Da se razumemo

Požarevac domaćin Festivala slepih i slabovidih Srbije

25. “ Muzički festival slepih i slabovidih Srbije” održan je u Požarevcu. Festival je organizovao Savez slepih Srbije, kao jedna od najstarijih organizacija osoba sa invaliditetom, a cilj festivala bio je da afirmiše slepe i slabovide umetnike.

Savez slepih je dobitnik državnog priznanja predsednika Republike povodom dana Državnosti, kao najbolja organizacija u invalidskom pokretu Srbije.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije je rekao da Savez slepih Srbije pored brojnih aktivnosti, posebnu pažnju poklanja muzičkom stvaralaštvu, jer je to najbolji način da se pesmom afirmišu kreativne i stvaralačke mogućnosti slepih, što doprinosi da se smanje predrasude o populaciji slepih.

Domaćin i tehnički organizator festivala bila je Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Požarevac koja postoji više od šest decenija i spada u red najaktivnijih organizacija slepih u Srbiji i dobitnik je priznanja “Filip Višnjić”

“Muzika je veoma popularna među slepim stvaraocima. Grad Požarevac ima svoje bisere i prvi festival je održan upravo u Požarevcu, a pobednik je bio Miroslav Perić iz Dragovca, talentovani harmonicas, istakao je Božidar Bojković, predsednik  Međuopštinske organizacije slepih Požarevac.

Festival su podržali Ministarstvo  za rad, zapošljavanja, boračka i socijana pitanja, Ministarstvo kulture, grad Požarevac i brojne druge institucije.

Milić Jovanović zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca je ovom prilikom rekao da je Požarevac grad koji i danas potvrđuje da je grad otvorenog srca za sve ljude koji neprednim idejama i stvaralaštvom daju značajan doprinos društvenog života, a danas je to muzički festival slepih Srbije.

Pored revijalnog dela na kome su učestvovali renomirani umetnici, postojao je i takmičarski deo. Takmičare je ocenjivo žiri u sastavu Janićijević Katarina i Dragana Milutinović, profesorke muzičke škole “Stevan Mokranjac” i Nenad Tomić iz Jasenova, ugledni muzičar i pobednik brojnih festivala.

Na takmičenju se predstavilo petnaest muzičara. U kategoriji narodne muzike za najboljeg instrumentalistu proglašen  je Žarko Stojković, frulaš iz Bogovine, a drugo mesto pripalo je Zdenku Klinku, harmonikašu iz Beograda. Od vokalnih izvođača najbolji je bio Slobodan Dujkić iz Bora, dok je druga bila Nikolina Milivojević, učenica IV razreda srednje PTT škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“.

U kategoriji zabavne muzike prvo mesto pripalo je Đorđu Šuki, učeniku VII razreda škole u Zemunu za učenike oštećenog vida, a drugo mesto Iliji Simeunoviću iz Beograda, maturantu PTT škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“. Žiri je takođe dodelio specijalnu nagradu Dajani Gabrić, a pohvalili su i  Željka Gordića i rok grupu „Ima nas raznih“.

Ovaj tekst je deo projekta „Da se bolje razumemo – Moj drug za primer “ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije na konkursu za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu isključiva su odgovornost Boom93 i ne odražavaju mišljenja i stavove Miniastarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend