Eko patrola

Obilaznica koja se „gradi“ više od 12 godina

Obilaznica za Kostolac mogla bi da bude završena naredne godine, 13 godina nakon što je počela da se gradi. Gradonačelnik Bane Spasović kaže kako je uveren da će to biti urađeno u 2018.godini.

Ova saobraćajnica je sa ekološkog stanovišta vrlo bitna za stanovnike Ćirikovca i Klenovnika s obzirom da bi njenom izgradnjom sav teretni saobraćaj koji je povezan sa termoelektranama i kopovima bio preusmeren na obilzanicu.

Izgradnju ove saobraćajnice pratile su malverzacije zbog čega su radovi obustavljeni. Ostao je habajući sloj asfalta u dužini od 5,5 kilometara i rešavanje oko 400 metara puta kojim bi se ova deonica priključila na put Beograd-Veliko Gradište i lokalni put Kostolac-Petka.

Gradonačelnik Spasović je rekao kako se ponovo vode razgovori o završetku obilaznice. Razgovora je bilo ranije o tome da Grad Požarevac i republička Direkcija za puteve  finansiraju završetak ovog puta, ali do danas nije usledila realizacija.

Spasović sada kaže da postoji mogućnost da direkcija za puteve snosi sve troškove izgradnje obilaznice, ali da je grad spreman da učestvuje ako ne bude povoljnijeg rešenja.

„Uveren sam da ćemo sledeće godine završiti tu obilaznicu. Čak i ako bude manje povoljno i ako budemo morali da finansiramo polovinu troškova“, kazao je on.

Dodao je da bi obilaznica skratila put između Požarevca i Kostolca, s tim što bi Grad Požarevac od republike preuzeo sadašnju deonicu koja prolazi kroz sela Ćirikovac i Klenovnik.

Radovi na obilaznici su počeli 2005.godineZbog navodnog kašnjenja u uplati novca radovi su pre okončanja posla obustavljeni dok se dobiju građevinske dozvole.

Pored toga što je saobraćaj zabranjen, mnogi vozači koriste ovu nezavršenu deonicu i tvrde da je i godinama nakon izgradnje podloga (noseći sloj asfalta) odlična za vožnju.

Iniciajtiva je pokrenuta 2015.godine, kada je izgradnja ove obilaznice najavljena kao jedan od građevinskih prioriteta za 2016.

Završetak obilaznice je pre 2015.godine najavljivan i pre nešto više od četiri godine.  Tada su predstavnici Grada Požarevca državnom sekretaru u Ministarstvu građevine i urbanizma Milanu Miljeviću predstavili idejno rešenje projekta. Tadašnji i sadašnji član gradskog veća Dejan Krstić je izrazio očekivanje da će put biti izgrađen do kraja 2013. Međutim, saglasnosti i dozvole za izgradnju tada nisu dobijene.

Ako se vratimo dublje u prošlost, obilaznica je i 2011. bila u žiži javnosti, nakon hapšenja nekadašnjeg člana Upravnog odbora EPS-a Radosava Savatijevića Keneta i još 14 osoba zbog osnovane sumnje da su tokom dve godine raznim malverzacijama za oko šest miliona evra oštetili budžet Srbije i Požarevca, kao i institucije uključene u izgradnju kostolačke obilaznice i drugih puteva.

Za gradnju obilaznice iz Fonda NIP bilo je namenjeno 225 miliona dinara, dok je iz budžeta Požarevca uloženo oko 105 miliona.

Iako je posao na izgradnji obilaznice i prilaznih puteva obećavan lokalnim preduzećima, radovi su tada bili povereni firmama „Beoogrev“ i „Pam-ek“, u vlasništvu Radosava Savatijevića, kao i preduzećima pojedinih privatnih preduzetnika.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend