Napad na nasilje

Požarevac prvi u Srbiji po broju prijavljenih slučajeva za nasilje u porodici

Savet za rodnu ravnopravnost grada Požarevca u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi akciju 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama. Prema statističkim podacima grad Požarevac sa okolnim opštinama je na prvom mestu u Srbiji po broju prijavljenih slučajeva nasilja, rekla je Dragana Kostić, zamenik tužioca.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca je rekao da grad Požarevac učestvuje u više oblika akcija, preko skupštinskih radnih tela i da se kroz rad saveta i kroz institucije ova borba sprovodi tokom cele godine.

Dragana Kostić,zamenik tužioca je istakla da je na teritoriji grada Požarevca međusektorska saradnja  počela 2012. godine. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine, i obavezao da se na nivou svakog tužilaštva formira grupa za koordinaciju i saradnju gde učestvuju sertifikovani tužioci i rukovodioci, predstavnici Centra za socijalni rad, kao i predstavnici policije.

Formiranjem grupe za koordinaciju u društvu se formirala svest da svaku vrstu nasilja treba prijaviti. Zakonom je proširen pojam nasilja, jer više ne obuhvata samo fizičko nasilje, već i psihičko i svi vidovi seksualnog i ekonomskog nasilja.

“Počev od 1. juna 2017. godine hitne mere su izricane u 255 slučajeva, u 50 slučajeva mera udaljenja iz kuće i zabrana prilaska, a mera zabrane prilaska je izrečena u 255 slučajeva. U prvih deset meseci 2018. godine postoji tendencija porasta prijava nasilja, 546 slučajeva, od čega su obe mere izrečene u 250 slučajeva. Postoji tendencija povećanja broja prijava, a ova tendencija ne proističe toliko iz povećanja broja samih slučajeva nasilja, već se žrtve više odvažuju da prijave nasilje” navela je Kostić.

Grupa održava sastanke dva puta mesečno, a po potrebi i vanredne sastanke sa žrtvama. Na redovnim sastancima se preispituju svi slučajevi pojedinačno.

Nasilje predstavlja pre svega zloupotrebu moći, pre svega ekonomske, materijalne, psihološke i emotivne prirode i uglavnom se dešava u okviru porodice.

U poslednje vreme sve više je slučajeva u kojima su žrtve deca, ne samo kao neposredne žrtve, već i kao direktni svedoci nasilja u porodici, a takođe sve se češće dešava da su i starija lica žrtve nasilja, istakla je Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad.

U toku ove godine Centar za socijalni rad je radio sa 676 žrtava za jedanaestmeseci. Centar za socijalni rad organizuje svoj rad po principu 24-satnog rada koji se obavlja tokom aktivnog i pasivnog dežurstva.

Rad se svodi na obezbeđivanju pre svega bezbednog okruženja za žrtve nasilja, ali i obezbeđivanje pravne, materijalne, psihološke i psihosocijalne podrške.

Rajić je dodala da je veoma  važna i podrška koju dobijaju od gradske uprave. Pre svega u dobijanju fizičko – tehničkog obezbeđenja. Tako da sada o bezbednosti korisnika i stručnih radnika brine ovo obezbeđenje.

Jelena Nikolić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost je dodala da Savet za rodnu ravnopravnost u saradnji sa lokalnom samoupravom drugu godinu za redom obeležava 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama. Od 25. Novembra do 10. decembra spomenik Knezu Milošu je osvetljen u narandžastoj boji. Ovih 16 dana aktivizma obuhvata pet međunarodnih praznika koji su povezani sa ženama, nasiljem i ljudskim pravima.

“Protiv borbe treba govoriti svakog dana, svakog minuta, kako bismo osnažili žene da prijave nasilje, kako bi spasile svoje živote”, zaključila je Nikolić.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Jasno i glasno- Napad na nasilje“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend