Naše pare

Univerziteti: Trasparentnost, diplome, političari

Srbija je preplavljena sumnjivim diplomama, kojima se ponose razni političari i partijski funkcioneri. Najpre kao građani, a potom i kao naučnici i prosvetni radnici koji imaju iskustvo u pisanju i mentorisanju doktorskih disertacija. Najupadljiviji slučaj koji je bio u žiži javnosti poslednje dve nedelje odnosi se na ozbiljne indicije da je deo doktorata funkcionera SNS i ministra policije Nebojše Stefanovića zapravo plagijat.

Autori su u tekstu koji je objavio sajt Peščanik naveli da je aktuelni ministar policije u Srbiji napisao doktorat koji ne zadovoljava elementarne naučne kriterijume Autori sa Univerziteta u Notingemu i Londonu Uglješa Grušić, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić utvrdili su da postoje ozbiljne indicije da je rad plagijat i da je naslovna tema promašena.

Takođe,  da je aktuelni ministar policije u Srbiji napisao doktorat koji ne zadovoljava elementarne naučne kriterijume.

Komentarišući ovaj slučaj, profesor Boško Tadić ističe da bi trebalo da postoje jasne procedure i kriterijumi kako se dolazi do određenog zvanja.

-Smatram da bi trebalo da postoje kriterijumi na fakultetima gde treba da prođe određenu proceduru, kroz katedru, komisiju, naučno veće, pa da ide na univerzitet. Evo primera od pre trideset i nešto godina kad sam spremao disertaciju. S obzirom da sam radio nešto novo i predlog komisije je bio da to ide na odbranu. Kad sam odbranio magistarski, predlog je komisije bio da bi trebalo iz te oblasti da se obradi jedna tema za doktorsku disertaciju. Prvo je prošlo komisiju, pa katedru, zatim naučno veće, pa univerzitet, jer su fakluteti slali univerizetu određene teme, kako bi eventualno povukle napred pojedine naučne oblasti.

Tadić smatra da se u Srbiji veoma lako dolazi do doktorata.

-Ako je tačno sve što je objavljeno na pojedinim sajtovima, mislim da ima puno propusta u doktorskoj disertaciji Nebojše Stefanovića. Mišljenja sam da bi univerzitet trebalo da formira komisiju, da komisija to oceni, da vodi javnu raspravu, da javnost bude upoznata, ne samo u slučaju Stefanovića, nego i ostalih političara. Danas se veoma teško može doći do tih disertacija, kad je reč o političarima, a i trebalo bi da postoji vrlo strog kriterijum, posebno kada su u pitanju javne ličnosti, kako ne bi upali u zamke koje štete i društvu u celini, ali i institucijama.

Na ličnom primeru od pre par decenija objašnjava o kakvom mukotrpnom radu je pitanje i koliko je teško dobiti zvanje doktora nauka.

-Nakon završenih studija sa dobrim prosekom, pristupio sam izradi magistarskog rada. Tema je bila lična, prošla je sve moguće procedure što se tiče fakulteta i tri godine sam spremao magistraturu. Što se tiče samih ispita, bilo ih sedam, položio sam dva u februarskom, a pet u junskom roku. Premio sam ispite. Bilo je mnogo literature, ali sam posećivao svako predavanje. Dobro sam upoznao profesore, radio seminarske radove od po nekoliko stotina stranica, branio ih po dva, tri sata. U grupi od 120 kandidata u kojoj sam bio, jedini sam položio ispite u junskom roku. Nakon toga, radio sam magistarski rad koji je trajao tri godine, da bi posle toga dobio saglasnost komisije da bi iz jedne oblasti uđem u drugu. To sam radio pet godina, nakon čega sam odbranio doktrosku disertaciju, koja je opet prošla sve procedure, da bih je dobio posle čekanja od šest meseci. Danas postoji ubrzana procedura, ali mora da postoji i određena praksa.

Kako kaže vlasnica Codexa, agencije za obrazovno pedagoške studije u Požarevcu, Snežana Milošević, često joj se pripisuje da lokalni političari preko nje, odnosno Codexa završavaju fakultete i dolaze do diploma.

-U meni političari nisu našli svog kolovođu ili druga za završavanje nekih stvari, iako mi se pripisuje mnogo toga. Na primer, za Sašu Valjarevića i Žarka Pivca što apsolutno nije tačno. Saša Valjarević je svojevremeno bio predsednik omladine na Beogradskoj poslovnoj školi i vodio veliku kampanju protiv Megatrenda. Tada smo imali odeljenja tog univerziteta ovde. Žarko Pivac je studirao u Novom Sadu, koliko ja znam, tamo je završio akademske studije, jer je bio veoma zauzet i bio na terenu, s obzirom da je bio poslanik u parlamentu. Sam je svoje  odrađivao, a ja sam bila podrška kod nabavljanja knjiga i nekih informacija. On je vrlo sposoban čovek i mogao je sam svoje probleme da reši.

Ona, međutim,  kaže kako ne veruje da osoba koja obavlja više funkcija u javnosti može u kratkom roku da završi fakultet i stekne zvanja.

Pored velike postojanja ozbiljnih sumnji u javnosti, profesor doktor Radoje Cvejić koji predaje na jednom od privatnih fakulteta smatra da ne postoji izražen upliv politike u univerzitetske ustanove u Srbiji.

-Zato što su na neki način univerziteti i fakulteti sa osnivačkim državnim kapitalom, već pozicionirani. Teško je vršiti upliv na takve fakultete. Kod fakulteta sa privatnim osnivačkim kapitalom, stvari su već  definisane samom politikom vlasnika. Tako da su to profesionalci, biznismeni i mislim da ne obraćaju mnogo pažnje na političke uticaje. Ne pokušavaju da stanu iznad toga.

S druge strane, profesor Boško Tadić smatra da je upliv politike veoma izražen i da važne pozicije veoma lako zauzimaju nestručni ljudi, što za posledicu ima odliv mozgova iz zemlje.

-Veoma lako se dolazi do diploma, lako se zauzimaju pozicije kad partije pobede na izborima, dolaze nestručni ljudi, ne elita, neko ko vuče napred, tako da je to problem u celini. U tom slučaju, najbolji ne mogu da dođu do posla i odlaze iz zemlje, a to je najskuplji resurs za državu, jer studije govore da je veliki „odliv mozgova“, mladi odlaze na ugledne univerzitete u inostranstvu i sigurno je da se nikada neće vratiti.

Kakva je percepcija kod mladih u vezi sticanja diploma. Učenica srednje škole smatra da diploma fakulteta može da se stekne napornim radom i trudom, ali da može i da se kupi, narocito na privatnim fakultetima.

-Diplomu možemo da steknemo svojim radom, trudom i uloženim vremenom, dok možemo i da kupimo diplomu. Ja prvenstvo dajem državnim fakultetima. Pošto sam maturant, prioritet mi je da upišem državni fakultet. Privatne fakultete može da upiše bilo ko i može da ih završi bilo ko. Baš zato što se plaća ide se logikom da će i da se završi.

 

Kada je u pitanju transparentnost rada visokoškolskih ustanova u Srbiji prema preovlađujućim ocenama naših sagovornika ona je prilično neujednačena.

Direktor Visoke tehničke škole u Požarevcu Vladan Đulakovic kaže da transparentnost u radu zavisi od ustanove do ustanove. Svaka ima svoj statut i pravilnike, ali su sve u obavezi da na sajtovima objavljuju sve informacije  od značaja za javnost.

Komentarišuči transparentnost univeritetskjih ustaniva u Srbiji, u izjavi za Boom 93, profesor  Boško Tadic zaključuje da je postojanje uneverzitetskih ustanova potpuno obesmišljeno i da su neophodne korenite promene

„To je ogrezlo u korupciji. Što se tiče privatnih fakulteta, nema transparentnosti, profit je u pitanju. U poslednjih nekoliko godina, određeni fakulteti formiraju isturene jedinice po celoj Srbiji, da se frizeri bave organizacijom, ljudi koji nisu iz te struke. Neko brani doktorsku disertaciju u Blacu ili u Laznici. To je propast i tome mora da se stane na put, da se ispune određeni uslovi, kriterijumi, da se akredituje škola, obezbede sredstva, da se fakultet registruje. Postoji veliki broj fakulteta koji štete društvu, potpuno uništavaju našu decu. Možda nekom treba indeks da je završio faklutet da se bolje oženi ili nekoj devojci  da je završila menadžment kako bi se bolje udala. Ali od toga društvo nema koristi. Kada je reč o privatnim fakultetima, smatram da država treba ih integriše, da ispune sve neophodne uslove i da se formira jedan univerzitet sa više fakulteta. U protivnom, samo je reč o profitu i pljačkanju naroda, kome je već svega dosta.“

O korupciji i transparentnosti rada, pre svih privatnih fakulteta pokušali smo da razgovaramo i sa jednim od doktora i predavača iz Požarevca koji radi u isturenom odeljenju Megatrend univerziteta, ali nam je rečeno da je interni dogovor da se o ovim temama u trenutnoj situaciji ne izlazi u javnost.

Ipak, slučaj doktorata ministra Stefanovića otkrio je i druge etičke prekršaje.

Ministarstvo prosvete Srbije potvrdilo da dekan Megatrenda Mića Jovanović, koji je bio mentor ministru policije Nebojši Stefanoviću, nema doktorat iz Londona.

Proverom preko Evropske mreže nacionalnih informacionih centara za akademsko priznavanje i mobilnost, Ministarstvo prosvete je utvrdilo da Jovanović posjeduje doktorat sa Fakulteta za organizaciju iz Kranja, ali uvidom u bazu podataka Londonske škole ekonomije i političkih nauka utvrđeno je da ne postoji doktorska teza Miće Jovanovića.

Ministar prosvete Srđan Verbić.

“Ne postoje ni podaci da je rektor Jovanović uopšte registrovan kao student doktorskih studija na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Diploma rektora Jovanovića ne postoji ni na Univerzitetu u Londonu.”

Ministar je pozvao Jovanovića da odgovori na ove tvrdnje ili podnese ostavku.

Jovanović je bio mentor ministru policije Nebojši Stefanoviću, koji je doktorirao na Megatrendu.

Krivična odgovornost Jovanovića nije potvrđena,  ali je ministar prosvete pozvao nadležne organe da utvrde da li krivična odgovornost postoji, kao i da li je bilo lažnog predstavljanja.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend