Eko patrola

Meštanima su kopovi i pepelišta najveći problem

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održalo je javnu prezentaciju nacrta izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene kostolačkog ugljenog basena. Iako je na ovom području predviđena izgradnja vetroparkova i solarnih elektrana, ono što najviše zanima građane na ovom području su objekti i postrojenja termoelektrana i ugjenokopa i njihov uticaj na naselja u kojima žive.

Utisak je da sala 11 u zgradi uprave Požarevca nije bila dovoljno velika za sve zainteresovane građane, a kuriozitet je da meštani sela u tako velikom broju pokušavaju da utiču na kreiranje dokumenta koji će, istini za volju, imati gotovo snagu zakona kada su u pitanju objekti koji bi trebalo da se grade na ovom području.

Njihova najveće nedoumice su oko proširivanja kopa i predviđeni deponija pepela, kaže Zvezdan Kalmar i Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

„To misle građani u svim selima, da se kop proširuje I da im se približava buka i prašina. Sada imamo obnovljive izvore što bi po definiciji trebalo da bude dobro. Međutim, potrebno je razrešiti ove stare probleme. Takođe, biće problema i sa transportnim koridorima, kao što je železnica oko drmna. To sada mora da se razrešava i legitimni svi komentari, od problema sa bukom, pepelom, nedostatkom vode, zahtevima za raseljavanje“, navodi on za Boom 93.

Ivica Milenković iz Kličevca kaže da u ovom selu postoji sličan problem kao u Drmnu.

„Drmljani imaju velike probleme sa pucanjem kuća. Kod nas se već javljaju neke pukotine na kućama koje su bliže kopu. Od početka kopova do prvih kuća bi trebalo da bude 800 metara zaštitnog pojasa obradivog zemljišta. Kod nas je kop već došao na 400 metara, a planira se da dođe i bliže. Mi imamo i zamerke na prethodni dokument jer kopovi i termoelektrane nisu promenili mnoge stvari koje je trebalo da urade“, naveo je on.

Saša Celić iz istog sela kaže da je problem i pepelište koje bi trebalo da se formira neposredno pored Kličevca.

„Nije nam jasno kako planiraju da to regulišu, a nalazi se u planu do 2022.godine“, ističe on.

Mnogi sa odobravanjem gledaju na izgradnju postrojenja iz obnovljivih izvora energije. Naši sagovornici kažu da prate trendove u svetu po pitanju dobijanja energije, ali žele da se njihovi problemi adekvatno reše.

Zvezdan Kalmar ističe da je vrlo važno da je revizija dokumenta izazvana građanskom inicijativom. „Reč je o lokalnim zajednicama u Drmnu, Kličevcu, Klenovniku, Starom Kostolcu… Svi su oni tražili sastanke sa ministarstvima, svi su tražili da se izvrši revizija prostornog plana i da se urade procene uticaja za sve objekte, kako stare, tako i one koji će biti izgrađeni“, kaže on.

Primedbe na izmene i dopune prostornog plana podnose se gradskoj upravi u Požarevcu tokom trajanja javnog uvida, odnosno do 10.novembra.

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend