Napad na nasilje

Moje je pravo da živim srećno i zdravo

Dečija nedelja se ove godine održava od 1. do 7. oktobra pod sloganom “Moje je pravo da živim srećno i zdravo- za odrastanje bez nasilja”. Tokom dečije nedelje biće organizovano niz aktivnosti i radionica za decu predškolskog i školskog uzrasta, kao i za korisnike Centra za dnevni boravak.

Dečija nedelja je ove godine prilika da se skrene pažnja najšire javnosti na problem nasilja nad decom, a svi odgovorni akteri pozovu na čvrsto i umreženo delovanje u cilju nulte tolerancije prema nasilju i zaštite svakog deteta u našem društvu, kažu u organizaciji Prijatelji dece opštine Požarevac.

Ova nacionalna manifestacija se svakog oktobra realizuje u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji i predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, i povezivanja svih važnih aktera u zaštiti dečjih prava.

U godini u kojoj se očekuje početak primene nove Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, u Dečijoj nedelji će biti objedinjeni svi akteri u cilju zaštite i sprečavanja svih postojećih i potencijalnih oblika nasilja nad decom. Ovo je prilika da se čitavo društvo i sama deca osnaže da različite oblike nasilje prepoznaju i odmah reaguju svim postojećim mehanizmima zaštite, a u cilju stvaranja okruženje u kome će se svako dete osećati sigurno i zaštićeno.

Ciljevi dečije nedelje su: skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece,  promocija aktivnog učešća dece u donošenju odluka koje se njih tiču, pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja dece, prezentacija do sada postignutih rezultata.

Svaka instutucija koja se bavi vaspitanjem i obrazovanjem dece će kreirati svoj plan aktivnosti i sprovoditi ga u najboljem dečjem interesu, rekao je Radiša Đorđević, predsednik ovog udruženja.

Ponedeljak 1. oktobar: Otvaranje dečije nedelje

Deca predškolske ustanove ’’Ljubica Vrebalov’’ – podsećanje dece na smisao Dečije nedelje kroz stihove Ljubivoja Ršumovića – “Bukvar dečjeh prava”, šetnja do parka, crtanje na asvaltu… U vrtiću “Danica” gostuju nastavnici Muzičke škole i drže mini koncert.

Za prvake – organizovan obilazak Gradske biblioteke i besplatno učlanjivanje,

Korisnici usluga Centra za dnevni boravak – poseta prirodnjačkom muzeju u Svilajncu

Konferencija za štampu u 11 sati u Galeriji „M. P. Barili“

Utorak, 2. oktobar: “Dan za kreativnost i kulturu“

Deca predškolskog uzrasta – uključena u sportske igre i posetu Centra za kulturu – crtani film  “Tom i Bob”.

Korisnici usluga Centra za dnevni boravak – radionica na Čačalici u 10 časova

Deca osnovnih škola – mogu posećivati tokom Dečije nedelje Galeriju „M.P. Barili“, Narodni muzej, Etno park na Tulbi i Kuću Dobrnjčevih na osnovu postignutog dogovora sa navedenim ustanovama.

Sa učenicima osnovnih škola, uzrasta od trećeg do šestog razreda u Gradskoj biblioteci od 15,00 časova, družiće se pisac za decu Dejan Aleksić

Sreda, 3. oktobar: „Deca – Čitanjem i druženjem do pravih vrednosti “

Deca predškolskog uzrasta – na platou Centra za kulturu maskembal

Korisnici usluga Centra za dnevni boravak – u Centru za kulturu, predstava u izvođenju učenika Medicinske škole „Začarana princeza“

U Gradskoj biblioteci, na dečjem odeljenju, realizovaće se radionica pod nazivom: Siledžije su pravi gnjavatori

Četvrtak, 4. oktobar: „Život u zajednici“

Deca predškolskog uzrasta – u Centru za kulturu predstava “Kralj majmuna”, kao i poseta muzeja, galerije…

Korisnici usluga Centra za dnevni boravak – u posetu Centru za dnevni boravak dolaze kolege i korisnici boravka „Sunce“ iz Smedereva.

U Gradskoj biblioteci, na dečjem odeljenju, realizovaće se radionica pod nazivom: Siledžije su pravi gnjavatori

Petak, 5. Oktobar: „Dečje stvaralaštvo – estetski kutak“

Deca predškolskog uzrasta – druženje, razmena, širenje interesovanja i razvoj kroz različite aktivnosti: modna revija, kućni ljubimci, šiz friz, druženje sa bakama, poseta Čačalici, Muzičkoj školi…

Korisnici Centra za dnevni boravak – učestvuju na festivalu „Cvet na dlanu“ koji se održava u Petrovcu na Mlavi.ž

Subota, 6. oktobar: “Deca i slobodno organizovano vreme”

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Jasno i glasno- Napad na nasilje“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend