Ka Evropi

Kroz program razmene učenici će boraviti u Turskoj, Hrvatskoj i Portugaliji

Osnovna škola „Sveti Sava“ treću godinu za redom učestvuje u programu Evropske unije „Erazmus plus“ i jedna je od tri škole iz Požarevca čiji projekti u obrazovanju su odobreni u pozivu za 2019.godinu.

Škola će u naredne dve godine realizovati projekat „Različito identični“ zajedno sa partnerskim školama iz Istanbula u Turskoj, Rovinja u Hrvatskoj i Ponte de Lime u Portugaliji.

Projekat se odnosi na školska partnerstva za razmenu učenika, kaže direktorka požarevačke škole, Margareta Sekulović.

Ukupno 15 učenika i tri nastavnika u naredne dve godine biće u prilici da u okviru razmene 5 dana borave u inostranstvu kao gosti partnerskih ustanova. Tako će pet učenika u martu naredne godine posetiti Istanbul, a u maju će naredna grupa otići u Rovinj, a 2021. Boraviće u Ponte de Limi.

Sve posete vezane su za određena kulturna dešavanja, a „Sveti Sava“ će biti domaćin inostranim školama u septembru tokom održavanja Ljubičevskih konjičkih igara.   

Učenici i nastavnici biće u prilici da razmene iskustva i steknu nova prijateljstva, upoznaju se sa kulturom, tradicijom i istorijom mesta u kojima će boraviti. Istovremeno oni će promovisati Požarevac i svoju školu.

Projekat u potpunosti finansira Evropska unija, a njegova vrednost je 68.890 evra.

U fokusu programa Erazmus+ je jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumevanja između kultura.

Erazmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju.

Od konkursnog roka za 2019. godinu, škole iz Srbije mogu da učestvuju u Školskim partnerstvima za razmene. Ovi projekti treba da doprinesu jačanju evropske dimenzije škola koje učestvuju u projektu, izgradnju njihovih kapaciteta za međunarodnu saradnju, kao i njihovih mogućnosti da se nose sa novim izazovima. Kroz organizovanje aktivnosti mobilnosti za učenike, ova partnerstva će takođe promovisati inkluziju i toleranciju, što su prioriteti Pariske deklaracije.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend