Naše pare

Ko je odgovoran za vrtić?

U izgradnji vrtića na Čačalici načinjen je niz propusta od projektovanja do same realizacije investicije, ocena je sagovornika Boom 93. Vrtić je bio tema sinoćne skupštinske rasprave o funkcionisanju javnih preduzeća.

Objekat ne ispunjava uslove za dobijanje upotrebne dozvole, što iziskuje dodatne radove i troškove u budžetu. Najteže je roditeljima više od 130 mališana koji još uvek ne mogu da zaključe ugovor sa dečjom ustanovom iako je doneta odluka o prijemu dece.

Član gradskog veća Vesna Pejić (SNS)  rekla je da zgrada neće biti otvorena dok se ne otklone sve manjkavosti i ne obezbedi bezbedan boravak dece u objektu.

Nefunkcionalni prilazi objektu, preplaćena oprema , plavljenje objekta zbog novih ventila i vodovodnih cevi lošeg kvaliteta, loše planiranje vešernice i kuhinje, samo su neki od propusta koje je navela za skupštinskom govornicom.

Pejić je pomenula i nadzor, rekavši da su dva člana plaćena po 250.000 dinara i da je jedan od njih dobitnik oktobarske nagrade. Upitala je kako je moguće da stručni nadzor ne uoči nepravilnosti na terenu, a da komisija za tehnički prijem objekta zbog niza propusta ne izda upotrebnu dozvolu.

Vesna Pejić je dodala da je vrtić nasleđen od prethodne vlasti, i da aktuelna vladajuća koalicija nastoji da ga na sve načine pusti u rad.

Međutim, aktuelna koalicija je na vlasti poslednjih godinu i po dana, tako da nasleđeni problemi koji su tek sada dospeli u žižu javnosti teško da mogu da predstavljaju opravdanje.

Investicija je započeta 2011.godine, dok je izgradnja počela krajem 2012. Predstavnici aktuelne vlasti u više navrata su obilazili novu zgradu, javno izražavali negodovanje zbog usporenog procesa rešavanja žalbi na raspisane javne nabavke i licitirali sa datumima otvaranja objekta.

Šef odeljenja za javne nabavke u gradskoj upravi, Biljana Koči kaže da je iznenađena nizom problema koji su se pojavili. Komisija za tehnički pregled objekta oformljena je tek u avgustu, nabavka opreme za kuhinju još uvek se nalazi u finansijskom planu gradske uprave iako je investicija započeta pre tri godine.

Ona navodi da nije upoznata sa konkretnim problemima, ali i da je činjenica da su radovi izvedni po projektu. Postavlja se pitanje kako projekat nije valjao ako je prošao tehničku kontrolu, kaže Koči za Boom 93.

„Imali smo dva loša projekta za vrtiće u Burjanu i na Čačalici iz kojih su proizašli ogromni problemi na terenu i dodatni radovi. Međutim, kako možemo da znamo da je projekat loš ako neko uradi tehničku kontrolu i kaže da je taj projekat u redu?“

Sve to stvara ogromne probleme. Nepredviđeni radovi su nužni, a to je teško opravdati upravi za javne nabavke jer nepredviđenih radova ne bi smelo da bude.

Slobodan Živković, referent za javne nabavke kaže da svakako postoji odgovornost nadzornog organa jer se radi se o sertifikovanim inženjerima određenih oblasti koji su morali da prate izgradnju i ne dozvole odstupanje od glavnog projekta.

„Međutim, trebalo bi se vratiti korak unazad jer je na taj projekat neko trebao da da tehničku saglasnost“, navodi on.

Potpuno je nepojmljivo da grad obezbedi sredstva za jednu tako značajnu investiciju, da se realizuju građevinski i svi ostali radovi, a da dođemo do saznanja da objekat nije upotrebljiv, ističe Živković.

Prema ranijoj izjavi zamenika gradonačelnika Miodraga Stepanovića planiraju se sredstva za dodatne radove na vrtiću Čačalica kako bi objekat mogao da dobije sve potrebne dozvole.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend