Da se razumemo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, širom sveta obeležava se 3. decembra. Ovaj dan je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Ovaj dan ima za cilj da promoviše razumevanje problema invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom, kao i potpuno i jednako uživanje ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom.

Procenjuje se da 10 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom, a da neki oblik invaliditeta ima od osam do deset odsto stanovništva Srbije, tj. između 560.000 i 700.000 ljudi.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je danas saopštilo da je u prethodnih godinu dana obezbedilo 700 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji, organizovalo 2.159 aktivnosti inkluzivnog karaktera i 29 sportskih takmičenja za osobe sa invaliditetom i postavilo zvučnu signalizaciju na 57 raskrsnica.

U saopštenju povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Ministarstvo rada je navelo da je u tom periodu nabavilo Brajeve štampače, izvršilo rekonstrukciju i opremanje saveza i udruženja osoba sa invaliditetom, uradilo adaptaciju objekata za osobe sa fizičkim smetnjama, razvilo aplikaciju o pristupačnosti objekata, organizovalo obuku i finansiralo 43 kancelarije za znakovne prevodioce.

Ministar rada Zoran Djordjević kazao je da taj resor brine o osobama sa invaliditetom „svakog dana u godini, a ne samo danas“.

Podsetio je da je pod geslom „JEDNAKI“, Ministarstvo pokrenulo „kampanju s ciljem podizanja svesti gradjana“ i pružanja podrške osobama sa invaliditetom.

„Ove godine organizovali smo sajam ‘J=DNAKI’ na Beogradskom sajmu, koji je prvi put od osnivanja prilagodjen osobama sa invaliditetom. Tom prilikom smo podelili značke koje se nose cele godine i simbolišu jednakost gradjana bez obzira na različitosti“, naveo je ministar.

Nepristupačnost, nepostojanje usluga socijalne zaštite, nezaposlenost i nepostojanje svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, potvrđuju da se prava osoba sa invliditetom u Srbiji i dalje krše i nedovoljno ostvaruju, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Upozorio je da su osobe sa invaliditetom u Srbiji u statusu marginalizovane društvene grupe koja se još uvek bori za pristupačnost i neometano kretanje, te da su jedna od najranjivijih i nevidiljivih društvenih grupa izložena stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju.

„U Srbiji i dalje u pojedinim mestima članovi porodice sakrivaju osobe sa invaliditetom iza kućnih vrata, čemu pogoduje i nezainteresovanost i nespremnost lokalne zajednice da im obezbedi dostojanstven život“, naglasio je zaštitnik građana.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je zaštita osoba sa invaliditetom jedan od najbitnijih elemenata razvojne, ekonomske i socijalne politike, a odnos prema ugroženim grupama oslikava dostignuti nivo poštovanja ljudskih prava i napretka svakog društva.

„Invaliditet je godinama među najčešćim osnovima diskriminacije u pritužbama koje građani podnose Povereniku i to u oblastima pružanja usluga ili korišćenja javnih površina, rada i zapošljavanja. U naročito nepovoljnom položaju nalaze se deca i žene sa invaliditetom, koji su neretko žrtve višestruke diskriminacije“, navodi Janković.

Udruženje “Veritas” organizovalo je manifestaciju pod nazivom “U susret osobama sa invaliditetom – bez barijera”. Na tribini su predstavljeni dosadašnji rezultati projekata koje su udruženja osoba sa invaliditetom realizovala u protekloj godini.

Predstavnici udruženja, organizacija i roditelji  očekuju da će grad Požarevac u narednom periodu preduzeti mere za formiranje prostora i organizovanje dnevnog boravka za odrasle osobe sa invaliditetom.

“Ovo je dan kada se svi zajedno podsećamo na to šta smo radili u prethodnoj godini, koji su rezultati našeg rada i šta je to što planiramo u toku sledeće godine. Podrška pojedincu je najviše usmerena na porodicu, ali porodica mnogo toga me može sama da reši, potrebna je podrška i sire lokalne zajednice i lokalne samouprave”, ističe Jasmina Turudić, rukovodilac Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Ivan Jović, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja je rekao da se grad trudi da izađe u susret i odgovori na sve zahteve udruženja osoba sa invaliditetom i da će u narednoj godini nastaviti sa podrškom i projektima namenjenim ovoj grupaciji stanovništva.

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ima za cilj osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti. Ovim danom se promoviše razumevanje problema koje nosi invalidnost, kao i podizanje svesti o dobrobiti integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte života i rada u lokalnoj zajednici.

Jasmina Turudić, iz Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju ističe da su tokom prethodne godine imali preko 40 aktivnosti i radionica, a da se kroz njih razvijaju veštine, podstiče kreativnost, a članovima stvara pozitivna slika o njima, kao korisnim članovima društva, tako što kroz svoj rad sami doprinose da ih i drugi tako doživljavaju.

Ona ističe da je zahvaljujući brojnim aktivnostima i zalaganjima Centar dobio licencu od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Učenik 6. razreda Osnovne škole “Dositej Obradović”, Marko Lazić, dečak sa oštećenim vidom,recitovao je pesmu i na taj način pokazao da deca sa invaliditetom mogu mnogo više.

Predsednik Saveza slepih i slabovidih, Božidar Bojković je rekao da se kroz udruženja osobama sa invaliditetom pomaže da se uključe u društveni život, ali i naglasio probleme sa kojima se invalidi suočavaju, pre svega diskriminacija, nedovoljna pomoć porodicama invalida, kao i problem zapošljavanja teških invalida.

“Teško je biti invalid i smatram da naše organizacije invalida koje deluju čine život tih osoba mnogo lepšim, bogatijim i sadržajnijim. Međutim, tu su brojni problemi sa kojima se invalidi suočavaju pre svega nedovoljna pomoć porodicama invalida, a pre svega treba rešiti problem zapošljavanja teških invalida”, navodi Bojković.

Predsednica Udruženja 8. Dan, Nevenka Gajić je istakla da su kroz projekat šetnja u šarenim čarapama uspeli da probude svest pre svega kod zdravorazvojne dece.

“Deca se iz osnovnih i srednjih škola već javljaju, daju sugestije, i žele da učestvuju u organizovanju ovog veselog druženja”, rekla je Gajić.

Milena Stojanović iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima je navela da se kroz brojne radionice koje Udruženje organizuje radi na poboljšanju kako motorike, tako i razvoju praktičnih veština za svakodnevni život.

Ona dodaje da se najveći problem javljaju prilikom lekarskih pregleda.

“Mentalno nedovoljno razvijena lica imaju problem sa zdravstvenim pregledima zbog specifičnosti njihovog oboljevanja. Svaka njihova kontrola iziskuje veliki napor roditelja ili staratelja. Da bi se olakšao medicinski pregled udruženje je došlo na ideju da organizuje pregled u prostorijama Centra za dnevni boravak dece i na taj način je nastala radionica “sistematski pregled”. Pored korisnika Centra pregledom će biti obuhvaćene i osobe i deca iz Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu i deca iz Udruženja 8. Dan”, istakla je Stojanović.

Pored problema, Vlada Bošković, iz udruženja gluvih i nagluvih naglašava da ima pomaka i da je grad pomogao ovom udruženju kroz niz projekata

“Ove godine po prvi put obezbedili smo bolji rad prevodilačkog servisa, obezbedili smo dva prevodioca i jednog tumača. Ovo je glavni problem naših članova, ta komunikacija sa drugim ljudima i institucijama, pa s utu policija, bolnica, sud. Svaki da noni mogu da se obrate i potraže pomoć naših prevodioca. Takođe, obezbedili smo sredstva za obnovu Doma gluvih koji predstavlja drugi dom za naše članove”, navodi Bošković.

I dalje su prisutne prostorne prepreke, veliki broj javnih ustanova i institucija je nedostupan osobama u invalidskim kolicima ili koje se teško kreću. Nema prilaznih rampi, nema personalnih asistenata.

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom realizovaće se ispunjenjem ciljeva  lokalnog  akcionog plana za grad Požarevac  koji se odnosi na period od 2015. do 2020. godine.

Jedan od ciljeva je da se osobama sa invaliditetom osigura pristup izgrađenom okruženju, pristupačnom prevozu, informacijama, komunikacijama i usligama kroz uklanjnje barijera. Takođe, osiguranje adekvatnog standarda i socijalna sigurnost kao i razvijanje programa u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, rada i stanovanja koji osobama sa invaliditetom pružaju jednake mogućnosti i podstiču samostalnost, lični razvoj i aktivan život u svim oblastima.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno ucešće u društvu.

 

Ovaj tekst je deo projekta „Da se bolje razumemo “ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije na konkursu za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu.  Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu isključiva su odgovornost Boom93 i ne odražavaju mišljenja i stavove Miniastarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend