Ka Evropi

Reciklažni centar gotov do kraja godine?

Završeno je oko dve trećine radova na izgradnji transfer stanica i reciklažni centar za komunalni otpad koji bi trebalo da se otvori na prelazu u 2020.godinu. Požarevac bi otvaranjem postrojenja trebalo da reši pitanje deponovanja komunlanog otpada, nakon čega slede i prvi koraci u primarnoj selekciji smeća.

Ispod obronaka postojeće požarevačke deponije uveliko se gradi reciklažni centar za komunalni otpad. Koristiće ga Požarevac, Kostolac, ali i Veliko Gradište i Golubac. Puštanjem u funkciju ovog kompleksa, prestaće organizovano odvoženje i odlaganje otpada na neuslovnim deponijama, a Požarevac će konačno pristupiti potpunoj rekultivaciji deponije na koja skoro dve decenije dobija privremene dozvole za rad.

Prema rečima predstavnika stručnog nadzora nad radovima, Miodraga Mutavdžića iz firme Beohidro završetak izgradnje svih objekata u budućem reciklažnom centru očekuje se za nešto manje od mesec i po dana, nakon čega će moći da se pristupi montaži opreme. Rok za igradnju je 15.decembar.

Kompleks se nalazi na površini od 1 hektara i ima 11 objekata, među kojima je najvažnija centralna hala u kojoj će se vršiti selekcija otpada.  U trenutnoj fazi okončani su svi radovi na postavljanju podzemnih instalacija, od fekalne do hidrantske mreže koja ima sopstvenu crpnu stanicu sa rezervoarima.

Kada se izgradnja i opremanje završe u centru bi trebalo da radi 15 do 20 ljudi. U prvoj godini je predviđeno da kroz postrojenje prođe oko 40.000 tona smeća, a već od naredne 2021.godine bi kapacitet trebalo da se uveća na 50.000 tona.

Gradonačelnik Bane Spasović koji je danas sa saradnicima i lokalnim novinarima i medijima obišao ovo gradilište najavio je da će u narednom periodu grad pristupiti izradi studije za selektovanje primarnog otpada. To znači da će uskoro i sami građani morati da razmišljaju o razvrstavanju smeća i odlaganju u posebne posude.

Investicija izgradnje i opremanja reciklažnog centra realizuje se sopstvenim sredstvima Grada Požarevca u lokalnom budžetu.

Ova investicija jedna je od važnijih kada se ima u vidu da bi Srbija trebalo da pristupi pregovorima za poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine i jedno je od najkomplikovanijih na putu ka Evropskoj uniji.

Na zaštiti životne sredine učinjeni su tek određeni sitniji pomaci prethodnih godina. Reč je o ubedljivo najskupljem poglavlju, a proces usaglašavanja sa standarima po pitanju zakonodavstva i na samom terenu bi prema određenim procenama moglo da nas košta paprenih 11,5 milijardi evra.

Požarevac po pitanju zaštite životne sredine ima mnogo izazova i nerešenih problema.

Pored komunalnog otpada, jedan od bitnih problema su komunalne otpadne vode koje se ne prečišćavaju. Gradonačelnik Spasović je danas rekao da je završen projekat za preradu otpadnih voda. Kako grad već ima obezbeđeno zemljište na starom postrojenju koje je decenijama van funkcije, trebalo bi očekivati da uskoro bude raspisana i javna nabavka za izgradnju novog objekta koji bi prečišćavao otpadnu vodu iz Požarevca i nekoliko okolnih sela.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend