Da se razumemo

Realizovan projekat ličnih pratilaca

Lokalni akcioni plan za osobe sa invaliditetom najviše je realizovan u oblasti ostvarivanja usluge koja se odnosi na decu školskog i predškolskog uzrasta, a koji imaju pravo na uslugu lični pratilac deteta, rekla je za Boom 93 Jasmina Turudić, rukovodilac Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju

U periodu od septembra prošle godine do sada angažovano je 35 ličnih pratioca. Ovo je usluga koja je lokalnog karaktera, odnosi se na decu koja pohađaju vrtić ili koja su u osnovnoj i srednjoj školi i koja imaju preporuku interesorne komisije za ovom vrstom usluge.

“Lični pratilac je osoba koja ima uspešno završen akreditovan seminar na temu – Koja je uloga ličnog pratioca. Mi smo preko udruženja “Veritas” realizovali tri obuke i dobili smo oko 60 ličnih pratioca koji su prošli ovu obuku i koji su sertifikovani”, istakla jke Turudić.

Usluga ličnog pratioca obuhvata segment koji se odnosi na odlazak po dete, preuzimanje deteta, pomoć prilikom pripreme, dovođenje do vaspitno-obrazovne institucije, boravak u školi ili vretiću u onoj meri koliko je to dogovoreno u saradnji sa roditeljima i nastavnicima, pomoć prilikom izvršavanja osnovnih potreba u toku boravka u školi, pomoć prilikom obavljanja nastavnih zadataka, prilikom socijalizacije, podrška prilikom slobodnih aktivnosti i povratak do kuće.

Ona je dodala da segment LAP-a na kojem se najmanje radilo je implementacija zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici i taj deo ostaje malo više nepokriven.

“Specifičnost Centra za dnevni boravak za razliku od svih ostalih institucija koje se bave decom i osobama sa invaliditetom je u tome što, ako su u vrtiću tamo će biti 3-4 godine i otići dalje, ako su u školi biće tu do osmog razreda, ako su u srednoj školi biće četiri razreda i otići. Ovo je jedna specifična situacija u kojoj tragamo za mnogobrojnim rešenjima kako i na koji način pomoći našim korisnicima pogotovo vodeći računa da su sa nama korisnici od našeg prvog dana osnivanja, od 2003. godine”, zaključila je Turudić.

 

Ovaj tekst je deo projekta „Da se bolje razumemo – Moj drug za primer “ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije na konkursu za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu.  
Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu isključiva su odgovornost Boom93 i ne odražavaju mišljenja i stavove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend