Žene to mogu

Margareta Sekulović: Oktobarska nagrada kao potvrda svega što je u školi do sada urađeno

FOTO:Boom93/N.Stojićević

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“ jedna je od dobitnica Oktobarske nagrade grada Požarevca. Kako navodi nije zahvalno reći da li je nagradu očekivala, ali za nju ona predstavlja dodatni vetar u leđa nakon 20 godina rada na mestu direktora ove škole.

„Ono što je meni nekako dalo dodatnu motivaciju i posle svih ovih godine vetar u leđa to je što su me kolege na nastavničkom veću predložile za tu nagradu, a to znači da su negde smatrali da je došlo vreme i da su se posle svih ovih godina stvorili uslovi da budem predložena za tu nagradu. Naravno svega toga ne bi bilo bez tima škole koji je svih ovih godina uz mene i sa kojim je sve ovo i postignuto“, navodi ona.

Ove godine je 20 godina kako je ona direktorka osnovne škole „Sveti Sava“, a za to vreme u školi je urađeno mnogo toga.

„Obradovala sam se, to mi pričinjava veliku čast i na neki način sam dobila potvrdu, moram da kažem možda je neskromno, ali iz svog nesebičnog zalaganja i ulaganja i u školu i u obrazovanje i u sve ono što sam radila sve ove godine. Ove godine je ustvari 20 godina od kada se ja nalazim na mestu direktora osnovne škole i za tih 20 godinaje mnogo toga urađeno, pre svega na materijalno-tehničkom opremanju škole sa posebnim akcentom za izgradnju fiskulturne sale koja je na stogodišnjicu rada škole otvorena i puštena u rad, što znači da škola 100 godina ceo jedan vek nije imala fiskulturnu salu“.

Više od škole

Nagrada za direktorku predstavlja potvrdu za sve ono dobro što je tokom prethodnih godina urađeno u školi.

Kako navodi, pored poboljšanja materijalno tehničkih uslova, bavili su se stručnim usavršavanjem, unapređivanjem nastave, obezbeđivanjem savremenih nastavnih sredstava.

„Mi imamo jedan moto novijih datuma, a to je da želimo da budemo više od škole i da se trudimo na sve moguće načine da budemo više od škole. Pored svega toga mi ni jednog trenutka nismo zanemarili ni izdavačku delatnost u školi i mislim da kao jedan primer dobre prakse jeste štampanje i izdavanje našeg izveštaja o ostvarivanju godišnjeg rada i plana u vidu publikacije što je jedan zahtevan posao, ali jedan posao koji mi nekako svi zajednički odradimo. To je sve ono što mi radimo u jednoj školskoj godini, sve što smo radili i oni sa čime želimo nekako bez ikakvih ograda, prosto se prestavimo javnosti, široj društvenoj zajednici i da na taj način uđemo u svaku kuću i da svaki roditelj i svaki nastavnik može da vidi šta je rađeno“.

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Jedna od delatnosti škole i obrazovanje odraslih

Škola već dugi niz godina radi i na obrazovanju odraslih, a nastava se odvija u prostorijama škole.

„Ono što nije zanemarljivo i ono što mi stvarno radimo već dugi niz godina to jeste obrazovanje odraslih i mi stvarno jesmo negde pioniri tog vida obrazovanja u republici Srbiji. Ono što je važno naglasiti da je naš tim za osnovno obrazovanje odraslih i ja kao član radne grupe ministarstva prosvete izradio dnevnik obrazovnog rada i taj obrazac dnevnika štampa se i koristi se u celoj Srbiji“.

Putovanja i usavršavanje po Evropi za učenike škole

Prema rečima direktorke, za sve ove godine mnogo toga je urađeno i napravljeno, o čemu se često nije govorilo.

„Uvek smo se svi mi trudili da to ide u korist učenika i da to bude na dobrobit svih onih koji se nalaze ovde u našem okruženja. I prvo, pre svega dece, a posle nas zaposlenih. Da atmosfera u školi bude dobra i da uslovi budu dobri i da imamo dobru saradnju sa roditljima, sa širom društvenom zajednicom i to u svim krajevima dokazujemo  i sa saradnjom sa tim školama koje se nalaze ovde, koje se nalaze na široj teritoriji republike Srbije i sa školama koje se nalaze u inostranstvu jer smo mi našim projektima i Erazmus projektima u kojima učestvujemo i u koje smo uključeni ustvari omogućili i našoj školi i gradu Požarevcu i republici Srbiji da se predstavi, da se promoviše“, navodi Sekulović.

Zahvaljujući Erasmus+ programu u koji je škola uključena i pre svega akreditaciji koju je dobila, u prošloj školskoj godini učenici i nastavnici škole su obišli 14 zemalja, sarađivali, učestvovali u zajedničkim projektima sa 30-ak škola iz svih tih država.

Takođe, 13 najboljih učenika škole nedavno se vratilo iz Švajcarske gde su boravili sa nastavnicima u dečijem selu, takođe zahvaljujući jednom od projekata škole, a samo putovanje kako je direktorka ranijew rekla predstavlja jedan vid nagrade za najbolje učenike škole.

Naredni plan: Adaptacija i dogradnja škole

Jedan od narednih planova koji kao direktorka i kao škola imaju, jeste adaptacija i nadogradnja postojeće školske zgrade, što bi rezultiralo prelaskom na jednosmenski rad u školi, a što bi prema rečima Sekulović bilo dobro za sve, a pre svega učenike.

„To je jedan dugoročni plan, plan koji bih stvarno u okviru mog profesionalnog bitisanja ovde želela da ostvarim, a to je da prvo obezbedimo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i sanaciju svih školskih objekata koji se nalaze u školskom dvorištu, što bi podrazumevalo nadgradnju matične, centralne školske zgrade sa dogradnjom još učionica i sa jedne i sa druge strane. Podrrazumevalo bi i potpunu sanaciju i rekonstrukciju stare školske zgrade koje je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika u Smederevu. Još jedna ideja koju imamo, i koju bih želela da realizujemo u nekom narednom periodu to je potpuno i na poseban način uređenje školskog dvorišta. Mi za takav jedan projekat imamo nacrt i želeli bismo da naše školsko dvorište dobije izgled jednog naučnog parka. Imamo posebne ideje, nacrt i mislimo da bi to bilo lepo i korisno kako za naše učenike koji bi se obrazovali u takvom jednom prijatnom, naučno-tehnološkom lepom okruženju i da bi to bila atrakcija za svu drugu decu iz grada“, zaključuje ona.

Nakon svega što je postignuto za sve ove godine, nada se da će završetak dugoročnog plana, a to je nadogradnja škole i sređivanje školskog dvorišta zaokružiti sve ono što je postignuto poslednjih 20 godina u školi, za dobrobit svih, a pre svega učenika.

Projekat “Žene to mogu”, podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.