Ka Evropi

Emisije štetnih gasova iz elektrana nekoliko puta veće od dozvoljenih

Emisije štetnih gasova iz termoelektrana značajno su veće od onih predviđenih Nacionalnim planom za smanjenje emisije (NERP), pokazuju rezultati istraživanja , Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Izveštaj EPS-a o stanju životne sredine u 2018. godini pokazuje da je samo termoelektrana Kostolac emitovala tri puta više tona sumpor dioksida nego što je predviđeno nacionalnim planom.

Da bi ukazao na  nepravilnosti u radu, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad termo-energetskim postrojenjima – Termoelektrana Nikola Tesla A, A1-3, A4-A6, Termoelektrana Nikola Tesla B, B1-B2 B- pomoćna kotlarnica, Termoelektrana Kostolac A, A1, A2, B, B1-B2, Termoelektrana-toplana Novi Sad i Toplana Vreoci Kolubara Prerada. 

Emisije štetnih gasova iz termoelektrana značajno su veće od onih predviđenih Nacionalnim planom za smanjenje emisije (NERP), pokazuju rezultati istraživanja regulatornog instituta.

Ovo je posledica nepoštovanja propisa koje je Srbija prihvatila u okviru Energetske zajednice. Postrojenja EPS-a obuhvaćena NERP-om emitovala su ukupno 336.373 tona sumpor dioksida u vazduh tokom 2018. godine, što je 6 puta više od dozvoljene emisije, prema javno dostupnim informacijama država nije preduzela mere koje bi obezbedile usklađenost emisija iz termoelektrana sa obavezama propisanim NERP-om.

NERP je nacionalni plan koji je ponuđen kao alternativa primeni strogih ograničenja Direktive o velikim ložištima čiju primenu članice Energetske zajednice nisu bile spremne da obezbede. Cilj ove Direktive jeste značajno smanjenje emisija zagađujućih materija (sumpor-dioksida, azot-oksida i praškastih materija). Kako navodi izveštaj Energetske zajednice iz novembra ove godine Srbija nije usvojila NERP, te se emisije gasova iz svakog od navedenih postrojenja moraju pojedinačno uskladiti sa graničnim vrednostima propisanim Direktivom.

NERP se, prema Odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice, primenjuje od 1. januara 2018. što je potvrđeno i Uredbom Vlade Srbije o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje iz 2016. godine. NERP je prvi put postao dostupan javnosti u decembru 2018. godine kada je Ministarstvo zaštite životne sredine otvorilo javnu raspravu o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ovog plana.

Međutim, Izveštaj EPS-a o stanju životne sredine u 2018. godini pokazuje da je samo termoelektrana Kostolac emitovala tri puta više tona sumpor dioksida, a termoelektrana Nikola Tesla gotovo četiri puta više tona sumpor dioksida nego što je bilo predviđeno da svih dvanaest postrojenja obuhvaćenih NERP-om emituju u 2018. godini.

Ipak, iako su postrojenja JP EPS-a obuhvaćena NERP-om emitovala ukupno 336.373 tona sumpor dioksida u vazduh tokom 2018. godine, što je 6 puta više od dozvoljene emisije, prema javno dostupnim informacijama država nije preduzela mere koje bi obezbedile usklađenost emisija iz termoelektrana sa obavezama propisanim NERP-om.

RERI ovim putem izražava uverenje da će nadležni organi postupiti u skladu sa svojim obavezama i obezbediti ispunjavanje prihvaćenih međunarodnih obaveza i na taj način uticati na proizvođače električne energije da smanje emisiju štetnih gasova.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend