Ka Evropi

Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja u školama

Završna konferencija projekta „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“, održana je u sredu u Požarevačkoj gimanziji. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta i dodeljene zahvalince pojedincima i organizacijama koje su doprinele realizaciji projekta.

Požarevačka gimnazija bila je jedan od partnera u projektu koji je realizovalo udruženje „Svet reči“ iz Velike Plane uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a u okviru sprovođenja nacionalne strategije za mlade.

Pored Požarevačke gimnazije učestvovalo je još šest srednjih škola iz Velike Plane, Smederevske Palanke, Velikog Gradišta, Kučeva i Despotovca.

Projekat „Kul je da znaš!“ se bavi se problemom prevazilaženja konfliktnih situacija koje često prethode pojavi vršnjačkog nasilja, a uz pomoć vršnjaka medijatora koji se pojavljuju kao neutralna strana u sukobu.

Vršnjačka medijacija pomaže  nastavnicima, učenicima, roditeljima da sagledaju probleme koje imaju, otkriju razloge zbog kojih dolazi do konflikta, shvate načine prevazilaženja i izlaska iz konfliktnih situacija.

Učenici koji su prošli obuku za Školske timove medijatora i njihovi nastavnici koji imaju ulogu supervizora, kroz ovaj proces su ovladali veštinama medijacije, odnosno prepoznavanja nasilnih situacija i načinima njivog rešavanja kroz dijalog.

Postojanje školskih timova za medijaciju smanjuje tenziju između učenika i nastavnika, a sam odnos se poboljšava. Nenasilno rešavanje sukoba medijacijom jača osećaj samopoštovanja i vrednosti kod mladih, doprinosi uočavanju pozitivnih osobina kod drugih, razvija međusobno poverenje i osećaj lične odgovornosti.

Učenici su naučili  kakav uticaj imaju sukobi na zajednicu, pa smo na taj način uticali na prevenciju nasilja.  Medijacija u školi se tako pokazala kao korisna metoda i put prema mirnijim i sigurnijim školama. Učenici-medijatori razvili su umeće slušanja i opšte komunikacije, asertivnost,veštine prezentacije i umeće empatije.

Na obuci za vršnjačke medijatore koja je održana u septembru Velikoj Plani, učestvovalo je 28 učenika i sedam profesora koji su, nakon obuke, bili supervizori vršnjačke medijacije.

Realizator obuke bio je „Centar za kreativnu pedagogiju“ iz Požarevca a trener je bila Živkica Đorđević, pedagog a višedecenijsko iskustvo u radu na temu vršnjačke medijacije.

Nakon obuke, školski timovi za medijaciju u sedam srednjih škola su organizovali radionice vršnjačkih medijatora koji su obučili grupe odeljenjskih medijatora na kojima je učestvovalo ukupno oko 4.000 mladih. Sedam školskih timova medijatora u svojim školama posredovalo je u vršnjačkim sukobima i tako bili podrška Timovima za zaštitu dece i mladih od zlostavljanja i zanemarivanja.

U školama su organizovane manifestacije koje promovišu nenasilje, a učenici su sva obaveštenja dobijali i preko informativnih štandova.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend