Društvo Naše pare

Ovo nam je budžet Požarevca za 2020.godinu

Skupština Požarevca zakazana je za 26.decembar, a na dnevnom redu je i usvajanje budžeta za 2020.godinu. U narednoj godini budžet bi trebalo da iznosi oko 5,3 milijardi dinara, a kapitalni izdaci oko 2,5 milijardi. Budžetski suficit je prema predlogu odluke oko 1,8 milijardi dinara i to su neutrošena sredstva iz prethodnih godina.

Očekuje se da će u narednoj godini i dalje rasti prihodi grada u budžetu koji bi trebalo da iznose nešto više od 3,5 milijardi, što je i realan budžet grada Požarevca za 2020.godini. Samo od poreskih prihoda u gradsku kasu trebalo bi da uđe 2,8 milijardi dinara, od čega su 715 miliona izvorni prihodi.

Iznos neutrošenog novca iz ranijih godina niži nego što je to bilo evidentirano u preseku prvih devet meseci ovogodišnjeg budžeta. Tada je suficit bio na nivou od 2,3 milijarde dinara, a sada oko 1,8 milijardi, mada bi za precizniju procenu trebalo sačekati prvi naredni rebalans ili izveštaj o izvršenju budžeta.

Ovim budžetom su obezbeđene zarade za 645 zaposlenih.  Od toga plate su za 551 zaposlenog na neodređeno vreme i 94 zaposlenih na određeno vreme. Od njih je 10 izabranih lica, 19 postavljenih lica i 65 zaposlenih kod svih korisnika čije se zarade finansiraju iz budžeta. Ukupni rashodi za zaposlene su oko 740 miliona dinara.

Subvencije Ljubičevu za likvidnost u narednoj godini bi trebalo da iznose oko 32 miliona dinara, a kapitalne subvencije 6,7 miliona dinara. Vodovod bi trebalo da dobije 15,4 miliona dinara za nabavku novih vodomera i izradu tehničke dokumentacije rekonstrukcije i dogradnje mreže sa izvorišta Mlava do Starog Kostolca, Drmna, Bradarca, Maljurevca i Bubušinca.

Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj biće subvencionisan sa 31 milion dinara, a za osiguranje poljoprivrednih proizvoda  od štete prouzrokovane elementarnim nepogodama izdvaja se 4 miliona dinara.

Za sanaciju deponije „Jeremijino polje“ ostaje 32 miliona dinara.

U budžet su ugrađene nove javne investicije vredne oko 972 miliona dinara.

Između ostalog, za narednu godinu je predviđena i rekonstrukcija prostorne celine „Čikoš“ u vrednosti od blizu 35 miliona dinara, toplifikacija drugog dela sela Ćirikovac od 59 miliona dinara, asfaltiranje drugog dela Jugovićeve ulice od 38 miliona dinara, izrada projekta rekonstrukcije stare bolnice od 40 miliona dinara, širenje distributivne mreže Toplifikacije u Ratarskoj, nabavka opreme za merenje kvaliteta vazduha, ali i nabavka opreme za video nadzor u gradu Požarevcu.

Ove javne investicije u  budžetu su planirane i kroz budžetski fond za zaštitu životne sredine i program za unapređenje uslova života u Gradu Požarevcu.

Tekuća i stalna rezerva u narednoj godini iznose ukupno 88,5 miliona dinara.

Ukupan transfer Gradskoj opštini Kostolac iznosi oko 343 miliona dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Oznake
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend