Žene to mogu

Žene u borbi za prava svoje dece

Deca razvedenih roditelja u Srbiji pravo na izdržavanje ne ostvaruju u više od 85 odsto slučajeva. Ovu poraznu statistiku nije popravila čak ni činjenica da je neplaćanje alimentacije krivično delo za koje je zaprećena i kazna zatvora. Protiv roditelja koji ne plaćaju izdržavanje za dete u 2015.godini je podneta 2.341 krivična prijava. Medju roditeljima koji treba a ne plaćaju alimentaciju 90% su muškarci.

Posle mnogo vremena i komplikovanih terapija, kada je konačno bila na putu da postane majka, Jelena (32) iz Požarevca je ubrzo shvatila da će na tom putu biti sama. ”Ostavio me je u četvrtom mesecu trudnoće. Iako sam imala rizičnu trudnoću, nije ni pitao za mene. Kada sam se prevremeno porodila, javila sam mu da nam se rodio sin, ali je rekao da ga to ne interesuje. U međuvremenu se ponovo oženio. Kada je sin imao dva meseca došao je da ga vidi. Doneo mu je odelce i rekao da ima samo 1.000 dinara u džepu i da nema za dete. Dolazio je još par puta u naredna dva meseca (praznih ruku), ali više da bi me ubedio da mu ne tražim novac za izdržavanje nego da vidi dete. Tokom tih poseta me je psihički maltretirao i prisiljavao da pristanem na iznos od 2.500 dinara. Jednom prilikom kada je bio pripit pozvala sam policiju, došli su, opomenuli su ga i to je to”.

Dva i po meseca nakon rođenja deteta Jelena je podnela tužbu protiv oca svog deteta kako bi ostvarila pravo na alimentaciju. Postupak pred sudom je trajao pet meseci. Presudom je određeno da plaća 4.000 dinara mesečno. “Isplatio je za period od dana podnošenja tužbe, a za prethodna dva i po meseca, od rođenja deteta, nikom ništa. Zahvaljujući dobrim ljudima koji su mi izašli u susret tužbu nisam platila, ali sam morala da platim oko 2.000 dinara sudsku taksu, pa onda i taksu za presudu malo preko 3.000 dinara, tako da me je sve to mnogo koštalo u odnosu na ono što je sud dodelio. Alimentacija taman pokriva troškove vrtića, tako da taj novac u stvari ni ne vidimo, ali ni to ne plaća redovno. Po zakonu ima pravo da kasni tri meseca i ništa mu ne mogu.

Već godinu dana ne dolazi i ne pita za dete. Kada je dobio tužbu čak je tražio da vratim svu odeću koju mi je njegova sestra pozajmila, a koju su njena dece prerasla.

U međuvremenu sam ostvarila pravo na dečji dodatak od 3.500 dinara. Nisam bila u stalnom random odnosu kada sam ostala u drugom stanju, pa sam izgubila taj posao i sada ne primam ništa. Živimo od očeve invalidske penzije.

Otac mog deteta je zaposlen, ali pošto ima još dvoje dece, sud je odredio sramotno nisku alimentaciju. Za dvoje dece iz prethodnog braka ukupno plaća 5.000 dinara. S obzirom na to da očekuje uskoro još jedno dete, verovatno će tražiti umanjenje alimentacije”, kaže Jelena.

A šta kada roditelji ne plaćaju izdržavanje?

Advokatska usluga kod podnošenja tužbe može da košta najviše 11.000 dinara, ali se u Požarevcu najčešće naplaćuje 5.000 dinara. U posebnim slučajevima (jake materijalne nemaštine) stranka može, na njenu molbu, da bude oslobođena plaćanja sudske takse ili da se dozvoli plaćanje na više rata, ali to je na sudiji da proceni i odluči na osnovu priloženih dokaza.

Procesi traju najčešće duže od godinu dana, ali za tužilje ne postoji šansa da izugube takav spor jer je zakon na strani deteta, kažu advokati.

Međutim, mnoge majke se ponekad i godinama ne odlučuju na ovakav korak jer se nadaju da će se otac prizvati savesti da svojim postupkom vlastitom detetu uskraćuje materijalnu sigurnost. Sa druge strane mnoge majke su onemogućene da tuže za neplaćanje alimentacije jer uplatama s vremena na vreme sudski određenog ili iznosa koji sami smatraju dovoljnim bivši supružnici održavaju prividnu sliku da izmiruju svoje obaveze. Upravo zato je i veoma teško proračunati koliko dece ukupno ne dobija alimentaciju. Nezvanično, najmanje 50.000 dece uopšte ne dobija alimentaciju ili je dobija neredovno i u umanjenom iznosu.

Jelenina priča pokazuje sudbinu desetina roditelja u Požarevcu i hiljada roditelja u Srbiji koji vode borbu za bolji život deteta u materijalnom smislu. Njihove životne priče ukazuju na velike slabosti sadašnjih zakonskih rešenja. Najslabija karika je izvršenje pravosnažnih sudskih presuda pogotovo u situacijama kada roditelj koji ne plaća alimentaciju nema redovan posao, kao ni primanja preko računa, niti poseduje pokretnu ili nepokretnu imovinu koja bi mogla biti zaplenjena.

Neplaćanje izdržavanja je krivično delo, koje je u grupi dela protiv braka i porodice po brojnosti odmah iza nasilja u porodici.

Za neplaćanje alimentacije predviđena je kazna do dve godine zatvora, ali pošto sudski postupci traju najmanje godinu dana, nesavesni roditelj u tom roku obično uplati deo sume i kazna mu se umanji ili dobije uslovnu osudu. Ipak, tokom 2015.godine kazna zatvora presuđena je za 172 osobe, a njih 13 služilo je kaznu u kućnom pritvoru.

iste godine je Osnovnom sudu u Požarevcu podneto ukupno 77 tužbi radi izdržavanja dece, od kojih su samo 4 ostale nerešene. Zavedeno je 49 krivičnih predmeta u kom su postupci vođeni zbog krivičnog dela Nedavanje izdržavanja iz člana 195.Krivičnog zakonika. Doneto je ukupno 39 osuđujućih presuda od kojih je u 2 slučaja izrečena efektivna kazna zatvora, a u ostalih 37 uslovna osuda na kaznu zatvora. U 5 predmeta uslovna osuda je opozvana, s obzirom na to da okrivljeni nisu izmirili obavezu izdržavanja.

Prošle godine je podnet isti broj tužbi radi izdržavanja dece, od čega je doneta odluka u ukupno 52 predmeta, dok su 24 ostalane rešena. Zaveden je 61 krivični predmet u kom su postupci vođeni zbog nedavanja izdržavanja. Doneto je 45 osuđujućih presuda, od kojih je u 38 slučajeva izrečena uslovna osuda na kaznu zatvora, u 6 predmeta je opozvana ranije izrečena uslovna osuda, a u jednom predmetu je izrečena sudska opomena.

Formula za određivanje alimentacije

Porodični zakon ne propisuje fiksni novčani iznos koji se određuje za izdržavanje deteta. Minimalna suma bi trebalo da bude jednaka naknadi za decu u hraniteljskim porodicama koja trenutno iznosi oko 26.000 dinara.

U praksi, sudije balansiraju između potreba deteta i mogućnosti roditelja. Tako se uzima u obzir da li je roditelj u potpunosti radno sposoban, zdrav, da li živi u sopstvenoj kući ili stanu… Ukoliko ima redovna mesečna primanja alimentacija se, u skladu sa Porodičnim zakonom, određuje u iznosu koji ne sme biti manji od 15 odsto primanja niti veći od 50 odsto. Ipak, ukoliko roditelj radi na „crno” ili je nezaposlen to ne znači da je oslobođen plaćanja alimentacije, ali tada se određuje konkretna suma koja, kako kažu pravnici, ne bi smela da bude manja od 5.000 dinara po detetu.

***

U Srbiji ima oko 116.000 razvedenih roditelja koji žive sa decom, a 80 odsto su žene. Prema statistici vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, oni čine trećinu ljudi sa komunalnim dugovima. Veliki broj živi tek iznad relativne linije siromaštva. U svakodnevnom životu najviše mogu da se oslone na svoje roditelje koji im pružaju finansijsku, emotivnu i organizacionu podršku.

Jelena pokušava da nađe posao, ali za sada bezupešno. “To treba da bude posao samo u prvoj smeni i samo radnim danom, sa slobodnim vikendom, da bih sa detetom mogla da budem sve vreme osim kada je u vrtiću. Tu je i mogućnost odsustvovanja zbog bolesti deteta, a na to niko neće da pristane. Ko će mene da zaposli?” Ona ipak ne gubi nadu. Odlučna je da se bori i da svom sinu osim beskrajne ljubavi pruži i sve drugo što je nužno za pristojno odrastanje.

Cilj projekta „Žene to mogu“, koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a čiji je deo i ovaj tekst, jeste da javnost bolje razume položaj žena, društvene procese i reforme i neophodnost zalaganja za rodnu ravnopravnost u svim segmentima, borbu protiv siromaštva, toleranciju i poštovanje ljudskih prava.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar