Podkast

Supermarket kulture – Emisija 06

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem, šestom po redu, izdanju emisije Supermarket kulture najviše pažnje posvećujemo mladim stvaraocima.

Razgovarali smo sa mladim rediteljem Danilom Stanimirovićem, koji je skrenuo pažnju čak i svetske javnosti pojedinim svojim filmskim ostvarenjima, poput ”Bambilenda”. Povod je bilo prikazivanje njegovog studentskog opusa u Centru za kulturu Požarevac.

Dečji dramski studio premijerno je izveo predstavu ”Nušine jednočinke”, prema Branislavu Nušiću, i nastavio da oduševljava publiku. Za ovo izdanje emisije napravili smo intervju sa Slobodanom Stepićem, glumačkim mentorom članova ovog studija, koji radi pri CZK Požarevac.

Slikarka Sofija Ječina, Ruskinja koja sada živi i stvara u Srbiji, dobila je Specijalnu nagradu za vizuelni doprinos na nedavno održanom Art Festu u Požarevcu. Sa mladom umetnicom razgovarali smo o njenoj inspiraciji i koliko je Srbija deo tog stvaralačkog nadahnuća.

Nevena Živanović, mlada književnica iz ovog kraja, debitovala je knjigom priča ”Život sa krunom”, koju je predstavila nedavno u Požarevcu.  Na toj, izuzetno posećenoj, književnoj večeri, razgovarali smo sa autorkom.

Najnovije izdanje Supermarketa kulture donosi i kratke vesti iz ove oblasti, recenziju najnovijeg filma Klinta Istvuda ”Plači, mačo”, a u još jednom segmentu posvećenom književnosti preporučujemo roman poljske nobelovke Olge Tokarčuk ”Knjige Jakovljeve”.

Emisiju koja će biti emitovana na našem radiju u nedelju, 03. oktobra u 9 sati, možete slušati i kao podkast na sajtu Boom 93.

Tonsko-tehnički realizator je Radoslav Momirović, a emisiju vodi i uređuje Goran Jovanović, uz podršku i saradnju redakcije Boom 93.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend