Ka Evropi

Održane radionice u okviru projekta rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde

Lekari iz Srbije i Rumunije, tačnije Velikog Gradišta i Temišvara, nizom zajedničkih radionica unapređuju svoje znanje kako bi pobedili sve učestaliji karcinom tiroidne žlezde.

U Temišvaru je 22 i 23. februara održana četvrta radionica u okviru projekta prekogranične saradnje zdravstva pod nazivom „Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde kod populacije u partnerskom području“, koji će u naredne dve godine biti realizovan u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014-2020, u saradnji Gradske bolnice Temišvar i Doma zdravlja Veliko Gradište.

Na radionicama  učestovuje  30 lekara i drugo stučno osoblje iz Temišvara i Velikog Gradišta.

Već sledeće subote, 29. februara, održaće se jednodnevna radionica u Velikom Gradištu dok će se druga, takođe jednodenevna radionica u Temišvaru održati 07. marta.

Ukupna vrednost projekta je 1.038.305 evra, od čega su bespovratna sredstva EU 882.559 evra.

Opšti cilj projekta je da se zajednicama sa obe strane granice, kroz povećan pristup efikasnim medicinskim uslugama, uz ranu, modernu dijagnostiku i trenutno lečenje raka štitne žlezde poboljša kvalitet života. Кroz aktivnu prekograničnu saradnju očekuje se da rezultati projekta, kupovinom i ugradnjom visokokvalitetne medicinske opreme i obukom ogovarajućeg kadra, dovedu do modernizacije regionalnih medicinskih centara koji su uključeni u dijagnozu i lečenje patologije štitne žlezde.

Nabavkom planirane opreme, u narednom će periodu svi stanovnici područja koja pokrivaju ova dva zdravstvena centra moći, u okviru rutinskog preventivnog pregleda, da urade i ultrazvuk štitne žlezde, a sve u cilju adekvanog ranog otkrivanja eventualnih zdravstvenih problema.

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend