FM Supermarket

Šta nedostaje mladima u Požarevcu?

Krovna organizacija mladih Srbije je 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, na svom zvaničnom sajtu tradicionalno objavila Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji 2020. Tim povodom se nekoliko mladih iz Požarevca izjasnilo po pitanju promena koje bi želeli da vide u svom gradu.

Da li je Centar za kulturu dovoljan?

Požarevac, sedište Braničevskog okruga, u Centru za kulturu svojim građanima priređuje festivale: Milivojev štap i šešir, Živka Matić, Festival muzičkog filma (FEMUF), Regionalni festival alternativne kulture (REFRAKT), Viminacijum FEST, Festival mladih… Ljubitelji i poznavaoci kulture mogu biti članovi glumačkog ansambla, Gvardije, GANIP-a, mešovitog hora, Književnog kluba Braničevo. Takoreći, Centar za kulturu Požarevac preuzima funkcije bioskopa, pozorišta, kulturnog centra… Sagovornici bi želeli da u svom gradu imaju bioskop. Smatraju da jedna ustanova nema kapacitet da ažurno obavlja funkcije tri institucije.

Milica Mihajlović/Privatna arhiva

Našem gradu fali jedan pravi bioskop. Iako je Centar za kulturu mesto gde se okupljamo povodom različitih svečanosti, smatram da nam nedostaje mesto gde bismo svakog dana mogli da odgledamo film po izboru, objašnjava Milica Radosavljević (16). Druga mlada sugrađanka koja želi da ostane anonimna dodaje da bi Centar za kulturu mogao češće da organizuje sadržajan kulturni program, a ne samo povodom festivala.

Potreban zatvoren bazen

Ima mnogo sugrađana koji su uspešni sportisti, koji svoje klubove i grad promovišu u najboljem svetlu na različitim takmičenjima i manifestacijama. Većina sportskih dešavanja se održava u Sportskom centru Požarevac, pored koga je i otvoreni gradski bazen. Leti se na bazenu organizuju treninzi, ali šta je sa preostalih devet meseci u godini?

Milica Mihajlović/Privatna arhiva

U oblasti sporta Požarevcu nedostaje pažnja. Zatvoren bazen je zaista potreban. Vaterpolisti bi tako mogli i zimi da imaju treninge, umesto da putuju u druge gradove kako bi trenirali. Ostali sportisti bi mogli dodatno da poboljšaju razvoj svih mišića plivanjem. I građani koji nisu sportisti bi mogli da koriste zatvoren bazen za rekreaciju i zabavu i van letnje sezone, navodi Mateja Petrović (17), sportista Odbojkaškog kluba Mladi radnik.

Sagovornici dodaju da je iz oblasti sporta potrebno i bolje održavanje košarkaških terena, kao i izgradnja sale za fizičko u Medicinskoj školi. Učenici Medicinske škole časove fizičkog imaju u Sportskom centru.

Nedovoljno razvijen turizam

Mladi u Požarevcu nisu zadovoljni statusom turizma. Turizam ovog grada nije razvijen koliko bi mogao da bude. Mislim da bi ekstenzivnija promocija znamenitosti Požarevca pomogla ekonomiji i privukla više ljudi da razmisle o posećivanju, kaže Jakša Ranković (17).

Neki smatraju da Požarevac poseduje nedovoljno manifestacija i da je to razlog za, po njihovom mišljenju, i ne baš razvijen turizam. Mislim da manifestacija nema dovoljno, sve se svodi na LJKI. Potrebna je i bolja promocija. Bilo bi poželjno da se lokacije zanimljive turistima dovedu u red kako ne bi izgledale zapušteno, navodi Jovana Lepojević (17).

Mislim da bi izgradnja akva parka bila odlična investicija. Smatram da grad ima dovoljno prostora i za zatvoren tržni centar, u kome bi bio i bioskop. Fali nam i dugačko uređeno šetalište. Mislim da bi mladima bio i više nego zanimljiv muzej nalik Muzeju iluzija u Beogradu, kaže sagovornik  koji želi da ostane anoniman.

Većina mladih je pohvalila mogućnost informisanja i rad lokalnih medija. Zadovoljni su i radom škola, čiji đaci i nastavnici ostvaruju zapažene rezultate. Treba dati mladima šansu da se i njihov glas čuje. Njihove ideje mogu biti revolucionarne, te ih treba motivisati da budu kreativni i omogućiti im sve prihvatljive promene. Mladi iz Požarevca i okoline zaslužuju korišćenje punog potencijala svog grada.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Milica Mihajlović

Učenica sam društveno-jezičkog smera Požarevačke gimnazije. Volim da putujem, čitam i pišem, a najviše uživam u konferansijerstvu. Novinarstvo me je privuklo zbog svoje raznolikosti i mogućnosti da širim svest o značajnim društvenim temama. Oduvek sam zaljubljenik u društvene nauke, prema kojima sada gajim ljubav kao starija polaznica lingvistike Istraživačke stanice Petnica.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend