Podkast

Supermarket kulture – Emisija 19

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U devetnaestom izdanju Supermarketa kulture očekuju vas prevashodno priče o pozorišnim događanjima, festivalima i premijerama.

Bili smo u Kostolcu na premijeri komada ‘’Ljubav’’, po tekstu Mareja Šizgala, koji je izvelo Pozorište ‘’Kastelum’’ i tamo, nakon predstave koja je sjajno primljena od publike, napravili intervju sa rediteljem Fuadom Tabučićem, koji zajedno sa Natašom Rokvić i Dejanom Miloševićem i igra u ovoj komediji na ozbiljne teme.

U Centru za kulturu Požarevac kreću 26. Glumačke svečanosti ‘’Milivoje Živanović’’, a u susret ovom prestižnom kulturnom događaju, prigodno ćemo iz naše arhive emitovati afirmativna zapažanja Mikija Radonjića, direktora Sterijinog pozorja, o našem festivalu, izgovorena jesenas na promociji monografije o 25 godina Glumačkih svečanosti.

U CZK Požarevac je nedavno održano zanimljivo predavanje o folklornoj tradiciji pod nazivom ‘’Kulturno nasleđe Stiga i Požarevačke Morave’’. Govorili su muzički pedagozi i koreografi, a u Supermarketu kulture čućete Nikolu Tomića, koreografa, umetničkog rukovodioca i direktora Centra za kulturu Malo Crniće, kao i Maju Radivojević, etnomuzikologa pri Muzikološkom Institutu SANU.

Naravno, pričamo i na filmske teme, konkretno o 94. dodeli najvećeg svetskog priznanja u kinematografiji i donosimo recenziju ostvarenja CODA Sijan Heder, ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji film.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Ostale vesti iz ove kategorije

Kvalitet vazduha

Send this to a friend