Ka Evropi

Predstavljena studija javnog prevoza

U skupštini Požarevca predstavljena je Studija javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada. Studija predviđa ozbiljne promene. Pre svega, potpuno drugačiji model funkcionisanja prevoza gde bi grad zasnovao javno-privatno partnerstvo, utvrdio kompletnu mrežu linija, broj vozila i red vožnje. Postojeći tarifni sistem trebalo bi da se u potpunosti redefiniše i prilagodi građanima.

Grad već sada izdvaja ozbiljna finansijska sredstva za prevoz đaka i zaposlenih, a ta sredstva bi direktno bila preusmerena u subvencije prevozniku, s tim što bi grad preuzeo na sebe kompletno strateško odlučivanje o svim važnim pitanjima za javni prevoz, kaže jedan od obrađivača studije, profesor Milan Simeunović sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.  

On dodaje da bi se na taj način stvorili preduslovi da prevoz funkcioniše dugoročno na kvalitetnijem nivou u odnosu na ono što sada postoji.

Komentarišući način na koji sada funkcioniše javni prevoz u Požarevcu, Simeunović je rekao da se najveći problemi ogledaju u mreža linija i redu vožnje koji nisu odgovarajući potrebama.

„To je za rezultat imalo vrlo mali broj prevezenih putnika. Tačnije, oko 3.000 putnika se vozi na lokalnim linijama. Gradski prevoz kao da ne postoji. Postoje 4 gradske linije, s tim što na jednoj od njih postoji samo jedan polazak. Ukupan broj prevezenih putnika na nivou jednog dana je zanemarljiv. Negde oko 600 putnika se vozi, a to bi moralo da bude mnogo više“, istakao je on i naglasio da su neki korisnici jednostavno odustali od javnog prevoza.

Studiju o javnom prevozu izradilo je preduzeće „Traffic&Transport Solutions“ sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, a ova usluga je budžet koštala oko 5,3 miliona dinara.

Dokument nudi predloge odluke o javnom prevozu, tarifnom sistemu, cenovniku, kao i načinu na koji će se birati prevoznici kojima će se poveravati obavljanje prevoza putnika, sa opštim uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju autobusi.

Prema odluci o pokretanju postupka javno privatnog partnerstva (JPP) sa elementima koncesije za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji Grada Požarevca, grad bi u narednom periodu trebalo da izradi projekat JPP, a nakon dobijanja potrebnih saglasnosti sprovede postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg partnera.

Požarevac nema adekvatno uređen javni prevoz putnika, a eventualno poveravanje ove delatnosti postojećim javnim preduzećima ili osnivanje novog javnog preduzeća bi bilo izuzetno skupo jer nijedno javno preduzeće ne poseduje ni tehničke ni kadrovske kapacitete.

Uvid u studiju možete ostvariti na ovom LINKU.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend