Naše pare

Korupcija u zdravstvu – Sponzorstva farmaceutskih kuća

U javnosti se često spekuliše da farmaceutske kuće lekarima nude poklone kako bi oni favorizovali njihove proizvode.

Farmaceutskim kućama zakon dozvoljava da lekarima plate učešće na seminarima, kongresima i drugim stručnim skupovima. Međutim, nije precizirano koje kriterijume treba da ispuni jedan doktor da bi farmaceutska kuća odlučila da finansira baš njegovo stručno usavršavanje.

U istraživanju kojim se bavio RTS, samo jedna od 20 kontaktiranih farmaceutskih kuća želela je da govori o ovoj temi. Oni su naveli da Kriterijum odabira doktora za stručna usavršavanja treba da bude visoka stručnost u određenoj oblasti i dobre komunikacione veštine na engleskom jeziku. U isto vreme, kao formalni uslovi mogu se uzeti i akademske titule ili publikovani radovi.  Ni lekari ne žele da komentarišu navode o favorizovanju pojedinih farmaceutskih kompanija zarad ličnih interesa. Međutim, pojedine ustanove, da bi sprečile eventualne zloupotrebe, usvojile su interni propis.

Direktor bolnice u Požarevcu Srećko Bosić kaže da su uveli kodeks ponašanja kad je u pitanju odnos lekara i farmaceutskih kuća. On međutim, ističe i to da nema farmaceutskih kuća, ne bi bilo ni edukacije osoblja u zdravstvenim ustanovama.

-Da nije tih farmaceutskih kuća i slanja lekara na kongrese nikakve edukacije ne bi  bilo, bar po Srbiji. Lekari iz klinika i kliničkog centra po pravilu idu na usavršavanje na velike klinike i to su višemesečna usavršavanja, usvajanja novih metoda, sticanja novih znanja. To je u redu, to država plaća. A kako bi neko iz Petrovca ili Požarevca otišao na primer na kongres u Beč ili bilo gde na kongres kardiologa, internista, hirurga…da nema tih farmaceutskih kuća, da bar nešto sazna?

Da bi sprečili samovoljno ponašanje farmaceutskih kuća, u bolnici su propisali kodeks ponašanja farmaceutskih saradnika.

-Ako se ne vladaju u skladu sa tim kodeksom zabrani im se ulaz u ustanovu. Bilo je pojedinih farmaceutskih kuća kojima je na nekoliko meseci bio zabranjen ulaz u ustanovu. Oni mogu da se sastaju na ulici, u kafiću sa našim doktorima i ja nemam ništa protiv. Drugo, što se tiče slanja na kongres, kada neka farmaceutska kuća šalje lekara na kongres ovde mora da bude obrazloženje, saglasnost načelnika službe da taj doktor može da ide, onda uprava daje saglasnost tom lekaru i onda mu farmaceutska kuća plaća odlazak na kongres, kotizaciju i smeštaj. Inače, jedno vreme je stvarno išao ko kako hoće i gde hoće, kaže Bosić.

Dr Aleksandar Matić navodi da se radi o fenomenu koji je prisutan širom sveta. On odlaske na stručna usavršavanja i  edukativne seminare posmatra kao vid pomoći.

-To je globalni fenomen koji podrazumeva da odredjeni lekovi koji bez daljeg imaju odredjen pozitivan medicinski učinak, imaju na tržištu veću ili manju prodju. Farmaceutske kuće se trude da te svoje proizvode, za koje je kroz naučne studije dokazana njihova efikasnost, promovišu i da oni budu više propisivani nego lekovi farmaceutskih kuća koje to nisu ostvarile. Tako da ti vidovi pomoći, a tu je zaista reč samo o pomoći i to ne mogu da nazovem korupcijom, u odlascima na odredjene vidove stručnog edukativnog usavršavanja predstavljaju promociju. Recimo, za bilo koju bolest postoji sigurno u svetu najbolji stručnjak iz kardiologije, hirurgije, iz bilo kog domena, kao i neka ustanova u svetu koja je najbolja. Sama pojava da mi možemo da imenujemo čoveka koji je iz te oblasti najbolji ili bolnicu koja je najbolja predstavljala bi normalnu stvar u informisanju. Tako postoji lek koji je za tu bolest najbolji. Da li je taj lek na listi ili nije to procenjuje komisija koja odredjuje lekove na listi. Da li tu postoji zloupotreba od strane lekara?

On dodaje da lekari nisu toliko moćni i bitni da bi mogli da utiču na ekonomsku politiku farmaceutskih kuća.

-Nju kreiraju ogromni brojevi primenjenih lekova na širokom polju populacije koja se leči. I na osnovu studija na velikom broju uzoraka tačno se vidi koji lek za datu bolest ima najbolji učinak. U mojoj branši, otorinolaringologiji, moje kolege i ja imamo jednu listu lekova koje  propisujemo za najteže slučajeve kao najefikasnije. Da li su na listi ili nisu ja to ne gledam jer gledam šta je najbolje za pacijenta. I ne rukovodi me koja će mi farmaceutska kuća na neki način benefitom isplatiti, upućivanjem na neka studijska putovanja ili seminare. Ali, nijedan kongres, simpozijum ili medicinsko savetovanje koje se organizuje u mestu ili van mesta boravka, ne bi moglo da bude tako posećeno i finansijski ispraćeno od strane lekara da nije pomoći farmaceutskih kuća. To je sigurna stvar, to je notorna činjenica, koju ne treba negirati, ali one u tom kontekstu nadomešćuju ono što ustanove u kojima smo zaposleni nisu u stanju da nam uplate na konto stručnog usavršavanja.  24 boda koja lekari u srbiji moraju da imaju za licenciranje mi moramo da skupimo ne samo u Požarevcu, Valjevu, Kraljevu, nego tamo gde se ti skupovi održavaju.

Građani s kojima smo razgovarali smatraju da postoji jaka sprega lekara i farmaceutskih kuća.

-Za poslednjih 6 godina, daj Bože da su mi deca dobila recept za neki lek dva puta. Sve ostalo se kupuje. Uvek su isti sirupi, recimo za iskašljavanje ili snižavanje temperature. Dešavalo se u apoteci, kada tražimo lek koji je preporučen da apotekarka ponudi drugi, koji je u suštini isti, ali jeftiniji i od drugog proizvođača.

-Ako farmaceutske kuće ne daju direktno pare, onda im se plaćaju seminari, knjige I ostalo. Organizuje se sastanak lekara, farmaceutske kuće dovedu lekara iz Beograda, on održi predavanje I oni mu plate 300 EUR. Znam jer mi je ispričala žena koja to radi.

Srbija ima moderan Pravilnik o načinu oglašavanja lekova, ali se on ne primenjuje, kaže Tatjana Radosavljević iz Lekarske komore Srbije.

-Taj pravilnik predviđa šta sve farmaceutske kuće mogu da rade da bi doktore informisale o svojim proizvodima. Kada to mogu da rade i kakve poklone mogu davati. Konačno predviđa da na njihovom sajtu postoje transparentni finansijski podaci o svim honorarima koje su dali lekarima.

Od pet farmaceutskih kuća, domaćih i stranih, samo na sajtu jedne postoje podaci o tome koje je stručne skupove ove godine finansirala i sa koliko novca, navodi RTS u svom izveštaju. To pokazuje i da nema adekvatne kontrole u primeni, navodi Nemanja Nenadić iz Tranparentnosti Srbija. -Taj mali obim podataka koji su objavljeni pokazuje nam da kompanije ne nalaze sopstveni interes da to publikuju, ali nam takođe pokazuje da nije bilo adekvatne kontrole primene tog pravilnika.

U Ministarstvu zdravlja su tvrdili da za ovu temu nisu nadležni.

Međutim, advokat Aleksandar Radivojević je RTS-u rekao da oni jesu nadležni i moraju da urade ono što je vrlo bitno – da pokrenu postupke kada utvrde da su neke osobe prekoračile svoja ovlašćenja.

Sudovi nemaju statistiku o predmetima niti presudama kada je reč o krivičnom delu primanje i davanje mita u kome su optuženi doktori i farmaceutske kuće. Ni od MUP-a RTS nije dobio odgovor koliko je u skorije vreme bilo takvih krivičnih dela. Podsetimo se da je pre nekoliko godina u policijskoj akciji „Kraba“ za davanje i primanje mita optuženo više farmaceutskih kuća i lekara.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend