Naše pare

Percepcija korupcije u školama

U Srbiji su visoke školarine i ima mnogo privatnih časova, neki su od zaključka najnovijeg izveštaja OEBS-a, o borbi protiv korupcije u obrazovanju u našoj zemlji.

Zaposleni u školama najčešće se žale Ministarstvu prosvete i nauke (MPN) zbog zapošljavanja i otpuštanja nastavnika i direktora škola bez poštovanja procedure. Godine 2010/11. bilo je 50 prijava zbog kršenja postupka, koje su upućene inspekciji, a podneto je pet tužbi protiv odluka MPN u vezi sa nastavnim osobljem. Većina ovih sporova rešena je u korist ministarstva.

Studenti i njihovi roditelji se prosvetnim vlastima najčešće žale na polaganje ispita i ocenjivanje. U neutvrđenom broju slučajeva, pravila i propisi se zaobilaze zarad upisa na studije, dobijanja javne finansijske pomoći i napretka tokom studija.

Nije poznat nijedan slučaj u obrazovnom sistemu gde je slučaj korupcije javno razotkrio „duvač u pištaljku”.

Više od 56 odsto učenika osnovnih i srednjih škola uzima privatne časove, najviše iz matematike, a više od 60 odsto prosečnog porodičnog budžeta se troši na ove izdatke. U izdatke vezane za školu, prosečna porodica računa, osim knjiga i privatnih časova, i novac za ekskurzije, prevoz, užinu i poklone nastavnicima.

Tačno je da škola dobija rabat od izdavačkih kuća ali je trosenje svih sredstava transparentno, roditelji su sa tim upoznati i zajednički se odlučuje, akže direktor osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi u Požarevcu,  Goran Seger.

-Izdavačke kuće pokušavaju raznim poklonima i donacijama školama da budu malo konkurentnije od drugih. To postoji i verovatno se i to uzima u obzir. Generalno, aktivi nastavnika donose odluku o izboru udžbenika. Sa kolegama na nivou aktiva direktora razgovaramo o tome da uzmemo što ujednačenije udžbenike i da što manje koštaju.

Naravno, nisu u svim školama identične cene udžbenika jer na izbor utičE i interesovanje i umeće nastavnika da prezentuje odredjene nastavne teme. U školi posvetimo čitavu jednu sednicu nastavničkog veća izboru udžbenika i tome da se odabere komplet sa što nižom cenom. Nama je konkretno rabat u svim izdavačkim kućama isti, oko 15%., i taj rabat se koristi za poboljšanje uslova rada unutar škole. Savet roditelja je upoznat sa time kolika su to sredstva i on odlučuje o tome kako će se ta sredstva koristiti.“

Jedna od naših sagovornica, koja je roditelj učenika, kaže da joj smetaju finansijski nameti u školi. Na svakom roditeljskom sastanku se zahteva novac za opremanje, popravke…. dok se  predlozi roditelja  redovno odbacuju, navodi ona.

-Nije se desilo da mi neko kaže da će da me košta toliko i toliko, ali sam se naslušala priča kako se traži novac ili nešto drugo. Ono što meni smeta je što se osećam kao bankomat. Kada god imamo roditeljski sastanak, ekskurzija: toliko, knjige: toliko, treba krov da se radi, da se ovo ili ono plati… Kakve veze imam ja sa time što krov treba da se radi? To je državna ustanova koja se finansira iz budžeta Republike Srbije. Ne treba to ja da finansiram. Osim toga, uglavnom kad roditelji imaju neke predloge da se nešto novo uradi u školi, kao što smo predlagali da se naprave ormarići za knjige za decu, to je jednostavno samo odbačeno. Kad je nešto trebalo da se radi kod nas u odeljenju, učiteljica nam je rekla imamo tri ponudjača i da ćemo to da razmotrimo i prihvatimo najpovoljniju cenu. Još uvek ne znam ni ko su ti ponudjači ni koje su njihove ponude bile i koliko je to na kraju koštalo. Samo znam da sam na kraju izvadila koliko mi je rekla, dala sam, i to je to.

U školi se od roditelja ne traže sredstva za opremanje učionica, popravke i slično, ističe Goran Seger. 

-Dešavalo se ranijih godina. Savet roditelja je donosio odluku i pokretao inicijativu za opremanje i kupovinu. To su interno dogovarali unutar odeljenja i pokušavali takve neke akcije da sprovedu. Poslednju takvu akciju smo imali 2009. godine kada smo kompletno zamenili nameštaj unutar škole. Moram da kažem da je to bio samo manji deo u odnosu na sredstva koja su za opremanje utrošena, a koja smo drugim aktivnostima pribavili. Roditelji su tada bili upoznati sa svim detaljima, učestvovali su u javnim nabavkama jer to nisu naša već njihova sredstva. Moram da kažem da su u našoj školi konkretno roditelji dali saglasnost da direktor može da troši ta sredstva prema svom nahodjenju.

Seger dodaje:

-Kao predsednik aktiva direktora osnovnih škola, koliko sam upoznat, takva je situacija i u drugim školama u gradu. Naravno, dogovaramo se na sastancima, ali sastanak je jedno a realnost drugo. Ne mogu da budem 100 odsto siguran, ali koliko znam u svim školama Savet roditelja tako funkcioniše.

Od nabavke knjiga škola ne zarađuje već je samo posrednik u distribuciji. Sva sredstva za ulaganje u opremanje škole obezbeđuju se od zarade sa ekonomskih objekata. U Poljoprivrednoj školi nema đačkog dinara, kaže direktor te ustanove Vidoje Vukašinović.

„Što se tiče nabavke udžbenika, to ide preko Saveta roditelja. Da bismo olakšali roditeljima, škola je tu samo kao posrednik, da se naprave trebovanja, da se poruče knjige i da se obavi distribucija. Knjige se nabavljaju po cenama koje su i u knjižarama. Osiguranje učenika i Crveni krst se plaćaju na dobrovoljnoj bazi. Nemamo đački dinar za opremanje škole, a nema ni potrebe za tim jer ova škola ima sopstvenu ekonomiju i sopstvene prihode, tako ostvarujemo sredstva za ulaganje u školu. Učenici od prošle godine plaćaju tzv. dodatno fizičko obezbedjenje, a na osnovu odluke Saveta roditelja. To je 1.000 dinara po učeniku na godišnjem nivou, u dve rate. Ovo obezbedjenje je tu da osujeti i spreči dolazak nepoželjnih lica.

Učenica jedne srednje škole kaže da nije licno imala iskustva s korupcijom, ali da je njenim drugovima iz drugih skola je traženo 200 evra za dvojku, profesori ih zovu na privatne časove kako bi im naplatili.

-Imala sam prilike da čujem od svojih drugova i drugarica koji idu u drugu školu, da ima toga, pa i koliko košta ocena. Mislim da je 100 evra ili tako nešto za dvojku Ili da bi popravili ocenu treba da uzmu privatan čas baš kod tog profesora i tako plate. Toga ima i mislim da većina profesora drži privatne časove  kod kuće.

Držanje privatnih časova je zabranjeno. Osim toga, učenici skole nemaju potrebu za dodatnim časovima koje bi morali privatno da plaćaju jer se besplatni dodatni časovi organizuju svake subote u školi, navodi Goran Seger.

-Za takav slučaj nisam čuo u školi. Čuo sam ranije i tu sam adekvatno reagovao. Za druge ne bih mogao da kažem, jer ne idem po kućama da kontrolišem ljude šta ko radi, verujte.

Vladan Đulaković iz Visoke tehničke škole navodi da niko profesoru ne može da zabrani držanje privatnih časova ako je registrovao firmu za to. Da li se to radi privatno ne zna jer ne ide u kontrolu zvojih zaposlenih. Stvar je morala da li će neko svojim studentima naplaćivati privatne časove.

-Moram da se složim da rade to i profesori u srednjoj školi i na fakultetu. Ako je profesor registrovao firmu za to i radi to kao dodatak, ne može to niko da mu zabrani. Pitanje je samo da li je moralno da svojim djacima držimo nastavu privatno, a to da li treba da rade ili ne, pa zašto da ne radi? Ako automehaničar može da radi u firmi a posle privatno, zašto ne bi mogao i profesor da radi u školi a posle i privatno, ali nije moralno da popravlja auto svom šefu ili da mu menja gume privatno. Isto se odnosi i na profesora.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole u Požarevcu tvrdi da profesori ne drže privatne časove jer su učenicima dovoljna znanja koja im se u skoli pružaju. Neki se roditelji opredeljuju za to da bi deci obezbedili dodatno znanje ali takve savete ne dobijaju u školi, kaže on.

„Što se tiče držanja privatnih časova, mi kao škola nemamo tih problema. S obzirom na to da su kod nas učenici opredeljeni za zanimanje takve vrste da im je u 90% slučajeva dovoljno da slušaju nastavnike u školi i da pohadjaju dopunsku nastavu, nema potrebe za dodatnim časovima. Čak i kad se poneki roditelj odluči da angažuje privatne nastavnike to nije iz razloga što učenik neće dobiti pozitivnu ocenu već da bi iskoristio slobodno vreme i dobio dodatno znanje, ali to je, koliko je meni poznato, veoma mali broj učenika.

Vukašinović navodi da su sve aktivnosti u školama  transparentne. Ako se sve procedure i pravila poštuju ne bi trebalo da se dešavaju koruptivne radnje.

Svaki čas i svaka ocena su javni. Svaka se ocena na veću dodatno proverava. Kod ispita postoje višečlane komisije. Za bilo kakve zloupotrebe bi trebalo da bude uključeno više aktera, smatra on.

Kako kaže Vladan Đulakovic iz Visoke tehničke škole, korupcija u obrazovanju uopšte je jako kompleksno pitanje i jako je teško rešivo. On se dotakao i pitanja poklona koje učitelji i nastavnici dobijaju od učenika i roditelja.

„To je jako kompleksno pitanje i jako je teško rešivo. Mislim da kada do toga tođe, tada je već kasno. Treba reagovati mnogo ranije. Mislim da i roditelji tu dosta greše, počev od najnižih razreda pa preko srednje do visokoškolskih ustanova. Meni se ne sviđaju neke stvari i ne razumem ih. I ja sam išao u osnovnu školu ali mi nismo imali običaj da kupujemo učiteljicama ili nastavnicima neke poklone. Sad, iz kog razloga se to poklanja meni nije jasno. Mislim da roditelji tu greše i da treba malo da povedu računa o ponašanju i svojim željama i da ih usaglase sa onim što treba ili ne treba raditi. Ne kažem da nije običajno pravo da se ponese 100 grama kafe kad se ode u goste, ali se zauzvrat očekuje i neka kafa i neko slatko i to ne možemo da smatramo potezom zarad sticanja neke privilegije. Ali, treba ipak biti umeren u svemu tome. Znači, ako neko želi da iskaže poštovanje može to i na druge, primerenije načine da se uradi, a ne moraju da se  kupuju pokloni za kraj školske godine i slično.“ 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend