su se pridržavali maturanti prilikom polaganja maturskih ispita: U učionici je bio manji broj učenika nego inače (9), bilo je obavezno nošenje maski, kao i dezinfekcija na ulazu u skolu.

Lara je dnevno provodila oko tri sata učeći. Kaže da je otežavajuća okolnost bila što je morala da bude konstantno kraj telefona. Lari i svim njenim drugarima je bilo žao što propuštaju najlepši period koji ih je očekivao kao maturante.

Vanredno stanje je testiralo spremnost našeg obrazovnog sistema i svih prosvetnih radnika, ali i đaka i roditelja. Čini se da su se škole iz okruženja jako dobro snašle i prebrodile sve poteškoće. Možda proteklo vanredno stanje pokrene revoluciju u shvatanjima, edukaciji i komunikaciji. Naučene lekcije iz ovog perioda ne smeju da se zaborave.

Projekat “Mladi su budućnost, a kakva im je sadašnjost”, podržava Ministarstvo kulture i informisanja, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da analizira i predstavi položaj mladih u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj učešća mladih u društveno-političkom životu, te pruži i podršku zapošljavanju i podsticanju preduzetništva kod mladih. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Milica Mihajlović

Učenica sam društveno-jezičkog smera Požarevačke gimnazije. Volim da putujem, čitam i pišem, a najviše uživam u konferansijerstvu. Novinarstvo me je privuklo zbog svoje raznolikosti i mogućnosti da širim svest o značajnim društvenim temama. Oduvek sam zaljubljenik u društvene nauke, prema kojima sada gajim ljubav kao starija polaznica lingvistike Istraživačke stanice Petnica.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend