Ka Evropi

Kako će izgledati linije javnog prevoza u Požarevcu?

U Požarevcu se vrše pripreme za prelazak na sistem javnog gradski prevoz. Nedavno je objavljena studija koja je predložila čitav niz propisa kojima bi ova delatnost bila regulisana, a realizovala bi se kroz javno-privatno partnerstvo. Između ostalog, u studiji se predlaže nov sistem gradskih i prigradskih linija.

Umesto velikog broja linija i podlinija, prema predloženom sistemu trebalo da postoji ukupno 12 linija, od čega 4 gradske i 8 prigradskih, a prevoz bi se u toku čitave nedelje realizovao sa 23 autobusa.

Najveći pritisak je na liniji Požarevac-Kostolac-Požarevac koja bi trebalo da se obavlja sa 9 solo autobusa. Nešto zahtevnije linije su i Požarevac – Dubravica – Batovac, odnosno Požarevac – Živica – Brežane koje bi trebalo da imaju po dva solo autobusa.

S obzirom na rezultate sprovedenog generalnog-sistematskog brojanja i ankete putnika, a u skladu sa demografskim i prostornim karakteristikama grada Požarevca izvršena je rekonstrukcija postojeće mreže linija u Požarevcu, tako da novu mrežu gradskih linija čine tri linije i to:

Linija G1 – Buvlja pijaca – Hajduk Veljkova;

Linija G2 – Busije – AS Požarevac – Brežanska pruga – AS Požarevac – Busije;

Linija G3 – Fabrika šećera – Bolnica – Fabrika šećera – Ljubičevo.

Postojeća linija G1 Požarevac – Bambi – Brežanska pruga – Požarevac bi bila ukinuta i umesto nje uvedena nova linija sa istom oznakom.

U okviru rekontsrukcije gradske mreže linija, trasa linije G2 nije menjana, osim jednog polaska koji se realizuje nedeljom i praznicima, kada vozilo linije G2 saobraća do Novog groblja.

Trasa postojeće linije G3 – Fabrika šećera – Bolnica – Fabrika šećera je promenjena i umesto Ulicom Bratstva i jedinstva se pruža Ulicom Vojske Jugoslavije, a zatim se nadovezuje na stari deo trase kod stajališta „Samousloga MIP“.

Sa ciljem da se poveća vremenska pristupačnost javnog prevoza putnika u naselju Ljubičevo i smanje troškovi funkcionisanja sistema, a u skladu sa raspoloživim resursima, trasa linije G3 na pojedinim polascima je produžena do naselja Ljubičevo.

Četvrta gradska linija je u Kostolcu od osnovne škole do motela „Dragulj“.

Predviđene prigradske linije su:

P1 Požarevac – Kostolac – Požarevac

P2 Rečica – Bradarac

P3 Požarevac – Dubravica – Batovac

P4 Požarevac – Živica – Brežane

P5 Požarevac- Beranje- Bare- Kasidol

P6 Požarevac – Dragovac

P7 Požarevac – Poljana

P8 Kostolac -Petka -Ostravo -Kostolac

Drumska saobraćajna veza između naselja Požarevac i Kostolac ostvarivala  bi se preko dva putna pravca: Požarevac – Ćirikovac – Klenovnik – Kostolac i Požarevac – Babušinac – Maljurevac – Bradarac – Drmno – Kostolac. Prostorni razmeštaj naselja na navedenim putnim pravcima i uravnoteženi prevozni zahtevi omogućili su formiranje kružne linije koja obuhvata sva naselja na prethodno navedenim linijama (osim naselja Petka i Ostrvo).

U pojedinim polascima trasa kružne linije je proširena do naselja Tranjane, Nabrđe i Bratinac kako bi se zadovoljili prevozni zahtevi navedenih naselja prema Požarevcu, Kostolcu i Bradarcu. Takođe, zbog odvoza/dovoza radnika trasa kružne linije u pojedinim polascima bila bi produžena do površinskog kopa Drmno.

U skladu sa novim linijama i potrebama građana, na postojećoj mreži se ukidaju pojedina stajališta i predviđaju nova. Prosečno međustanično rastojanje na mreži gradskim linijama iznosilo bi oko 430 metara. Na prigradskim linijama prosečno međustanično rastojanje iznosilo bi od 580 do 1.340 metara.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend