Društvo Naše pare

Preduzetnici traže da se dodatno prepolove naknade za postavljanje kioska

Najbitnija tema sastanka – javne rasprave koja je danas održana u gradskoj upravi bila je visina naknade za postavljanje kioska na području Grada Požarevca. Iako bi visina naknada prema nacrtu odluke od 1.januara trebalo da se umanji za sve zone u gradu, osim prve, vlasnici ovih montažnih objekata traže da se cene dodatno prepolove.

Sastankom na kome su prisustvovale stručne službe gradske uprave, okončana je javna rasprava za odluke kojima se uređuju naknade za korišćenje javnih površina, boravišne takse i lokalne administrativne takse. Takođe, završena je i javna rasprava za nacrt plana javnih investicija u 2020.godini.

Na sastanku je bilo prisutno svega desetak građana, većinom vlasnici motažnih objekata-kioska koji tvrde da su nameti za postavljanje kioska previsoki i da im ugrožavaju poslovanje.

Naime, izmenama odluke o naknadama za korišćenje javnih površina sredinom ove godine, došlo je do značajnog uvećanja cene koju vlasnici na mesečnom nivou plaćaju za postavljanje ovih montažnih objekata. Tako, u prvoj zoni mesečna naknada za zauzeće površine od 6 kvadrata za mesec dana ide i do blizu 15.000 dinara. Na ovom sastanku je bilo i onih koji su tvrdili da poseduju kioske od 35 kvadrata, zbog čega su prinuđeni da plaćaju oko 200.000 dinara godišnje.

Mali preduzetnici tvrde da su nameti koje su do sada plaćali nerealni da ih previše opterećuju, kao i da nisu propisani ni u većim gradovima od Požarevca. Takođe, smatraju i da će sa predloženim korekcijama cena biti u nepovoljnoj situaciji.

Predlogom odluke cene u prvoj zoni bi trebalo da ostanu na nivou od 80 dinara dnevno po kvadratu zauzete javne površine. U drugoj zoni, cena bi sa 75 trebalo da se smanji na 60 dinara, u ostalim zonama naselja Požarevac sa 70 na 50, u Kostolcu sa 75 na 60, a u selima sa 40 na 30 dinara.

Vlasnici kioska traže da se počev od 1.januara naknade umanje za polovinu i to u odnosu na predlog koji im je predočen. Tako bi cena u prvoj zoni Požarevca iznosila 40, u drugoj 30, trećoj i ostalim zonama 25, u Kostolcu 30, a u selima 15 dinara po kvadratu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Oznake
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend