Naše pare

Privatnik poslat na sud zbog plakata, a stranke niko ne kažnjava

Čitav Požarevac bio je prekriven predizbornim plakatima koji su se mogli pronaći gotovo na svakom ćošku, zidu i banderi. Najveći broj njih nalazio se na zabranjenim mestima, suprotno Odluci o komunalnom uređenju grada. Neverovatno je da prekršajnih postupaka ni protiv jedne stranke tim povodom još uvek nema.

Odgovor da prekršajnih postupaka protiv stranaka nema, dobili smo kroz obrazloženje Odeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije iz Požarevca.

U obrazloženju načelnica ovog Odeljenja, Olivera Najdanović, piše da „U toku inspekcijskog nadzora nadležni organi nisu na licu mesta zatekli učinioce prekršaja“. Zvuči neverovatno da se po čitavom gradu nalazilo na hiljade plakata različitih stranaka, a da niko nije video ko ih lepi. I zaštitne ograde na Starom korzou dugo su bile izlepljene političkim promo materijalom.

Zanimljivo je da je komunalna inspekcija zbog plakata, Prekršajnom sudu u Požarevcu uputila zahtev za pokretanje postupka protiv privatnog turističkog preduzeća „Max travel“ d.o.o. iz Beograda, novembra prošle godine. Reč je o sličnom prekršaju.

Plakatima su na ogradi ispred „Beka“ reklamirani aranžmani za doček 2016. godine ali i „Krvava subota“ koji je bio 31. oktobra 2015. godine. Počinioci ovog prekršaja za Boom93 kažu da su to uradili pre kraja oktobra, dok je sam prekršaj registrovan početkom novembra. Prema tome, počinioci smatraju da je malo verovatno da ih je neko video u toku činjenja prekršaja, ali je zahtev ipak poslat Prekršajnom sudu. Firma je nakon toga u januaru „prošla“ sa opomenom.

Odluka o komunalnom uređenju ne menja se ni u toku predizborne kampanje, pa tako ni tokom nje nije dozvoljeno lepiti politički promotivni materijal van mesta koja su predviđena za te namene.

„Zabranjeno je na površinama javne namene u vreme kampanja i promocija postavljati reklamni materijal van oglasnih tabli i stubova“ piše u Članu 98 Odluke o komunalnom uređenju. Istim članom zabranjeno je i „Isticanje svih vrsta oglasa, obaveštenja, plakata, crtanje i pisanje po zidovima, fasadama, ogradama, stubovima, poslovnih i stambenih zgrada, električnim i telefonskim stubovima, transformatorima, saobraćajnim znakovima, mostovima i slično“

Shodno članu 158 Odluke, kazne za pravna lica su od 50.000 do 400.000 dinara. Za preduzetnike od 5.000 do 250.000 dinara, a za fizička lica od 2.500 do 25.000 dinara.

Politički plakati bili su viđeni su na većini iznad navedenih mesta. Prednjačili su oni Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, ali je sporadično bilo i onih Demokratske stranke i drugih manjih stranaka i udruženja.

Danas je inače u gradu počelo uklanjanje svih vrsta plakata. Od radnika na licu mesta saznajemo da su angažovani preko Omladinske zadruge i da ih je, kako kažu, angažovala „opština“. Misle i da je nalog za uklanjanje plakata u glavnim gradskim ulicama poslat juče.

Tako su „na tapetu“ za čišćenje ulice: Stari korzo, Kosovska, Čede Vasovića, Nemanjina, Sinđelićeva i druge veće ulice. Olivera Najdanović potvrđuje za Boom93 da se čišćenje u gradu sprovodi danas, dok je juče okončano u Kostolcu.

Pokušaja da se kazni kršenje Odluke o komunalnom uređenju svakako je bilo. Problem je što se taj pokušaj u konkretnom slučaju odnosi na privatnu firmu, dok se partijama za sličan prekršaj „gleda kroz prste“. Zanimljivo je i da se sa uklanjanjem plakata počelo nakon pokazivanja interesovanja Boom93 za ovo pitanje.

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgvornost vršilaca  javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend