Eko patrola

U najavi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Požarevac bi naredne godine trebalo da pristupi planiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Požarevac sa svojih pedesetak hiljada stanovnika otpadne vode kanalizacijom izručuje u Brežanski kanal koji se uliva u Veliku Moravu. Plan je da se naredne godine počne sa izradom studije i idejnog projekta postrojenja.

Požarevac danas neprečišćene otpadne vode izliva u reku, a pre pola veka imao je uslovno postrojenje za prečišćavanje. Ostaci starog postrojenja koje je zadovoljavalo potrebe nešto više od 20.000 stanovnika i danas su vidljivi na mapama Požarevca. 

Zanimljivo je da čitav Požarevac nikada nije bio pokriven mrežom kanalizacije. Iako su postojale tvrdnje da projekat za izgradnju novog postrojenja postoji, u budžetu za 2018.godinu izdvojena su sredstva od 25 miliona dinara kojima bi trebalo da se finansira izrada studije i idejnog rešenja za novo postrojenje.

U obrazloženju ovog projekta navodi se da je dalji razvoj kanalizacionog sistema od izuzetne važnosti za Grad Požarevac.

„Sva otpadna voda se prikuplja i ispušta u Brežanski kanal koji se uliva u Veliku Moravu. Posledica ovakvog stanje je da kvalitet vode u Brežanskom kanalu znatno pogoršan. Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda imala bi višestruke pozitivne efekte na kvalitet vode u Velikoj Moravi. Projekat će omogućiti smanjenje zagađenja podzemnih voda i smanjenje zagađenja Brežanskog kanala i Velike Morave“, piše u obrazloženju.

Javna nabavka bi trebalo da se raspiše u drugom kvartalu naredne godine, a studija i idejni projekat za izgradnju postrojenja za prikupljanje otpadnih voda bi trebalo da budu završeni do kraja 2019.godine.

Inače, u Srbiji se prerađuje samo 8% otpadnih voda. Požarevac je jedan od gradova koji nema uređen sistem prečišćavanja otpadnih voda.

Kako je nedavno izjavio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u Srbiji ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih samo 32 funkcionišu, a od njih samo nekoliko radi adekvatnim kapacitetom i u potpunosti prečišćava vodu“.

Trivan je kazao i da tek 55% stanovništva ima priključak za kanalizaciju.

„Od 450 naselja u Srbiji koja imaju više od 2.000 stanovnika procenat priključenosti na kanalizaciju je 72%, što je svetski prosek, ali u naseljima koja imaju manje od 2.000 stanovnika broj onih koji su priključeni na kanalizaciju pada ispod 5%“, rekao je on.

Procenjuje se da će u narednih 25 do 30 godina biti potrebno oko 15 milijardi evra za rešavanje svih ekoloških problema, pre svega za adaptaciju na klimatske promene.

Pred Požarevcem su veliki izazovi, obezbediti zdravu vodu za piće stanovnicima svih naselja, ali i primeniti standarde u odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda. Iako je utisak da novac nije problem zbog izdašnog budžeta, ono što najviše zabrinjava je dinamika.

O izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda govorilo se i 2014.godine kada je najavljivano da će Požarevac sa već postojećim projektom čijom bi realizacijom bile zadovoljene potrebe oko 50.000 stanovnika aplicirati za sredstva kod Nemačke investicione banke.

Pomenuto postrojenje je bilo projektovano da košta oko 11,5 miliona evra, a grad je tada računao da bi mogao da dobije 70 do 95 odsto ukupne vrednosti projekta.

U svakom slučaju, biće potrebno mnogo rada i kvalitetnijeg planiranja, ne samo zbog ispunjavanja normi i direktiva koje će nam se nametati kroz otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, već i zbog stvaranja uslova za pristojne uslove života svih građana koji žive na ovom području.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend