Žene to mogu

Mogu li žene da promene svet: politikom do boljeg života

Rodna ravnopravnost podrazumeva podjednako učešće muškaraca i žena u svim oblastima javnog života. Ipak, prema dostupnim podacima, kako iz nevladinog sektora tako i iz organa Vlade Republike Srbije, u Srbiji se ne može govoriti o poštovanju principa rodne ravnopravnosti u javnom životu. Iako je od 2000. godine došlo do značajnih promena, i u zakonima i u njihovom sprovođenju u praksi, još uvek su žene neodovoljno zastupljene u javnom političkom životu, a posebno na mestima odlučivanja.

Istraživanje „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ koje je prošle godine realizovano za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukazuje na vrlo ozbiljnu podzastupljenost žena u lokalnim vlastima. Navodimo nekoliko podataka koji ilustruju podzastupljenost žena u izvršnoj vlasti:

  • manje od 5% lokalnih samouprava ima predsednicu opštine ili gradonačelnicu   
  • u oko 8% lokalnih samouprava su žene na pozicijama zamenika gradonačelnika
  • u opštinskim i gradskim većima po Srbiji ima samo 16% žena
  • u 23 opštine/grada nema nijedne žene u opštinskom/gradskom veću i taj trend se povećava
  • najviše žena u opštinskim većima ima u onim opštinama koje su imale ženu za predsednicu/gradonačelnicu; to znači da jedna žena liderka jača poverenje u druge žene i daje im šansu
  • dok žena nema na političkim funkcijama izvršne vlasti, ima ih na mestima načelnica opštinskih i gradskih službi i čine čak polovinu načelnika (oko 40%) i više od polovine rukovodilaca (više od 55%) ovih službi. Reč je o operativnim izvršilačkim pozicijama a ne političkim funkcijama, ove pozicije podrazumevaju predani rad i organizaciju
  • trećina direktora javnih preduzeća su žene, ali je uglavnom reč o preduzećima iz sfere socijalne zaštite ili zdravstva; drastično su podzastupljene u preduzećima koja se bave urbanizmom, investicijama i saobraćajem

U Požarevačkoj gradskoj skupštini od 68 odbornika su 24 žene. U gradskom veću je 20% žena, a u gradskoj upravi čak 62%. Na čelu gradske uprave je žena, a u skupštinskim radnim telima, odborima, komisijama, savetima ima 34% žena.  

Jedna od najmlađih u aktuelnom sazivu gradske skupštine u Požarevcu, Saša Gluvakov kaže da je njen motiv za ulazak u politiku mogućnost da utiče na izgradnju boljeg života. „Počela sam da se bavim politikom zbog toga što sam želela da uzmem učešće u procesu donošenja odluka u gradu u kom živim i u Srbiji. Jednostavno, želela sam da Požarevac postane grad u kojem će mladi rado živeti, u koji će se vraćati nakon završenih srednjih i viših škola i fakulteta u drugim gradovima, ovde se zapošljavati i zasnivati svoje porodice. Drago mi je što sam počela da se bavim politikom i što mogu da budem deo tih promena. Mislim da to treba da bude motiv i drugim mladim Požarevljanima, oba pola, da uzmu učešće u stvaranju boljeg Požarevca i bolje Srbije u kojoj će sutra živeti, da sami sebi stvore uslove za bolji život. Mislim da je to sasvim dovoljna motivacija“, kaže Gluvakov.

Jedna od Požarevljanki sa veoma dugim stažom u politici je Dušanka Kukolj. Ona je u politici od srednjoškolskih dana kao član Saveza komunista, a potom od devedesetih godina kao clan SPS- a. Posebno se aktivno bavi politikom od 2000. godine. Svojim dugogodišnjim velikim zalaganjem uspela je da postane član najviših organa opštinske organizacije svoje partije. Kako je ranije izjavila, za njen uspeh su zaslužne tipično ženske osobine.

Žene su mnogo racionalnije i dosta uporne. Ta racionalnost se ogleda u činjenici da zna šta hoće, u sposobnosti da odvoji šta može a šta ne može. Moji nastupi su apsolutno u pravcu da iznosim činjenično stanje onako kako jeste u sklopu ideje i ideologije partije, objektivno, znači ne ono što bi građani želeli da čuju već jednu realnost. Tako da je upravo takav vid mog istupanja na političkoj sceni uticao da steknem  poverenje članova i simpatizera partije“, rekla je Kukolj.

Kada žena u Srbiji odluči da se bavi politikom jedan od najvećih izazova sa kojima se susreće jeste upravljanje vremenom. Političarke su saglasne da je vremena jako malo za sve obaveze i ciljeve, a bez podrške porodice je nemoguće sve ispuniti.

Takođe žena treba da se izbori i sa stereotipima i predrasudama. Mnogi žene vide kao nužnost na političkoj sceni da bi se zadovoljila zakonska kvota, ali bez vizije da one imaju pravo na svoje mišljenje i da isto i iskažu. Još manje ih vide kao vođe, kao pokretače reformi, kao sposobne da upravljaju državom.

Dok svaka druga žena u Srbiji smatra da bi svet bio bolji ako bi političari pretežno bile žene (53 odsto), ovo mišljenje deli tek 18 odsto muškaraca. Među muškarcima u Srbiji preovladava mišljenje da ne bi bilo razlike ako bi se politikom pretežno bavile žene (46 odsto). Sa druge strane, 18 odsto građana Srbije smatra da bi svet bio lošiji kada bi ga vodile žene. Četrdeset odsto građana Srbije i građana sveta smatra da ne bi bilo razlike ako bi svet vodile žene.

Ovo istraživanje je deo studije „Voice of the People – End Of Year“ (Glas naroda – kraj godine) koju krajem svake godine sprovodi Galup. Studija je obuhvatila 66.806 ljudi iz 65 zemalja sveta. Istraživanje je obavljeno na teritoriji Srbije, na uzorku od 1.064 ispitanika, metodom licem u lice.

***

Dok npr. susednom Hrvatskom od početka 2015. godine upravlja žena, Srbija za to još nije spremna. Kada je predsednica srpskog parlamenta Nataša Mićić 30.12.2002. godine postala vršilac dužnosti predsednika Republike (predsedniku Milanu Milutinoviću je mandat istekao, a novi ‘prvi čovek’ Srbije nije izabran, jer na izbore u dva pokušaja nije izašao zakonom predviđen broj birača), ova je činjenica uglavnom naišla na neodobravanje i podsmeh. Kritikovao se njen izgled, „ženski atributi“ i stil oblačenja, poredili su je sa Nikol Kidman, a ne sa Indirom Gandi ili Margaret Tačer, jer se njene političarske i upravljačke sposobnosti nisu ni uzimale u razmatranje.

***

Za bavljenje politikom treba mnogo snage i energije. U patrijarhalnom društvu koje i dalje gaji stereotipe i ženi nameće brojne obaveze, ovaj posao je još teži. Međutim, koliko će žene biti uspešne u karijeri, koliko u porodici, a koliko u politici jeste nešto na šta jedino one mogu uticati. Na pomoć i podršku muškaraca mogu da računaju tek kada zaista pokažu da su u stanju da budu podjednako korisne na svim poljima.

Svrha projekta „Žene to mogu“, koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a čiji je deo i ovaj tekst, jeste da promoviše i predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene u Požarevcu i na teritoriji Braničevskog okruga.

Cilj projekta je da javnost bolje razume položaj žena, društvene procese i reforme i neophodnost zalaganja za rodnu ravnopravnost u svim segmentima, toleranciju i poštovanje ljudskih prava.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend