Društvo

Budžet opštine Žagubica usmeren na poboljšanje uslova za život građana

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Budžet opštine Žagubica okrenut je ka socijalnim prilikama, a kao i svake godine radi se na poboljšanju sveukupnih uslova za sve naše građane, navodi zamenik predsednika ove opštine Predrag Ivković.

Ove godine opština Žagubica potpisala je Javni ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti javnog linijskog gradsko-prigradskog prevoza putnika na teritoriji te opštine za period od narednih 10 godina.

„To je za nas dosta bitno zato što smo tu deset narednih godina oslobodili službenike javnih nabavki tog posla za prevoz putnika. Narednih deset godina naši građani, deca i đaci imaju besplatan prevoz. Podizanje kvaliteta života stanovništva jedan je od prioriteta razvoja opštine Žagubica i ubeđeni smo da će ovaj novi model saradnje, kroz javno-privatno partnerstvo, učiniti kvalitetnijim javni prevoz putnika u našoj sredini i time podići kvalitet života, na opšte zadovoljstvo i dobrobit naših građana“, naveo je Ivković.

U Opštini Žagubica, na 760 km², u 18 naselja, po popisu iz 2011. godine živi 12.737 stanovnika. U starosnoj strukturi  stanovništva dominiraju radno sposobni sa oko 59%, na starije otpada oko 28%, dok su mladi zastupljeni sa oko 13%.

Zamenik predsednika naglašava da se trenutno u opštini realizuje nekoliko projekata zahvaljujući partnerima iz UNOPS-a, a koji su delom finansirani iz Evropske unije.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

„Projekat koji realizujemo trenutno, a jedan deo je već završen, na koji sam ja veoma ponosan, je socijalna inkluzija i izrada deset kuća za najugroženije porodice u opštini, kao i rekonstrukcija pet kuća. Rekonstrukcija tih kuća je pri kraju. Što se tiče izgradnje deset kuća, izvođači imaju devet meseci da završe taj posao. Do sada su se sa rekonstrukcijom dobro pokazali“.

Opština je imala svoj udeo u realizaciji ovog projekta. Pored toga kako dodaje ivković, realizovane su određene obuke za pripadnike najugroženijih porodica, ali i nabavka nameštaj za takve porodice koji im je bio neophodan.

Jedan od većih projekata i rekonstrukcija Doma zdravlja u Krepoljinu

Još jedan projekat u saradnji sa EU pro+ i kancelarijom UNOPS u Srbiji, koji se realizuje u ovoj opštini je rekonstrukcija Doma zdravlja u Krepoljinu.

Objekat je napravljen početkom 80-tih godina i do sada ništa značajnije nije rađeno na njemu.

„Dom zdravlja u Žagubici pokriva deset naselja, dok ovaj koji se rekonstruiše u Krepoljinu pokriva još 7 i taj Dom zdravlja nam je veoma značajan. Radi se kompletna rekonstrukcija i energetska sanacija, parterno uređenje i kolektori za toplu vodu. To znači da će nakon završetka nivo zdravstvene usluge koja se pruža građanima u tom delu opštine biti podignut na viši nivo“, zaključio je Ivković.

Projekat “Braničevo reporter – Žagubica”, a čiji je deo i ovaj tekst, podržava Opštinsko veće opštine Žagubica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.