Žene to mogu

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembara. Prema podacima koje je izneo Zaštitnik građana – Zoran Pašalić, u toku ove godine do novembra 2019. godine, u Srbiji je ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembara, ustanovljen je 1981. godine u Bogoti na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kube (Feminist Encuentro), a Ujedinjene Nacije su 1999. godine rezolucijom 54/134 službeno potvrdile ovaj datum.

Prema podacima koje je izneo Zaštitnik građana – Zoran Pašalić, u toku ove godine do novembra 2019. godine, u Srbiji je ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju i podsetio na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Kao veliki problem istakao je to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa svojom decom napuste nasilnika, jer finansijki nisu obezbeđene.

Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad, rekla je da „Prema podacima od pre nekoliko meseci koje je tužilaštvo iznelo – Grad Požarevac spada među prve u Srbiji po broju prijava  po glavi stanovnika vezano za nasilje u porodici“.

 „U saradnji sa tužilaštvom i policijom radimo na svakom konkretnom slučaju i naši građani znaju da mogu biti mirni i da će svaka prijava po ovom osnovu biti procesuirana u skladu sa zakonom i onako kako nalažu instrukcije koje imamo“. T. Rajić je navela da postoji 440 prijava za nasilje u porodici, do novembra meseca 2019. godine, i da nema nekog većeg odstupanja od broja prijavljenih prošle godine.  „Ali dodatno zabrinjava broj neprijavljenih slučajeva nasilja u porodici.“

Istakla je da, od 34 žene koje su ubijene u porodičnom nasilju u Srbiji tokom 2018. godine, u 27 slučajeva nasilje nije bilo prijavljeno.

„Malo je verovatno da nije postojala neka istorija nasilničkog ponašanja, ali se žene nisu usuđivale da nasilje prijave.“   Dodala je da bi pokretanje savetovališta za brak i porodicu moglo, u preventivnoj meri, da deluje da se ovakve stvari ne događaju.

Grad Požarevac obeležava „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“. Savet za ravnopravnost polova Skupštine Grada Požarevca u saradnji sa kabinetima gradonačelnika i predsednika Skupštine već treću godinu učestvuje u obeležavanju ove kampanje. Kampanja počinje 25. novembra kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra kada je Međunarodni dan ljudskih prava. Zvanična boja je narandžasta i ona simbolizuje svetlu i optimističnu budućnost oslobođenu od nasilja nad ženama i devojčicama.

U Cilju obeležavanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku biće osvetljen narandžastom bojom za vreme trajanja kampanje.

SOS telefon za žene koje su preživele nasilje je 0800 100 007, a poziv je besplatan.

Svrha projekta „Žene to mogu“, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, jeste da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend