Društvo Naše pare

Ipak potrebna i nova regionalna deponija?

Sa izgradnjom reciklažnog centra i transfer stanice, Požarevac bi od naredne godine trebalo da zatvori postojeću neuslovnu deponiju, a komunalni otpad, u skladu sa uredbom Vlade, počne da odlaže na regionalnu deponiju kod Lapova. Načelnik Braničevskog okruga, Aleksandar Đokić kaže da je Lapovo samo privremeno rešenje i da je potrebno izgraditi regionalnu deponiju za naš region.

Požarevcu i okolnim opštinama je potrebna izgradnja regionalne deponije. Za to imamo uslove, tvrdi načelnik okruga.

„Usvojii smo prethodnih godine dve studije kojima je određeno 9 potencijalnih lokacija. Ona koja je izgledala najprihvatljivije, na lokaciji kostolačkog ugljenog basena nije moguća jer je nedovoljno daleko od vodenih površina. Najprihvatljivija je lokacija koja se nalazi na tromeđi Požarevca, Malog Crnića i Velikog Gradišta. Prostire se na 20 hektara, što je sasvim dovoljno. Radi se o devastiranom zemljištu u privatnom vlasništvu, udaljenom od naselja i voda“, rekao je Đokić Boom 93.

On je rekao da je ovo njegova inicijativa i da je naišla na odobravanje kod predstavnika lokalnih samouprava i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Đokić navodi da je prošle nedelje u upravnom okrugu održan sastanak u upravnom okrugu gde je bio prisutan državni sekretar u ministarstvu, Dragan Jeremić sa saradnicima, kao i predstavnici svih lokalnih samouprava iz okruga.

Upitan da li okrug ima dovoljno otpada za deponiju regionalnog tipa, načelnik je odgovorio kako bi u čitavu priču trebalo uključiti i Smederevo.

„Ovaj okrug generiše između 60 i 70.000 tona otpada. Za jednu regionalnu deponiju to je dovoljno, ali bi troškovi bili veći. Ministarstvo ima rešenje. Ako bismo imali preko 100.000 tona otpada godišnje, dobili bismo i investitora. Naše je samo da obezbedimo lokaciju. Na tom sastanku je dogovoreno da se obave razgovori sa Smederevom, da se i oni priključe inicijativi. Na narednom sastanku bi verovatno došli i potencijalni investitori“, zaključio je on.

Podsećamo, u pojedinim varijantama koje su se razmtrale prethodnih godina, Smederevo je trebalo da bude uključeno u projekat zajedničke deponije. Predložena  je i lokacija na području Smedereva, ali se ispostavilo da postoje nerešeni imovinsko pravni odnosi

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Oznake
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend