Eko patrola

Hoće li smeće van Požarevca?

Grad Požarevac objavio je poziv za pregovarački postupak, podnošenjem ponuda za organizovano prikupljanje i deponovanje otpada i čišćenje divljih deponija. Namera je da se prestane sa odlaganjem na postojećoj deponiji u Požarevcu, a smeće nakon primarne selekcije odlaže na neku od uslovnih deponija u Srbiji. Poziv za pregovarački postupak upućen je nakon što je propala javna nabavka na kojoj nije podneta nijedna prihvatljiva ponuda.

U budžetu grada je odvojen novac za odlaganje otpada na nekoj od uslovnih regionalnih deponija u Srbiji kako bi Grad Požarevac i Komunalne službe mogli da pristupe potpunoj rekultivaciji i sanaciji deponije „Jeremijino polje“.

Odnošenje i deponovanje 22.000 tona otpada procenjeno je na 62,5 miliona dinara, dok je čišćenje 8.000 tona smeća na divljim deponijama uz uređenje prostora procenjeno na 15 miliona dinara.  

Jedan od uslova ponuđačima za odnošenje i deponovanje smeća je da su vlasnici deponije kapaciteta višeg od 40.000 tona ili da imaju ugovor o deponovanju na odgovarajućoj deponiji.

Otvaranje ponuda je 23.oktobra.

Grad Požarevac je u pregovarački postupak pozvao ponuđače koji su učestvovali u otvorenom postupku javne nabavke koja je sprovedena ovog leta, preduzeća FCC EKO iz Beograda i kinkindsko preduzeće FCC Kikinda. Oni su pozvani da dopune svoje ponude i na taj način ih učine prihvatljivim, u skladu sa kriterijumima za dodelu ugovora.

Oba preduzeća koja su učestvovala u javnoj nabavci deo su kompanije FCC Invajronment koja se bavi konsaltingom, sakupljanjem, transportom, selekcijom, preradom i deponovanjem otpada. FCC upravlja otpadom na deponijama u Kinkindi i Lapovu.

Inače, kompanija FCC u Srbiji je poznata i po starom nazivu A.S.A. EKO  i postoji od 2006.godine.   

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend