Naše pare

Ko i kako razvlači „indeks”

Ne vidi se kraj najmasovnijem i najglomaznijem sudskom procesu u Srbiji, u kojem je pred lice pravde izvedeno čak 23 profesora, 33 studenta i 32 posrednika u lažiranju ispita

Pred Višim sudom u Smederevu protekle nedelje je nastavljen glavni pretres u aferi „indeks”, izvođenjem pisanih dokaza predloženih optužnicom koja se odnosi na petnaestoro optuženih. Nastavak pretresa zakazan je za 20. jun, kada će biti predočeni dokazi koji se odnose na još devetoro optuženih.

U septembru će se navršiti pet godina od početka suđenja u aferi „indeks” i sedam godina od podizanja prve optužnice, a proces pred Višim sudom u Smederevu još traje, upućeni kažu da nije pregurao „ni polovinu”. Iako je predsednica sudskog veća sudija Slađana Bojković ranije dala mogućnost da se suđenje okonča u jesen prošle godine, to se nije dogodilo.

Ako ne bi bilo opstruiranja, postoje svi uslovi da do kraja ove godine bude izrečena presuda, saznaje „Politika”.

Za sada nije okončan ni dokazni postupak. Izvode se pisani dokazi, a tek posle toga trebalo bi da usledi uvid u audio i video dokaze snimljene za vreme jednogodišnjeg praćenja lanca korupcije na kragujevačkom Pravnom fakultetu pomoću ubačenog inspektora policije iz Smedereva.

Pre toga, moraće da bude saslušan optuženi profesor i aktuelni dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Predrag Stojanović. Da li će on dobrovoljno doći u smederevski sud ili će sudija ponovo biti primorana da izda nalog za njegovo privođenje, nije nam potvrđeno.

Svakako, Stojanović je u velikoj meri zakočio „indeks” zbog višegodišnjih tvrdnji da je zbog bolesti sprečen da dođe i prati suđenje. Rađena su brojna veštačenja njegovog zdravstvenog stanja, a poslednji, kao i raniji nalazi veštaka, potvrdili su „da je sposoban da dođe i prati tok glavnog pretresa i iznosi odbranu”.

Stojanović je u julu prošle godine, zbog izdavanja naloga za privođenje, došao na glavni pretres, ali i tada s lekarskom dokumentacijom da mu je zdravlje narušeno. Zatražio je čak i izuzeće veštaka iz Novog Sada. Kada će biti saslušan, još nije poznato.

Najmasovniji i najglomazniji sudski proces u Srbiji, kojim je pred lice pravde izvedeno čak 23 profesora pravnih fakulteta, 33 studenta i 32 posrednika u lažiranju ispita, trebalo je da bude davno okončan.

Dok se suđenje razvlači, optuženi profesori funkcionišu pod pretpostavkom nevinosti. Rade, predaju, ocenjuju, pa čak i napreduju u karijeri. U novembru prošle godine ministra pravde Nikolu Selakovića, kao pravi domaćini, dočekali su skoro svi optuženi u aferi „indeks” i iz prvih redova kragujevačkog fakulteta slušali njegovo predavanje o reformi pravosuđa.

Glavni primer uspona u karijeri tokom suđenja za korupciju, upravo je profesor Predrag Stojanović, koji je dva puta izabran za dekana.

Drugooptužena u aferi bila je unapređena u višeg naučnog saradnika na Institutu za uporedno pravo u Beogradu, uprkos tome što se tereti da je bila glavna karika u lancu kupoprodaje ispita. Treći profesor, koji se tereti za korupciju i prodaju ispita po ceni od 700 evra, odlučuje o fakultetskim parama kao prodekan za finansije, nezvanično saznajemo. Oni nisu jedini. Neki su od optužnice do danas uspeli da nanižu i nekoliko funkcija.

Tako je profesor obligacionog i crkvenog prava koji je optužen za primanje mita u međuvremenu postavljen za rukovodioca doktorskih studija, šefa Katedre za građansko pravo, glavnog urednika onlajn časopisa, urednika sajta Fakulteta i predsednika Komisije za društveno-humanističke nauke na Univerzitetu, tvrdi naš izvor na fakultetu u Kragujevcu.

Nezvanično saznajemo da je jedna od optuženih profesorki postala rukovodilac master studija na fakultetu, a njen kolega, profesor koga optužnica tereti da je „ubačenom” inspektoru prodao dva ispita za 1.400 evra, uspeo je da napreduje iz zvanja docenta u zvanje vanrednog profesora. Trećeoptužena je u međuvremenu postala koordinatorka jednog važnog naučnog programa.

Suspenzija profesora kod nas je u nadležnosti univerziteta, saznaje „Politika”, ali u Kragujevcu, konkretno, ne postoji pravni osnov po kojem bi profesori bili udaljeni s posla jer statut tamošnjeg Univerziteta ne sadrži odredbu o suspenzijama u slučaju da se protiv predavača vodi sudski postupak.

Neće da zastari

Da ovom maratonskom procesu preti zastarevanje, demantovala je svojevremeno Slađana Bojković, predsednica Višeg suda u Smederevu i predsedavajući sudija u „indeksu”.

– Svi profesori su optuženi za produžena krivična dela primanja mita, za koja apsolutna zastarelost nastaje 30 godina od izvršenja dela, kao i za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, koje zastareva nakon 10 godina i gde je moguće da zastari samo neka od radnji, a ne i celo delo – izjavila je Bojkovićeva.

Suđenje u brojkama

Ukupno je optuženo 87 osoba za 159 krivičnih dela, od kojih 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Lažirane „šestice” koštale su od 500 do 1.000 evra, dok se do diploma pravnika dolazilo za 12.000 do 16.000 evra, navodi se u optužnici.

Naš i hrvatski „indeks”

Za razliku od srpskog „indeksa”, sličan proces u Hrvatskoj je rešen za devet meseci. Kada je otvorena istraga, tamošnjim profesorima je zabranjeno da drže nastavu, a ovde se do okončanja postupka profesori pozivaju na pretpostavku nevinosti.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend