Ka Evropi

Ipak će nam biti potrebna naša regionalna deponija?

Načelnik upravnog okruga, Aleksandar Đokić kaže da je odlaganje komunalnog otpada na regionalnoj deponiji kod Lapova, privremeno rešenje i da treba nastaviti aktivnosti na izgradnji deponije koja bi zadovoljila potrebe svih lokalnih samouprava u Braničevskom okrugu zajedno sa Smederevom.

U skladu sa odlukom Vlade Srbije iz 2018.godine, od 2020. komunalni otpad iz Braničevskog okruga bi trebalo da se odlaže na regionalnoj deponiji u Lapovu koja je u vlasništvu kompanije FCC.  Požarevac bi baš u periodu u kome se nalazimo trebalo da privede kraju izgradnju reciklažnog centra i transfer stanice, čime će i konačno biti zatvorena postojeća gradska deponija koja poseduje samo privremenu dozvolu za korišćenje.  

Iako investicija u koju je iz budžeta opredeljeno više od 200 miliona dinara rešava višedecenijsku muku sa smećem u Požarevcu, Đokić navodi da je na ovaj način problem samo privremeno otklonjen u narednih nekoliko godina.

Načelnik okruga kaže da je pravo rešenje izgradnja nove regionalne deponije na našem području.

„Za to imamo uslove. Imali smo dve studije koje su odredile nekih potencijalnih 9 lokacija gde bi se deponija nalazila. Imajući u vidu da postoji sporazum koji su odobrile sve skupštine lokalnih samouprava, ja sam predložio na jednom od saveta okruga da lokacija nove deponije bude na tromeđi Požarevca, Malog Crnića i Velikog Gradišta. Prostire se na 20 hektara i radi se o devastiranom zemljištu udaljenom od naselja i voda“, kaže on.

Postavlja se pitanje ekonomske isplativosti funkcionisanja deponije. Manja količina otpada koji se generiše iziskivala bi i veće troškove, ali Đokić navodi da bi se to rešilo uključivanjem Smedereva u čitavu priču.  

„Ovaj okrug generiše 60.000 do 70.000 tona otpada. Za jednu regionalnu deponiju je to dovoljno, ali bi troškovi bili veći. Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima rešenje. Ako bismo imali preko 100.000 tona godišnje, oni nude investitore, s tim što bismo mi obezbedili lokaciju. Na tom jednom od prethodnih sastanaka sa predstavnicima ministarstva je dogovoreno da se obave razgovori sa Smederevom, da se oni priključe i na taj način bi uslov bio ispunjen“.

U poslednje skoro dve decenije postojalo je više inicijativa za formiranje regionalne deponije, a takođe je u dva perioda bila aktuelna priča o udruživanju sa Smederevom, što se na kraju izjalovilo.

Đokić kaže da je postojao problem sa zemljištem na području Smedereva koje je viđeno kao lokacija za deponiju, ali da sa sa pogodnom parcelom koja se nalazi u Braničevskom okrugu otvara mogućnost da se pokrenu procedure i relativno brzo uđe u izgradnju jednog ovakvog objekta.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend