Eko patrola

Vodovod: Morava mesecima niska, ali voda je ispravna

U ovo vreme 2015.godine Požarevac se suočavao sa problemom vode koja nije bila ispravna za piće. Dve godine kasnije, u požarevačkom Vodovodu tvrde da su i pored loše hidrološke situacije i istorijskih minimuma vodostaja na Velikoj Moravi uspeli da održe higijensku ispravnost vode za piće koja se isporučuje građanima. Međutim, postoji problem sa nestašicom u višim delovima grada koja se javljala povremeno tokom leta, a koja nije mogla da se reši maksimalnom eksploatacijom vode sa izvorišta.

U poslednjih meseca dana, nivo Velike Morave nije prelazio vodostaj od minus 300 centimetara, a od sredine marta do sredine oktobra proticaj je sve vreme bio ispod srednjih istorijskih vrednosti.

Vodostaj reke prate i podzemne vode koje iz smera Velike Morave prehranjuju požarevačko izvorište „Ključ“. Međutim, ove godine je sa dva nova bunara u blizini Velike Morave i nalivnom vodom koja je obezbeđena sa kasete 5 veštačkog jezera, obezbeđeno dovoljno zdrave vode kako bi se sprečilo da na izvorištu dođe do intenzivnijeg prodiranja nitrata iz okolnih sela, kažu u Vodovodu.

„Požarevačka zmija“ koja se vidi i na satelitskim snimcima terena, a zapravo nadzemni cevovod koji infiltracione bazene na izvorištu „Ključ“ snabdeva nalivnom vodom iz veštačkih jezera, ovog leta se produžila. Nalivanje je obustavljeno iz kasete 4, a cevi su produžene do veće kasete 5 (jezero bliže reci) u kojoj su nitrati na znatno nižem nivou.

V.d. direktora Vodovoda, Igor Veselinović kaže da su prethodnih meseci vrednosti nitrata u vodovodnoj mreži bile između 29 i 35 miligrama po litru, u zavisnosti od potrošnje.

Dnevni nivo isporuke vode ovih dana sa izvorišta je prilično visok i iznosi oko 18.500 kubika, a tokom letnjih meseci dostizao je neverovatnih 29.000 kubika, tvrdi Veselinović.

Čak i pored visoke proizvodnje dolazilo je do nestašica u višim delovima grada koje ni maksimalna isporuka vode sa izvorišta nije mogla da spreči. Reč je o tome da mreža ne može da primi više vode koja zbog ekstremne potrošnje nije ni dolazila do brdskih delova.

Veselinović kaže da ovaj problem nije nerešiv. Takođe, on najavljuje da se za naredni period pripremaju investicije čijom realizacijom će se obezbediti veće količine higijenski ispravne vode za piće i stabilnost u isporuci sa izvorišta „Ključ“.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend