Eko patrola

Kako je kada smeće počne da preliva?

Požarevljanin Dragan Đorđević odložio je performans koji je ranije najavljivao za početak oktobra ispred ulaza u ugradu Gradske uprave Požarevca. On je nameravao da ispred ulaza u zgradu izruči kolica puna smeća prikupljenog sa njegovog placa koji ugrožava podivljala deponija šuta na gradskom brdu. Đorđević je Boom 93 rekao da pregovara sa predstavnicima grada o mogućnosti otkupa zemljišta za koje tvrdi da je devastirano.

Nakon što su o problemu sa kojim se Đorđević suočava pisali mediji, Komunalne službe su raščistile prostor oko samog imanja, a ovaj potez koji se nalazi preko puta Novog groblja, na samom ulazu u Požarevac periodično nadgleda komunalna policija.

Đorđević je Boom 93 rekao da je još 15.avgusta uputio zahtev prema službama u gradskoj upravi da mu se isplati novčana nadoknada za štetu koju je pretrpeo od 2005. do 2017.godine, budući da zbog smeća nije mogao da obrađuje zemlju. On je tražio 120.000 dinara za svaku godinu, što je ekvivalent iznosu koji mu je lokalna samouprava iz istog razloga isplatila 2004.godine.

Međutim, kako on kaže, pomenuti zahtev nije razmatran jer je, navodno, bio naslovljen na pogrešnu službu.

Trenutno su pregovori o tome da grad otkupi parcelu od 32 ara. U narednom periodu bi trebalo da se utvrdi tržišna vrednost zemljišta koje je u Đorđevićevom vlasništvu, a na kome se nalaze zasadi voća.

On navodi da je samo trenutno odustao od namere da izruči hrpu smeća ispred gradske uprave i da neće odustati dok ne reši ovaj problem, pa makar i sudskim putem ukoliko pregovori ne budu uspešni.

Deponija koja ugrožava posed Dragana Đorđevića je ista deponija zbog koje su privatnom preduzeću “SAD-Igma” u Požarevcu, Komunalne službe u Požarevcu nakon višegodišnjeg sudskog spora pre više mesec dana platile blizu 31 milion dinara, odnosno više od 250.000 evra, na ime naknade štete za degradiranje parcela, a na osnovu Sporazuma o namirenju duga.

Đorđević je još 2004.godine naplatio nemar lokalnih službi koje su dozvolile da se smeće nekontrolisano odlaže. Tada mu je po sporazumu o vansudskom poravnanju isplaćeno 120.000 dinara na ime naknade štete za izgubljeni rod na poljoprivrednim kulturama na parceli u blizini deponije “Igma”.

Ovaj Požarevljanin kaže da nakon toga nije podnosio zahteve za odštetu, iako je situacija sa smećem koje se navlačilo oko njegovog poseda postajala sve kompleksnija.

“Otpad oko placa jeste čišćen, ali ne po mojim prijavama, već sporadično i tako da je uvek ostajao metar đubreta uz ogradu. Tvrdim da Komunalna policija i Komunalna inspekcija u protekle 4 godine nisu napisali ni jednu prekršajnu prijavu za stvaranje divlje deponije na ovoj lokaciji”, rekao je Đorđević Boom 93.

Naveo je i da razlog zbog čega se odlučio da izvede “ekološki” performans je nezainteresovanost gradskih službi za evidentan problem koji ima sa smećem koje je počelo da se preliva u njegov plac preko ograde koja se srušila pod težinom đubreta.

Boom 93 je prethodnih godina  ukazivao na problem “podivljale” deponije, ali su nadležni okretali glavu. Pre četiri godine nam je rečeno da organizovano održavanje ovog prostora ne postoji i da nigde nije naznačeno da se  deponija šuta nalazi na pomenutoj lokaciji. Prošle godine gradske službe su navodno pokušavale su da utvrde šta se zapravo dešava sa ovom lokacijom, a imale su i dobar razlog za to s obzirom da se od 2014.godine vodio postupak protiv Komunalnih službi po privatnoj tužbi, za naknadu štete zbog gomilanja smeća na parcelama koje su u privatnoj svojini. Međutim, to tada niko javno nije spominjao.

Šut i komunalni otpad i dalje su “ukras” oko table “Požarevac” na ulazu u grad. Iako nadležni kažu da je to sada problem privatnog preduzeća koje je obeštećeno, nije jasno šta će se i kada preduzeti da se ovaj prostor sanira i spreči dalje nekontrolisano odlaganje otpada.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend