Žene to mogu

I Požarevac u borbi protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, obeležen je širom sveta. U Požarevcu je obeležavanje počelo dva dana ranije, a glavna tribina održana je u Centru za kulturu sa ciljem da upozna javnost kome žrtve i svedoci nasilja treba da se obrate kako bi se nasilje zaustavilo.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što se Srbija uključila u kampanju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ i apelovala na sve da prijavljuju nasilnike. Mihajlović je istakla da je nasilje nad ženama veliki problem u Srbiji i da nije dovoljno da se tim problemom bavimo samo 16, već 365 dana u godini, kao i da je potrebna stalna edukacija društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo.

Hajde da pokušamo da uvedemo novu statistiku, da umesto ubijenih žena počnemo da brojimo koliko će nasilnika završiti iza rešetaka zbog nasilja, da konačno krenemo da prijavljujemo nasilnike, jer sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja„, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

U Požarevcu je u sredu, 23. novembra održano poetsko veče „Stop nasilju nad ženama“ kao deo balkanskog protesta protiv nasilja nad ženama. Poetskom rečju se požarevački i kostolački pesnici oglašavaju protiv nasilja već drugu godinu zaredom. Organizator je Boban Paunović, a inicijativa je potekla od hrvatske pesnikinje Lidije Puđak. Ova inicijativa se tokom nekoliko prethodnih godina proširila na veliki deo Balkana. Ove godine se na poestkoj večeri okupilo 20-ak umetnika i pesnika.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Centru za kulturu u Požarevcu je održana tribina na kojoj su govorili predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave, Centra za socijalni rad.

Cilj tribine je bio da informiše građanstvo kome žene žrtve ili one koje su u opasnosti da postanu žrtve mogu da se obrate i kako sistem može da ih zaštiti.

Tokom 2015. godine na teritoriji Policijske uprave u Požarevcu evidentirana su 73 krivična dela “nasilje u porodici”, a za prvih deset meseci ove godine 89, i svi prijavljeni nasilnici su procesuirani. U 99% ovih slučajeva žrtve nasilja su žene“, rekao je Časlav Živić, koordinator za praćenje problematike nasilja u porodici u Policijskoj upravi Požarevac. Prema Živićevim rečima, povećan broj evidentiranih krivičnih dela ne znači i veći broj slučajeva nasilja u porodici, već da se žrtve lakše odlučuju da nasilje prijave. “Treba naglasiti da je povećan broj prijava porodičnog nasilja rezultirao preventivnim radom policije i kampanjama usmerenim na podizanje svesti o ovom problemu. Na ovaj način povećava se poverenje žrtava u rad institucija i one se osnažuju da prijave nasilnike. Apelujemo na žrtve da ne trpe nasilje, već da ga prijave, a svakoj žrtvi biće pružena zaštita, podrška i pomoć u zakonskim okvirima„, naglasio je Živić.

Tatjana Rajić, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Požarevcu je napomenula da je i do sada postojala  dobra saradnja između instutucija u rešavanju ovog problema. “U Centru za socijalni rad Požarevac je po dobijanju instrukcije 2014-te godine, u skladu sa Posebnim protokolom o postupanju centara za socijalni rad,  formiran Interni tim koga čine stručnjaci Organa starateljstva. Određuju se prioriteti i u skladu sa tim se postupa po principu neodložnih intervencija, hitnog ili redovnog (7 dana) postupanja. Sa žrtvama se radi na obezbeđivanju bezbednog okruženja, osnaživanja, pravne i materijalne pomoći.  Na nivou lokalne zajednice, formirani su interesktorski tomovi koji se kontinuirano sastaju najmanje jednom mesečno, i po potrebi, ali je sasvim sigurno da saradnja može biti još bolja i da na tome treba raditi i u narednom periodu. Sa druge strane neophodno je hitno ojačavanje institucija, jer mi u ovom trenutku raspolažemo sa samo 8 voditelja slučaja koji na godišnjem nivou, po različitim osnovama rade sa preko 550 korisnika, što je u odnosu na evropske I svetske standarde apsolutno neprihvatljivo”, kaže Rajić.

Na tribini je govorila i advokat Biljana Popović iz Mreže advokata specijalizovanih za pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama porodičnog nasilja na teritoriji Republike Srbije.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva koje ukazuje da je besplatna pravna pomoć od izuzetnog značaja za žrtve nasilja, Savetovalište protiv nasilja u porodici je uz podršku USAID Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast uspostavilo Mrežu advokata specijalizovanih za pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama porodičnog nasilja na teritoriji Republike Srbije. Cilj je da se omogući da stručna pravna pomoć bude lako dostupna svim žrtvama porodičnog nasilja, a posebno onima koji žive u manjim i udaljenim mestima širom Srbije.

Žrtve porodičnog nasilja mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć, koja između ostalog obuhvata pružanje besplatnih pravnih saveta, sastavljanje pravnih akata potrebnih za pokretanje parničnog, krivičnog ili prekršajnog postupka”, rekla je Popović. Da bi žrtva porodičnog nasilja ostvarila pravo na besplatnu pravnu pomoć, potrebno je da prvo kontaktira Savetovalište protiv nasilja u porodici na broj telefona 0800011011 ili 011/3291440 a za sve pravne konsultacije i pomoć će biti upućena na nekog od advokata najbližih njenom mestu prebivališta.

Gradski većnik za društvene delatnosti i socijalna pitanja Ivan Jović najavio je na tribini otvaranje kancelarije gde će potencijalne žrtve moći da dobiju psihološko-sociološku podršku. “Potrudićemo se da već od početka sledeće godine to sprovedemo u delo. Tako će sve žrtve nasilja i potencijalne žrtve imati gde da se obrate i da se deluje na vreme da ne bi došlo do tragičnih ishoda kojih je na žalost sve više. Takođe, potrudićemo se da briga o ženama traje tokom cele godine, kroz tribune, edukacije, informisanje kako da se nasilje spreči i zaustavi. Samo profesionalnim pristupom i ozbiljnom empatijom za naše sugrađane možemo stvoriti poverenje u sistemsko delovanje protiv bilo kog vida nasilja. Nasilje nad ženom nije lična stvar već se tiče čitavog društva, odnosno zajednice koja mora biti jača od pojedinaca – nasilnika”, rekao je Jović.               

***

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, obuhvata 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

***

Ujedinjene nacije su, u znak sećanja na četiri sestre Mirabel iz Dominikanske republike, 1999. godine potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Maria Teresa, Patria, Minerva i Dede Mirabel ostale su upamćene kao borci za prava žena i demokratiju u Dominikanskoj republici i kao žrtve diktatora Rafaela Truhilja. Truhiljova tajna policija ih je likvidirala 25. novembra 1960. godine dok su išle u posetu svojim muževima, političkim zatvorenicima. Vesti o njihovom ubistvu šokirale su i razbesnile narod. Brutalna likvidacija sestara Mirabel bio je jedan od događaja koji je doprineo zamahu pokreta protiv Trujillovog režima. 30. maja 1961. na Trujilla je izvršen atentat, a nedugo zatim dolazi i do pada njegovog režima. Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend