Ka Evropi

Gde je novac za informisanje?

Okončana je javna nabavka za direktne TV prenose skupštine Požarevca. Očekivano, samo jedan medij je konkurisao i dobio posao. Regionalnoj SAT Televiziju usluga TV prenosa pet skupštinskih sednica ili sednica do sredine naredne godine platiće se iz budžeta 708.000 dinara sa uračunatim porezima. Prenosi sednica skupštine nisu jedina usluga koju lokalna samouprava u Požarevcu nabavlja od medija, a upadljivo je da postoji disproporcija u iznosima koji se opredeljuju i dodeljuju za praćenje rada lokalne samouprave i ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Iako specifikacija usluga za javne nabavke usluga informisanja izgleda kao zakupljivanje prostora u informativnim sadržajima medija, budžetska sredstva koja se dodeljuju značajno su veća od onih na koje bi mediji mogli da računaju ukoliko se u svojim sadržajima bave ostvarivanjem javnog interesa u oblasti javnog informisanja.  

Za praćenje rada lokalne samouprave prošle godine je iz budžeta na ime usluga praćenja rada lokalne  samouprave izdvojeno 8.149.269,20 dinara za 5 medija, dok je na ime ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja opredeljeno svega 3.420.000 dinara i to za čak 16 medijskih projekata.

Ove godine postoji i problem za deo lokalnih medija koji po pravilu prate sva dešavanja na koja se pozivaju od strane lokalne samouprave. Osim što do sada javnim nabavkama, koje se po pravilu raspisuju na godišnjem nivou, nikada do sada nisu bili obuhvaćeni internet portali, u 2019.godini još uvek nije raspisana javna nabavka za radio stanice sa lokalnim pokrivanjem, internet  radio i štampana glasila republičkog karaktera.  

Novac za praćenje rada preko javnih nabavki do sada su dobili SAT Televizija kao TV emiter sa regionalnim pokrivanjem  – 4.399.548,24 dinara (3.999.600 dinara u 2018.) i nedeljnik Reč naroda kao javno glasilo regionalnog karaktera u oblasti štampanih medija –  2.264.015,59 dinara (2.069.166,20 dinara u 2018.godini).

Samo ova dva medija na ime usluga praćenja dobila su više novca nego što bi svi mediji zajedno trebalo da dobiju na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja – 5.130.000 dinara. Konkurs nije okončan, iako je sredina oktobra. Prethodni, raspisan 14.maja je poništen u avgustu sa obrazloženjem da u roku od 90 dana nije došlo do formiranja komisije za ocenjivanje projekata koju bi trebalo da čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici.

Požarevac je sredina koja je karakteristična po velikom broju medija u odnosu na broj stanovnika u gradu. Po nekim procenama na teritoriji grada postoji više od 20 medija, mada je upitno koliko ih je zaista u nacionalnom registru. Može se reći da su svi oni, u manjoj ili većoj meri zavisni od budžetskog novca.

Iako samom Gradu Požarevcu nije potreban toliki broj medija za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, upitno je koliko ovakav odnos prema medijskom tržištu od strane lokalne samouprave zapravo doprinosi kvalitetnom i pravovremnom informisanju i zadovoljenju potreba građana u ovoj oblasti.  

(tekst se nije bavio izdvajanjima iz budžeta uprave gradske opštine Kostolac koji je sastavni deo budžeta Grada Požarevca)

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend