Podkast

Supermarket kulture – Emisija 09

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U novom izdanju očekuje vas prilog  Nede Stojićević, koja je posetila 18. Bijenale „U svetlosti Milene“, a u prilogu slušamo selektora Savu Stepanova, likovnog kritičara.

Nedavno održani FEMUF bio je znaku obeležavanja jubileja – 40 godina od pojave Novog talasa. U emisiji ćete čuti Zdenka Kolara, bivšeg basistu grupe Idoli, koji će vam pričati kako je čuveni bend osnovan, kao i Olgu Kepčiju, novinarku Beograda 202 i autorku brojnih muzičkih emisija, poput ‘’Hita 202’’, koja će govoriti o karakteristikama ovog muzičkog, kulturnog i društvenog fenomena.

Slikarskom scenom bavimo se i kroz intervju sa Tinom Leposavić, slikarkom i kostimografkinjom, čija izložba ‘’Moj svet’’ gostuje u gradovima Srbije.

Književni prikaz u fokusu ima roman najvećeg mađarskog pisca u 20. veku, Đerđa Konrada, ‘’Odlazak od kuće i povratak kući’’ (izdavač: Arhipelag).

Filmska recenzija bavi se dometima britanskog filma ‘’Skandalozno ponašanje’’ (Misbehaviour, 2020), rediteljke Filipe Loutorp, sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi.

Emisiju Supermarket kulture možete slušati i kao podkast na sajtu Boom 93.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Lepo je cuti Zdenka Kolara, hvala Vam za ovu emisiju, Pozdrav za Gorana i redakciju Boom93

%d bloggers like this:
Send this to a friend