Napad na nasilje

Vaspitni nalozi za maloletne učinioce krvičnih dela

Grad Požarevac je jedna od lokalnih sredina koja ima priliku da radi na uspostavljanju i realizaciji vaspitnih naloga prema maloletnim učiniocima krivičnih dela, odnosno dece u riziku sukoba sa zakonom. U Gradu je na evidenciji Centra za socijalni rad (CZSR) oko 300 dece koja imaju zabeležen sukob sa zakonom ili su u riziku.

U prostorijama lokalne samouprave ove održan je okrugli sto na kome se razgovaralo o mogućnostima za realizaciju vaspitnih naloga za decu koja su u riziku ili u sukobu sa zakonom. Reč je o diverzionim merama koje su predviđene Zakonom o maloletnim učioniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica iz 2005.godine, a koje maloletnike skreću od procedura koje postoje u okviru pravosudnog sistema, objašnjava Tatjana Rajić iz CZSR Požarevac.

Mere se odnose na decu i mlade između 14 i 18 godina, a do sada nisu bili primenjivane u ovoj sredini. To se pre svega odnosi na realizaciju društveno-korisnog rada, ali i na  posredovanje između žrtve i počinioca, zatim na obavezno pohađanje škole ili vaspitno terapijski rad gde se individualno i grupno radi sa njima vezano za rehabilitaciju i reintegraciju.

„Pružajući im konkretne usluge na lokalnom nivou, deci i mladima se obezbeđuje rehabilitacija i integracija, ali i kompletna zajednica na taj način može da bude obeštećena u smislu povratka u pređašnje stanje“, navela je Rajić.

Početkom 2018.godine Grad Požarevac se odazvao pozivu UNICEF-a i Centra za socijalno preventivne aktivnosti GRiG iz Beograda za rad na unapređenju položaja dece i mladih u sistemu pravosuđa. Lokalna zajednica u Požarevcu je prepoznata kao jedna od naprednijih u smislu potencijalnih resusrsa i brige o ovoj ciljnoj grupi.     

Cilj organizovanja današnjeg stručnog skupa bio je da se razmotri mogućnost povezivanja različitih institucija, udruženja u sistem podrške za decu. Na taj način bi se obezbedilo sigurno okruženje koje preventivno deluje kada je bezbednost dece, ali i celokupne zajednice u pitanju.

U radu okruglog stola pored predstavnika Centra za socijalni rad, učestovovali su predstavnici policije, zdravstva, obrazovnih institucija, Višeg suda i tužilaštva, Crvenog krsta, lokalnih udruženja, gradske uprave i medija (Boom 93).

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Jasno i glasno- Napad na nasilje“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend