Žene to mogu

Svi zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, obeležen je širom sveta. Nije dovoljno da se tim problemom bavimo samo dve nedelje već 365 dana u godini. Neophodna je stalna edukacija društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo I sramno. Hiljade ljudi je u subotu izašlo na ulice Moskve, Pariza, Berlina, Brisela, pa I Beograda i u regionu.

Nasilje nad ženama je najčešći je oblik kršenja ljudskih prava u Srbiji. Statistika i istraživanja pokazuju da je svaka druga žena u Srbiji imala iskustvo nasilja u porodici.  U poslednjih desetak godina u Srbiji je ubijeno oko 360 žena u porodičnom nasilju.  Takođe, istraživanja nasilja prema ženama pokazuje sledeće, da je svaka druga žena u Srbiji doživela neki je oblik fizičkog nasilja (46,1%), a svaka treća je doživela neki fizički napad od nekog člana porodice (30,6%). Najviše nasilja u porodici žene dožive od supruga ili partnera (45,5%). Ključni faktori koji utiču na izloženost nasilju u porodici žena su povezani sa njihovim porodičnim, stambenim,  materijalnim prilikama, kao i sa ekonomskim ulogama koje u porodici imaju žrtva i sam nasilnik. Zabrinjavajuće je da je u 2018.godini u porodičnom i partnerskom nasilju na teritoriji Srbije ubijeno 3o žena, a ta crna statistika ponovila se i 2019.godine.

Širom sveta na hiljade demonstranata izašlo je na ulice gradova u ponedeljak 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Istog dana, počinje i svetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj učestvuje 1.700 organizacija u više do 100 država, pa tako i u Srbiji.

U okviru kampanje koja traje do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava – biće obeležen i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obeležava od 1981. godine. Ujedinjene nacije su 1999. godine potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što se Srbija uključila u kampanju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ i apelovala na sve da prijavljuju nasilnike. Mihajlović je istakla da je nasilje nad ženama veliki problem u Srbiji i da nije dovoljno da se tim problemom bavimo samo 16, već 365 dana u godini, kao i da je potrebna stalna edukacija društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo.

Hajde da pokušamo da uvedemo novu statistiku, da umesto ubijenih žena počnemo da brojimo koliko će nasilnika završiti iza rešetaka zbog nasilja, da konačno krenemo da prijavljujemo nasilnike, jer sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja„, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Savet za ravnopravnost polova Skupštine Grada Požarevca u saradnji sa kabinetima gradonačelnika i predsednika Skupštine već treću godinu učestvuje u obeležavanju ove kampanje – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ove godine zvanična boja je narandžasta i ona simbolizuje svetlu i optimističnu budućnost oslobođenu od nasilja nad ženama i devojčicama.  U cilju obeležavanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku biće osvetljen narandžastom bojom za vreme trajanja kampanje.

S druge strane, NVO u Požarevcu ove godine nisu organizovale posebne događaje za obeležavanje ove manifestacije, jer kako kažu nije bilo razumevanja da se neke od ovih aktivnosti podrže n a konkursima Grada Požarevca.

S druge strane, u anketi medju našim sugrađankama evidentno je I poznato da je 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. “Kampanja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, obuhvata 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava”  istakla je profesorka Sunčana Tadić koja ovu oblast prati i zalaže se za veća prava žena već dugi niz godina.

Ujedinjene nacije su, u znak sećanja na četiri sestre Mirabel iz Dominikanske republike, 1999. godine potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Maria Teresa, Patria, Minerva i Dede Mirabel ostale su upamćene kao borci za prava žena i demokratiju u Dominikanskoj republici i kao žrtve diktatora Rafaela Truhilja. Truhiljova tajna policija ih je likvidirala 25. novembra 1960. godine dok su išle u posetu svojim muževima, političkim zatvorenicima. Vesti o njihovom ubistvu šokirale su i razbesnile narod. Brutalna likvidacija sestara Mirabel bio je jedan od događaja koji je doprineo zamahu pokreta protiv Trujillovog režima. 30. maja 1961. na Trujilla je izvršen atentat, a nedugo zatim dolazi i do pada njegovog režima. Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

Svrha projekta „Žene to mogu“, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, jeste da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend